Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ένα ανεύρυσμα που δεν έχει σπάσει μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις;

Είναι γνωστό ότι όταν ραγεί (σπάσει) ένα ανεύρυσμα, προκαλείται υπαραχνοειδής αιμορραγία, η οποία εκδηλώνεται με πονοκέφαλο, εμετό, λήθαργο, νευρολογικό έλλειμμα και ενδεχομένως και με επιληπτικές κρίσεις. Οι επιληπτικές κρίσεις προκαλούνται από τον ερεθισμό του εγκεφάλου εξ αιτίας του αίματος.

Τι γίνεται όμως σε ένα ανεύρυσμα που δεν έχει σπάσει ; υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ; και αν ναι, τι επίπτωση έχει η αντιμετώπιση του ανευρύσματος στις κρίσεις ;

Στα ερωτήματα αυτά απαντάει μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Neurosurgery, που προέρχεται από Νευροχειρουργικές Κλινικές της Γερμανίας.

Στην μελέτη αυτή, εξετάστηκαν αναδρομικά οι φάκελοι 347 ασθενών με μη ραγέν ανεύρυσμα εγκεφάλου. Από αυτούς, οι 9 δηλ ποσοστό 2,5% εμφάνιζαν επιληπτικές κρίσεις.

Οι κρίσεις ήταν διαφόρων ειδών, υπήρχαν δηλ. γενικευμένες κρίσεις αλλά και «ψυχικού τύπου», ακόμα και αφασικές. Τα ανευρύσματα ήταν συνήθως στην αριστερή πλευρά, αλλά υπήρχαν και στη δεξιά. Τέλος, ως προς το μέγεθος, δεν ευθύνονται μόνο τα μεγάλα ανευρύσματα για την επιληπτογένεση : ακόμα και ένα ανεύρυσμα 6 χιλιοστών μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση.

Τα ανευρύσματα αυτά εντοπιζόταν συνήθως στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, που είναι γνωστό ότι έχει υψηλό ποσοστό εμφάνισης επιληψίας. Στη μαγνητική τομογραφία των ασθενών, φαινόταν περιοχή γλοίωσης γύρω από το ανεύρυσμα, το οποίο ίσως εξηγεί την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων. Η γλοίωση είναι η αντιδραστική ανάπτυξη ουλώδους ιστού (από τα κύτταρα της γλοίας) γύρω από μια παθολογική περιοχή του εγκεφάλου. Αναφέρεται μάλιστα ότι στις χειρουργικές επεμβάσεις απολίνωσης των ανευρυσμάτων, αφαιρούταν και η γλοιωτική περιοχή γύρω από το ανεύρυσμα, με σκοπό την απαλλαγή από τις κρίσεις.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία, είτε με χειρουργική επέμβαση απολίνωσης του ανευρύσματος, είτε με εμβολισμό, είτε με συνδυασμό των 2 μεθόδων. Ως προς τις επιληπτικές κρίσεις, υπήρχε σχεδόν πλήρης εξάλειψή τους μετά την αντιμετώπιση του ανευρύσματος. Όπως αναφέρει και η μελέτη :

«…Seizures as a presenting symptom of unruptured intracranial aneurysms are rare. There seems to be a preponderance of aneurysms anatomically related to the temporomedial region. Elimination of the aneurysm and perifocal gliosis provides the possibility of a cure for the epilepsy…»

Μπορείτε να διαβάσετε μια περίληψη της μελέτης, στο :

Βιβλία για την Επιληψία

Επιληψία, αγάπη μου!

Σύλλογος ατόμων με επιληψία στην Εύβοια

Θέλουν να τον φτιάξουν στην Εύβοια η Ουρανία Παπανδρέου και ο Συμεών Κεδίκογλου. Την δημιουργία Συλλόγου ατόμων με επιληψία στην Εύβοια δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν η βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ Ουρανία Παπανδρέου και ο συνάδελφός της από το ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου.

Η δέσμευση αυτή έγινε σε εκδήλωση του Συλλόγου ατόμων με επιληψία Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν ''Η επιληψία δεν είναι επιλήψιμη''.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Κλεισμένοι στη φυλακή του εαυτού τους

27/03/2011 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Παιδιά ερμητικά κλεισμένα στον εαυτό τους. Απόμακρα, ακόμα και από τους γονείς τους. Που θέλουν να αγαπιούνται, αλλά που δεν αντέχουν τα αγγίγματα, τους δυνατούς θορύβους, την έντονη μουσική, τα οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα. Που εκφράζουν τα συναισθήματά τους όχι με το λόγο, αλλά με περιορισμένες, επαναλαμβανόμενες, στερεοτυπικές συμπεριφορές, ή με κρίσεις θυμού ή άγχους, με επιθετικότητα, ή με αυτοκαταστροφικότητα. Τα αυτιστικά άτομα, μέρος της παγκόσμιας και βέβαια της κυπριακής κοινωνίας, διεκδικούν, με το δικό τους «αυτιστικό» τρόπο, το σεβασμό των άλλων και μιαν αξιοπρεπή ζωή, έστω και αν δεν μπορούν να εργαστούν και εξαρτώνται από άλλους για την αυτοεξυπηρέτησή τους.

Το φάσμα και τα σύνδρομα
Στην Κύπρο ζουν σήμερα τέσσερις χιλιάδες παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται σε αυτό που αποκαλείται από τους ειδικούς «φάσμα του αυτισμού», αυτής της διαταραχής τής ανάπτυξης του νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία.
Όπως μας εξήγησε η Άρτεμις Βλάχου, διευθύντρια του Κέντρου Παρέμβασης Λεμεσού, υπάρχει ένα φάσμα αυτισμού, αφού δεν είναι όλες οι περιπτώσεις της ασθένειας βαριάς μορφής. «Μπορούμε να συναντήσουμε», είπε, «λίγα άτομα υψηλής λειτουργικότητας που μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή και βέβαια υπάρχουν όλες οι διαβαθμίσεις της ασθένειας, με άτομα με απλά αυτιστικά χαρακτηριστικά, άτομα που θέλουν περισσότερη εκπαίδευση για να βελτιωθούν, όπως και κάποιες ακραίες περιπτώσεις που χρειάζονται ψυχιατρική παρακολούθηση. Υπάρχουν επιπλέον σύνδρομα που μπορεί να επηρεάσουν ένα άτομο με αυτισμό - συνήθως νοητική καθυστέρηση ή επιληψία. Το 10% των αυτιστικών ατόμων περνούν κρίσεις επιληψίας, μπορεί να έχουν κινητικά προβλήματα, ενώ τα περισσότερα έχουν ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα. Πρόσθεσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα στο 2011, η μια στις 150 γεννήσεις αφορά αυτιστικό παιδί κι αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Μόνο ένα στα τέσσερα αυτιστικά παιδιά είναι κορίτσια, αφού τα περισσότερα είναι αγόρια. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει προγεννητικός έλεγχος για να προληφθούν οι γεννήσεις αυτιστικών παιδιών και δεν γνωρίζουμε αν είναι κληρονομικοί ή γενετικοί οι λόγοι της ασθένειας».

«Βλέπεις ένα άλλο παιδί»
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η εκδήλωση του αυτισμού συμβαίνει τις περισσότερες φορές γύρω στην ηλικία των 18 μηνών και όχι νωρίτερα. Μας ανέφερε σχετικά η Άρτεμις Βλάχου: «Ξεκινά το παιδί σου να αναπτύσσεται κανονικά και ενώ εσύ ο γονιός αρχίζεις να κάνεις όνειρα γι’ αυτό, ξαφνικά ξυπνάς μια μέρα και βλέπεις ένα άλλο παιδί. Προσπαθείς να καταλάβεις τι πάει λάθος. Το αυτιστικό παιδί αρχίζει να απομονώνεται, να χάνεται η ομιλία του, αν υπάρχει, να φαίνονται οι στερεοτυπικές κινήσεις του αυτισμού. Αυτή είναι μια εικόνα τελείως διαφορετική από αυτήν που το παιδί είχε σε ηλικία έξι μηνών, δέκα, ή δώδεκα μηνών. Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις που φαίνεται ο αυτισμός από τον πρώτο μήνα κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που προσπαθούμε να ενημερώσουμε, ώστε οι γονείς να έχουν τα μάτια τους ανοικτά να βλέπουν και τα αφτιά τους να ακούν τα μηνύματα που δίνουν αυτά τα παιδιά. Σχετική ενημέρωση χρειάζονται και οι παιδίατροι. Η έγκαιρη παρέμβαση, με μουσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία κ.τ.λ. είναι η καλύτερη, αφού όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις να δουλεύεις με ένα αυτιστικό παιδί, τόσο το καλύτερο. Δεν θεραπεύεται ο αυτισμός, αλλά βελτιώνεται - σε κάποιες περιπτώσεις, δεν μπορείς καν να καταλάβεις ότι το άτομο πέρασε από το φάσμα του αυτισμού».
Η Άρτεμις Βλάχου είναι μητέρα παιδιού με αυτισμό, του 12χρονου τώρα Μάριου. «Σπούδασα ψυχολογία και κοινωνιολογία και όνειρό μου ήταν να έχω ένα νηπιαγωγείο, να ασχολούμαι με μωρά. Για κάποια χρόνια, είχα κάνει το όνειρό μου πραγματικότητα, μέχρι που ο Μάριος, το δεύτερο παιδί μου, έγινε περίπου 20 μηνών. Μέχρι τότε, δεν υπήρχε καμιά υποψία αυτισμού, αφού στους 12 μήνες είχε ξεκινήσει να μιλά, επικοινωνούσε, ήταν χαμογελαστός, κοινωνικός, είχε περπατήσει από 10 μηνών. Αν μου το έλεγε κάποιος ότι ήταν αυτιστικό παιδί, θα γελούσα. Ξαφνικά, όταν ήταν 20 μηνών, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές, ο Μάριος άρχισε να κλείνεται στον εαυτό του, να χάνει την ομιλία του, να έχει έντονες, στερεοτυπικές συμπεριφορές - ασχολείτο π.χ. με το κούνημα των φύλλων και των κλαδιών από τον αέρα. Αντιληφθήκαμε ότι κάτι πάει λάθος και επειδή δεν ανταποκρινόταν, ούτε στο όνομά του ούτε σε εντολές και ήταν γενικά απομονωμένος στον κόσμο του, νομίσαμε ότι είχε πρόβλημα ακοής και τον πήραμε για εξέταση σε ωτορινολαρυγγολόγο. Όμως η ακοή του ήταν μια χαρά και διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα ήταν ο αυτισμός».

Επικοινωνία με εικόνες
ΟΠΩΣ μας είπε η μητέρα του, ο Μάριος δεν μπορούσε να φοιτήσει στο δημοτικό σχολείο, ούτε καν στη μονάδα ειδικής εκπαίδευσης, γιατί ήταν υπερβολικά υπερκινητικός. «Πήρα λοιπόν την απόφαση και μετακόμισα στη Ζάκυνθο, για να παρακολουθείται σε ειδικό κέντρο αυτιστικών. Μείναμε εκεί για 20 μήνες».
Όλη η οικογένεια;
Είχε στο μεταξύ συμβεί ο χωρισμός μου από το σύζυγό μου. Πρέπει να σας πω ότι περίπου 60-70% των ζευγαριών με παιδιά αυτιστικά χωρίζουν, γιατί συνήθως οι άντρες…
Την κάνουν;
- …με ελαφρά πηδηματάκια. Η μητέρα συνήθως δεν έχει την πολυτέλεια να απαρνηθεί παιδί της ή να φύγει -εκτός από κάποιες ακραίες περιπτώσεις- οπότε αναλαμβάνει το διπλό ρόλο να φροντίζει και για τα υγιή παιδιά της και για το αυτιστικό. Στη Ζάκυνθο ασχολήθηκα με το πρόγραμμα του Μάριου, αλλά και των άλλων παιδιών. Σιγά-σιγά ο Μάριος ηρέμησε, μπορούσε να καθίσει στην ομάδα να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα παιδιά. Δεν επανήλθε η ομιλία του, απλά βρήκαμε τρόπους επικοινωνίας με ένα σύστημα ανταλλαγής εικόνας, για να λέει ο Μάριος τα «θέλω» του, πράγμα πολύ σημαντικό, ώστε να μην έχει κρίσεις θυμού επειδή δεν μπορούσε να εκφραστεί. Μπορούσε να γράψει με εικόνες «θέλω νερό», ή «θέλω να φάω κ.τ.λ.». Σήμερα ο γιος μου αυτοεξυπηρετείται εν πολλοίς, τρώει μόνος του, κάνει μπάνιο με βοήθεια, αλλά ουδέποτε τον εμπιστεύομαι να μείνει μόνος του στην τουαλέτα, ούτε έξω στην αυλή.

Παρακολουθώντας τους άλλους
ΟΤΑΝ η Άρτεμις επέστρεψε στην Κύπρο από τη Ζάκυνθο, ενέταξε τον Μάριο σε ειδική μονάδα στο δημοτικό σχολείο, για 4 χρόνια. «Ενώ πήγαινε καλά στην αρχή, για κάποιους λόγους δεν προχωρούσε εκπαιδευτικά. Καθόταν σε μια καρέκλα και παρακολουθούσε τα άλλα μωρά που έτρεχαν πάνω-κάτω και εγώ για 4 χρόνια παρακαλούσα το σχολείο να τοποθετήσει μια κούνια, ή ένα τραμπολίνο, ή μια τσουλήθρα στην αυλή του σχολείου, κάτι για να εκτονώνεται και να ηρεμεί το μυαλό και το κορμί, ώστε να συγκεντρώνεται και να προοδεύει εκπαιδευτικά. Στην Κύπρο έχουμε την υποδομή, έχουμε το προσωπικό για να στελεχώσουν τις μονάδες, αλλά υπάρχουν πρακτικά προβλήματα. Οι ειδικές μονάδες στα δημοτικά σχολεία είναι μικρές για τα αυτιστικά παιδιά, που θέλουν το χώρο τους για χαλάρωση, δεν θέλουν σωματική επαφή, ασφυκτιούν, θέλουν παιγνίδια στην αυλή για εκτόνωση. Ένα μωρό με αυτισμό δεν θα τρέξει στο διάλειμμα με τους φίλους του, δεν έχει κοινωνικότητα. Εντούτοις, τα παιδιά με αυτισμό πιο υψηλής λειτουργικότητας, μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και στις κανονικές τάξεις με τα υπόλοιπα παιδιά και γι’ αυτό άλλωστε έγιναν οι μονάδες. Εμείς έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να υπάρχει ένας συνοδός για κάθε αυτιστικό παιδί και όχι δύο συνοδοί για έξι παιδιά με αυτισμό, όπως συμβαίνει τώρα. Το καλύτερο είναι να δουλεύει ένας εκπαιδευτής για κάθε ένα παιδί. Στο Κέντρο Παρέμβασης έχουμε πολλά έξοδα, ακριβώς γιατί υλοποιούμε αυτήν τη φιλοσοφία τού ενός εκπαιδευτή για κάθε παιδί - υπάρχουν ωστόσο και κάποια άτομα που μπορούν να ομαδοποιηθούν κάποιες ώρες της ημέρας. Αν θέλεις να προσφέρεις σωστή εκπαίδευση, ηρεμία και καθημερινότητα στα αυτιστικά άτομα, οφείλεις να πας με τους δικούς τους ρυθμούς και απαιτήσεις».

Μητέρα που δεν κοιμήθηκε για 15 χρόνια
Κάποια αυτιστικά άτομα δεν έχουν ύπνο και παίρνουν φάρμακα για να κοιμηθούν, αλλιώς μπορεί να γυρίζουν μέσα στο σπίτι πάνω-κάτω, όλο το βράδυ

ΑΡΤΕΜΙΣ Βλάχου: «Υπάρχει μητέρα αυτιστικού παιδιού, που δεν κοιμήθηκε για 15 χρόνια, δεν πήγε σε κέντρο αναψυχής, δεν έχει φίλους. Τη νύχτα σηκώνεται κάθε μισή ώρα και παίρνει το παιδί στην τουαλέτα - και μιλούμε για ενήλικα. Κάποια αυτιστικά άτομα δεν έχουν ύπνο και παίρνουν φάρμακα για να κοιμηθούν, αλλιώς μπορεί να γυρίζουν μέσα στο σπίτι πάνω-κάτω, όλο το βράδυ. Οπότε, όλες οι μητέρες έχουν ανάγκη μιας βοηθού, άσχετο αν δουλεύουν ή όχι. Τουλάχιστον να αναλαμβάνει κάποιος άλλος τις ευθύνες της καθαριότητας του σπιτιού και η μητέρα να μπορεί να αφιερώσει έτσι και λίγο χρόνο στα υγιή παιδιά της, που επίσης έχουν την ανάγκη της. Γιατί πρέπει να προλάβεις και τα ψυχολογικά προβλήματα των αδελφιών, που μεγαλώνουν μέσα σε τέτοιο περιβάλλον…».

Δεν την αφήνουν ποτέ μόνη
Η Μαρίνα δεν δέχεται αγάπες πολλές, θέλει την αγάπη, αλλά δεν δέχεται να την αγκαλιάσεις
ΕΥΓΕΝΙΑ Κόλια, μητέρα 20χρονης κόρης με αυτισμό και άλλων δύο υγιών παιδιών 31 και 14 χρονών: «Ανακάλυψα το πρόβλημά της όταν η Μαρίνα μου ήταν 4 χρονών. Μέχρι εκείνη την ηλικία μπορούσε να παίξει, να πει τι θέλει, αλλά ύστερα άρχισε να κλείνεται στον εαυτό της, να λιγοστεύει τις λέξεις της. Χώρισα με το σύζυγό μου όταν η Μαρίνα ήταν 9 χρονών, αφού εκείνος δεν αποδέχτηκε το ίδιο το παιδί του. Δεν ξαναπαντρεύτηκα, δεν είναι εύκολο να κάνεις ξανά οικογένεια και να σε δεχτεί ο άλλος, με παιδί με αυτισμό. Η Μαρίνα δεν δέχεται αγάπες πολλές, θέλει την αγάπη, αλλά δεν δέχεται να την αγκαλιάσεις. Της έχω κοπέλα στο σπίτι, τις ώρες που εργάζομαι εγώ, γιατί δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί - χρειάζεται βοήθεια για να φάει, να ντυθεί, να πάει στην τουαλέτα. Όταν ήταν 14-15 χρονών μπορούσε να δαγκώσει το χέρι της, ή να τραβήξει τα μαλλιά της, είχε τάση αυτοτραυματισμού. Μεγαλώνοντας, κάπως ηρέμησε, αλλά δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει αν μείνει μόνη της κι έτσι δεν την αφήνουμε ποτέ μόνη».

Έρανος και ημερίδα για τον αυτισμό
Στις 2 Απριλίου η παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό
ΕΝΟΨΕΙ της παγκόσμιας ημέρας ενημέρωσης για τον αυτισμό, που καθιερώθηκε η 2α Απριλίου κάθε έτους, το Κέντρο Παρέμβασης για άτομα με αυτισμό Λεμεσού και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για άτομα με αυτισμό οργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού και οικονομικής ενίσχυσης του Συνδέσμου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει οδικός έρανος σε διάφορα σημεία στη Λεμεσό, αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, 28 και 29 Μαρτίου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 3 μ.μ. -7 μ.μ., στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λεμεσό, ημερίδα για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση για τον αυτισμό, που το κέντρο συνδιοργανώνει μαζί με την πρεσβεία του Ισραήλ. Θα γίνουν παρεμβάσεις από την Ισραηλινή γιατρό Δρα Yifat Bronstein M.D., που θα έρθει για το σκοπό αυτό από το Ισραήλ, και από τον παιδίατρο - αναπτυξιολόγο από τη Λεμεσό, Δρα Χρίστο Χριστοφή M.D. Στις 9 Απριλίου θα γίνει φιλανθρωπική αγορά στο ξενοδοχείο Κούριο και στις 13 Απριλίου επίδειξη μόδας στον Χαρουπόμυλο.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Κληρονομικότητα Επιληψίας

Λιγότερο από 2 άτομα από κάθε 100 (2%) να αναπτύξουν επιληψία σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο κίνδυνος για τα παιδιά των οποίων ο πατέρας έχει επιληψία είναι λίγο υψηλότερο. Αν η μητέρα έχει επιληψία και ο πατέρας δεν, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μικρότερη από 5%. Αν και οι δύο γονείς έχουν επιληψία, ο κίνδυνος είναι λίγο υψηλότερο. Τα περισσότερα παιδιά δεν θα κληρονομήσουν την επιληψία από έναν γονέα, αλλά οι πιθανότητες κληρονομικότητας επιληψίας είναι υψηλότερο για ορισμένα είδη.

Εάν πάσχετε από επιληψία, είναι φυσιολογικό για σας να φοβάστε ότι τα παιδιά σας θα έχουν επιληψία πάρα πολύ. Ωστόσο, ο φόβος ότι τα παιδιά σας θα έχουν επιληψία δεν είναι αρκετός λόγος για να αποφασίσει κατά οποιοδήποτε. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός, οι περισσότεροι επιληψία ξεπερνούν τα παιδιά, και οι περισσότεροι άνθρωποι που το έχουν είναι σε θέση να τον έλεγχο των σπασμών τους με τη λήψη ενός φαρμάκου.

Μετάφραση από http://www.epilepsy.com/etp/aedtrialxi

Παράγοντες που επιβαρύνουν την επιληψία

Αναπάντητες φαρμακευτική αγωγή

Ασθένεια (με και χωρίς πυρετό)

Σοβαρή ψυχολογικό στρες

Βαριά χρήση αλκοόλ

Χρήση κοκαΐνης και άλλων ψυχαγωγικών ναρκωτικών όπως η έκσταση

Πάνω από το όριο ή συνταγογραφούμενα φάρμακα ή συμπληρώματα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κατάσχεσης

Διατροφικές ελλείψεις: βιταμίνες και μέταλλα

Η έμμηνος ρίση
 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ http://www.epilepsy.com/etp/aedtrialxi

Τα συμπτώματα της κατάσχεσης

Μια κρίση είναι συνήθως ορίζεται ως μια ξαφνική μεταβολή της συμπεριφοράς που οφείλεται σε προσωρινή αλλαγή στην ηλεκτρική λειτουργία του εγκεφάλου, κυρίως στο εξωτερικό χείλος του εγκεφάλου που ονομάζεται φλοιός. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα συμπτώματα άνθρωποι με επιληψία μπορούν να εμπειρία πριν, κατά και μετά την κατάσχεση. Επιληπτικές κρίσεις μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές και κατασχέσεις επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπονοείται ότι κάθε άτομο με επιληπτικές κρίσεις θα δοκιμάσουν κάθε σύμπτωμα που περιγράφονται παρακάτω.

Επιληπτικές κρίσεις έχουν μια αρχή, μέση και τέλος

Όταν ένα άτομο γνωρίζει την αρχή, μπορεί να θεωρηθεί ως μια προειδοποίηση ή αύρα. Από την άλλη πλευρά, ένα άτομο δεν μπορεί να γνωρίζει την έναρξη και επομένως δεν έχουν καμία προειδοποίηση.

Μερικές φορές, η προειδοποίηση ή αύρα αυτή δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα. Μπορεί να θεωρηθεί μια απλή μερική κατάσχεση από τον γιατρό.

Το μεσαίο της κατάσχεσης μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Για τους ανθρώπους που έχουν τις προειδοποιήσεις, η αύρα μπορεί απλά να συνεχίσει ή μπορεί να μετατραπεί σε ένα σύνθετο μερική κατάσχεση ή σπασμοί. Για εκείνους που δεν έχουν μια προειδοποίηση, η κατάσχεση μπορεί να συνεχίσει ως μια σύνθετη μερική κρίση ή μπορεί να εξελιχθεί σε σπασμούς.

Το τέλος σε μια κρίση αντιπροσωπεύει μια μετάβαση από την κατάσχεση πίσω στην κανονική κατάσταση του ατόμου. Η περίοδος αυτή αναφέρεται ως «μετα-ictal περιόδου" (ένα τόνος είναι ένα κατάσχεση) και σηματοδοτεί την περίοδο αποκατάστασης για τον εγκέφαλο. Μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα έως λεπτά έως ώρες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως ποιο τμήμα (-ες) του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την κρίση και αν ο άνθρωπος ήταν σε φάρμακα κατά της κατάσχεσης. Εάν ένα πρόσωπο έχει ένα σύνθετο μερική κατάσχεση ή σπασμοί, το επίπεδο της συνειδητοποίησης βελτιώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της μετα-ictal περίοδο, μοιάζει πολύ με ένα άτομο ξυπνά από αναισθησία μετά από εγχείρηση. Υπάρχουν άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της μετα-ictal περίοδο και αναλύονται παρακάτω.

Παρακαλώ σημειώστε: Παρακάτω είναι μόνο μια μερική λίστα, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα που δεν αναφέρονται παρακάτω. Οι κατάλογοι αυτοί ως στόχο να βοηθήσει τους ασθενείς να επικοινωνούν με το γιατρό τους.

Τα πρώιμα συμπτώματα κατάσχεση (προειδοποιήσεις)

Οργανοληπτική / Σκέψη:

  1. Deja vu
  2. Jamais vu
  3. Μυρωδιά
  4. Ήχου
  5. Γεύση
  6. Απώλεια της όρασης ή σύγχυση
  7. Φευγαλέες σκέψεις
  8. Στομάχι συναισθήματα
  9. Περίεργα συναισθήματα
  10. Αίσθηση μυρμηκίασης
Συναισθηματική:

  1. Ο φόβος / πανικός
  2. Ευχάριστο συναίσθημα
Φυσική:

  1. Ζάλη
  2. Πονοκέφαλος
  3. Ζαλάδα
  4. Ναυτία
  5. Μούδιασμα
Χωρίς προειδοποίηση:

  1. Μερικές φορές οι κρίσεις έρχονται χωρίς προειδοποίηση 
  2. Κατάσχεση συμπτώματα
Οργανοληπτική / Σκέψη:

  1. Black out
  2. Σύγχυση
  3. Κώφωση / Ήχοι
  4. Ηλεκτρικό Αίσθημα Shock
  5. Απώλεια συνείδησης
  6. Μυρωδιά
  7. Απόσταση από
  8. Εξωσωματική εμπειρία
  9. Απώλεια της όρασης ή σύγχυση
Συναισθηματική:

  1. Fear/Panic Ο φόβος / πανικός
Φυσική:

  1. Μασώντας κινήσεις
  2. Σπασμός
  3. Δυσκολία στην ομιλία
  4. Τρέχουν τα σάλια
  5. Βλεφαροπλαστική κυματίζουν
  6. Μάτια κύλισης επάνω
  7. Πτώση κάτω
  8. Πόδι stomping
  9. Χέρι κυματίζει
  10. Ανικανότητα για να προχωρήσουν
  11. Ακράτεια
  12. Lip smacking
  13. Κάνοντας ήχους
  14. Ανακίνηση
  15. Χτυπητός
  16. Δυσκαμψία
  17. Κατάποση
  18. Εφίδρωση
  19. Δόντια σφίξιμο / άλεσμα
  20. Δάγκωμα γλώσσας
  21. Τρόμος
  22. Σύσπαση των κινήσεων
  23. Δυσκολία στην αναπνοή
  24. Καρδιά αγωνιστικά
  25. Μετά την κατάσχεση-συμπτώματα (μετά ictal)
Σκέψη:

  1. Απώλεια μνήμης
  2. Γράφοντας δυσκολία
Συναισθηματική:

  1. Σύγχυση
  2. Κατάθλιψη και θλίψη
  3. Φόβος
  4. Ματαίωση
  5. Ντροπή / Αμηχανία
Φυσική:

  1. Μώλωπες
  2. Δυσκολία στην ομιλία
  3. Τραυματισμοί
  4. Sleeping
  5. Εξάντληση
  6. Πονοκέφαλος
  7. Ναυτία
  8. Πόνος
  9. Δίψα
  10. Αδυναμία
  11. Ανάγκη να ουρήσει / αφοδεύσει
Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω - δεν είστε μόνοι.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ http://www.epilepsy.com/etp/aedtrialxi

Βότανα

Γκι (viscum album)

Βοηθά τους υπερτασικούς

Θεωρείται από τα βάθη του χρόνου ιερό φυτό από Γερμανούς και Γάλλους. Φυτρώνει παρασιτικά πάνω σε κλαριά όπως τα έλατα και οι φλαμουριές.

Βοηθά στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, στους ιλίγγους και τις ημικρανίες. Με σπασμολυτικές ιδιότητες έχει βοηθήσει σε δύσπνοιες και άσθμα. Το συνιστούσε ο Ιπποκράτης κατά της επιληψίας και άλλων νευρικών παθήσεων. Γι αυτό και σε μεγάλες δόσεις προσβάλει το νευρικό σύστημα ως τοξική ουσία. Γίνεται αφέψημα ή διαλύεται κοπανισμένο σε νερό ή και κρασί λευκό.


Μία συναυλία αφιερωμένη σε ένα κορίτσι που χρειάζεται τη βοήθειά μας

Η Μαρία χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας. Αντιμέτωπη με μια σπάνια εκφυλιστική ασθένεια και σε κακή οικονομική κατάσταση, η 25χρονη Μαρία Δημητρίου αγωνίζεται και ελπίζει.

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011 θα γίνει μία μεγάλη συναυλία στην Αυλαία με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της νεαρής κοπέλας. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό της Μαρίας, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την οικονομική διευκόλυνσή της.

Η ασθένεια διαγνώστηκε όταν η Μαρία ήταν 15 ετών. Ονομάζεται νόσος του Αδαμαντιάδη- Behcet. Πρόκειται για μια πολυσυστηματική, αυτοάνοση ασθένεια αποτέλεσμα της οποίας είναι οι επιληπτικές κρίσεις, η αναιμία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η πλήρης απώλεια όρασης στο δεξί μάτι, η μειωμένη όραση στο αριστερό, η μερική απώλεια ακοής, γεύσης και οσμής, οι ταχυκαρδίες, η υδρονέφρωση και η χρόνια εγκεφαλίτιδα.

Τα τελευταία χρόνια οι κύστες που είχαν διαγνωστεί στο εγκέφαλο και στην κοιλιά της Μαρίας εξελίχθηκαν σε καρκινώματα.Για να αντιμετωπιστεί κάπως ο πόνος, οι γιατροί έδωσαν το πράσινο φως για καθημερινή χρήση μορφίνης.

Τις μέρες αυτές η Μαρία θα μεταβεί για κάποια περίθαλψη στο Ισραήλ, ενώ στόχος παραμένει η μεταφορά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο, το Mayo Clinic. Εκεί υπάρχουν ελπίδες να τη βοηθήσουν να έχει σταθερότητα και μια ποιότητα στη ζωή της, που τόσο χρειάζεται.

Το κόστος της μετάβασης στην Αμερική είναι τεράστιο και δυσβάστακτο για αυτή και την ήδη καταχρεωμένη οικογένεια της.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η εξασθενημένη εμβρυϊκή ανάπτυξη σχετίζεται με την επιληψία

Νέα Υόρκη: Τα νεογνά με εξασθενημένη ενδομήτρια ανάπτυξη, που χαρακτηρίζεται από χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης ή πρόωρο τοκετό, φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιληψίας στα πρώιμα στάδια της παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ααρχους στης Δανίας με επικεφαλής τον Δρ Γουέλιαν Σαν, μελέτησαν 1,4 εκατομμύρια βρέφη που είχαν γεννηθεί στη Δανία την περίοδο 1979- 2002 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μέχρι και το 24ο έτος της ηλικίας τους. Οι περιπτώσεις επιληψίας εντοπίστηκαν μέσω του Εθνικού Αρχείο Νοσοκομείων της Δανίας. Από την ομάδα αυτή, 14.334 νοσηλεύθηκαν με επιληψία σε κάποιο σημείο της έρευνας.

Το ποσοστό διάγνωσης επιληψίας πάντως αυξήθηκε με την μείωση της ηλικίας κυοφορίας και του σωματικού βάρους γέννησης. Ωστόσο, η σχέση έγινε πιο αδύναμη καθώς η ηλικία διάγνωσης της επιληψίας αυξανόταν. Η επιληψία κατά το πρώτο έτος ζωής ήταν πέντε φορές συχνότερη μεταξύ των βρεφών με ηλικία κυοφορίας μεταξύ 22-32 εβδομάδων συγκριτικά με αυτά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 39-41 εβδομάδων.

Ομοίως τα ποσοστά συχνότητας ήταν πέντε φορές υψηλότερα μεταξύ των παιδιών με σωματικό βάρος γέννησης κάτω των 2.000 γραμμαρίων συγκριτικά με αυτά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 3.00 και 3.900 γραμμαρίων.Ο συσχετισμός μεταξύ χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης και μικρή ηλικίας κυοφορίας και του κινδύνου επιληψίας ήταν ιδιαιτέρως ισχυρός εντός των πρώτων πέντε ετών, ίσως διότι ο ανώριμος εγκέφαλος είναι πιο επιρρεπής σε κρίσεις όταν εκτεθεί σε παράγοντες κινδύνου λειτουργίας κατά το προγεννητικό στάδιο, συγκριτικά με τον ώριμο εγκέφαλο.

Επιληπτικές κρίσεις λόγω... οθόνης

Σοβαρά προβλήματα υγείας, έως και επιληψία σε όσους έχουν προδιάθεση, μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική ενασχόληση των παιδιών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα έντονα χρώματα καθώς και οι γρήγορες εναλλαγές των εικόνων αιχμαλωτίζουν τα παιδικά βλέμματα και μπορούν να προκαλούν φωτοεύαισθητες επιληπτικές κρίσεις.

Κρίσεις επιληψίας μπορεί να εμφανίσουν παιδιά που βλέπουν επί ώρες μια οθόνη

Έως και σοβαρές κρίσεις επιληψίας μπορεί να εμφανίσουν τα νεαρά άτομα ηλικίας 5 έως 19 ετών, που έρχονται σε επαφή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και με την τηλεόραση για πολλές ώρες.

Πάνω από 100 ελληνόπουλα το χρόνο εκδηλώνουν μια μορφή επιληψίας.

Αυτά είναι τα στοιχεία που κατέγραψε το Εργαστήριο Νευρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Τα αίτια που προκαλούν την επιληψία είναι οι γρήγορες και έντονες εναλλαγές χρωμάτων και λέξεων. Ωστόσο, παρουσιάζεται σε παιδιά που έχουν ήδη την προδιάθεση.

ΒΙΝΤΕΟ http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=49913











Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Επιληψια: μυθοι και πραγματικοτητα

Η επιληψία είναι κολλητική
Μύθος. Εφόσον η επιληψία είναι μια διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας είναι αδύνατον να είναι μεταδοτική.

Όσοι πάσχουν από επιληψία είναι διανοητικά ανάπηροι.
Μύθος. Σύμφωνα με έρευνες το μέσο όρο των ατόμων με επιληψία έχει φυσιολογική νοημοσύνη.

Τα άτομα που πάσχουν από επιληψία είναι χαμηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.
Μύθος. Υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι επαγγελματικά επιτυχημένοι και επώνυμοι άνθρωποι που πάσχουν από επιληψία.

Οι γυναίκες που πάσχουν από επιληψία μπορούν να γίνουν μητέρες.
Αλήθεια. Το 90% των γυναικών που πάσχουν από επιληψία μπορούν να γεννήσουν ένα υγιές παιδί.

Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών αποφεύγει να κάνει παρέα με άτομα με επιληψία από φόβο μήπως το άτομο παρουσιάσει κάποια κρίση.
Αλήθεια. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω της άγνοιας της σωστής αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης κρίσης, είτε των έντονων συναισθημάτων που προκαλεί η θέα μιας επιληπτικής κρίσης.
Η πλειονότητα των ατόμων με επιληψία ζουν μια φυσιολογική ζωή. Το στίγμα και η άγνοια προκαλούν κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό.

16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π

Η Εταιρεία Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου & Παιδιού (Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π.), έχει την τιμή να σας καλωσορίσει στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της εταιρείας της, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Μαΐου, 2011 στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.

Το θέμα του συνεδρίου είναι «Νευροψυχιατρικές, Ψυχολογικές & Κοινωνικές Εξελίξεις και Προκλήσεις»

Η Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π. ιδρύθηκε το 1986 από μια ομάδα ψυχιάτρων, ψυχολόγων και επαγγελματιών στο χώρο της Υγείας. Είναι μια από τις επίσημες Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες της Ελλάδος, μέλος του Ι.E.A. και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επικοινωνίας μεταξύ των ψυχιάτρων, των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αποστολή της Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π. είναι να συμβάλει στη πρόληψη και στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων και ψυχικών διαταραχών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, με την εξειδίκευση και επιμόρφωση στελεχών ψυχικής υγείας, με την εφαρμογή πρότυπων θεραπευτικών προγραμμάτων καθώς επίσης και με την οργάνωση συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Στηρίζοντας την εναλλαγή της επιστημονικής σκέψης ενισχύουμε την ερευνητική δραστηριότητα που προκύπτει από τις σύγχρονες αλλαγές σε όλους τους τομείς: ψυχιατρική, ψυχολογία, νευρολογία, φαρμακολογία. Ταυτόχρονα καταλήγουμε σε πιο γόνιμες συνεργασίες.

Όσον αφορά στην διοργάνωση της συνάντησης, οι συνάδελφοι της Οργανωτικής Επιτροπής, έχουν ετοιμάσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι η συμμετοχή σας θα ανταμειφθεί.

Περπατήστε το Συζήτηση σε όφελος Επιληψία

Το τμήμα Επιληψία του Τμήματος Νευρολογίας σας προσκαλεί να συμμετέχετε ως έναν περιπατητή, χορηγός σε έναν περιπατητή ή του δότη για τη φετινή Walk περίπτωση Talk προς όφελος του Επιληψία Ίδρυμα της Φλώριδας.

Η πεζοπορία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 9 π.μ. στο Crandon Park, 6747 Crandon Boulevard, σε Key Biscayne.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Στο Εθνικό Mall, Washington, DC

Σχετικά με τον Περίπατο

Ο Εθνικός Περίπατος για την επιληψία ® είναι ένας οικογενειακός προσανατολισμός, μία όχι ανταγωνιστική βόλτα στην πρωτεύουσα του έθνους για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την έρευνα, την εκπαίδευση, την υπεράσπιση, και οι υπηρεσίες για τα άτομα με επιληψία και τους φροντιστές τους. Αυτή θα είναι η πέμπτη ετήσια εκδήλωση, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε περισσότερους από 25.000 συμμετέχοντες και συγκέντρωσε πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2011 Εθνικός Περίπατος για την Επιληψία ® υπόσχεται να είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση ακόμα. Παρακαλείσθε να ενωθείτε μαζί μας στο National Mall στην Ουάσιγκτον την Κυριακή 27 του Μαρτίου 2011 και να απολαύσετε ένα πρωινό γεμάτο από δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πως να ελαττώσετε την πιθανότητα εμφάνισης κρίσεων;

Ποιοί είναι οι προκλητικοί παράγοντες

Η λήψη αντιεπιληπτικού φαρμάκου είναι ο βασικός τρόπος πρόληψης των κρίσεων ή ελάττωσης της συχνότητάς τους. Όμως, υπάρχουν επίσης πολλοί πρακτικοί τρόποι με τους οποίους οι ασθενείς με επιληψία μπορούν να ελαττώσουν την πιθανότητα εμφάνισης κρίσεων.

Μάθετε τους προδιαθεσικούς παράγοντες

Στους περισσότερους επιληπτικούς ασθενείς, οι κρίσεις εμφανίζονται χωρίς προειδοποίηση. Μερικοί ασθενείς όμως παρατηρούν ότι οι κρίσεις τους εμφανίζονται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές ή ότι προκαλούνται από κάτι συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, μερικοί ασθενείς παθαίνουν κρίση μόνο όταν κοιμούνται, ενώ άλλοι διαπιστώνουν ότι η κρίση προκαλείται όταν βλέπουν τηλεόραση. Εάν κρατήσετε ένα ημερολόγιο σχετικά με το πότε συμβαίνουν οι κρίσεις και με την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε όταν εμφανίζονται θα μπορέσετε να διαπιστώσετε ποιοί είναι οι συγκεκριμένοι προκλητικοί παράγοντες για την περίπτωσή σας. Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε τους παράγοντες που γνωρίζετε ότι προκαλούν κρίση. Το ημερολόγιο είναι επίσης χρήσιμο και για το γιατρό που σας παρακολουθεί.

Κούραση

Τα άτομα με επιληψία μπορεί να παρουσιάσουν κρίση, εάν κοιμηθούν αργά παρακολουθώντας τηλεόραση ή όταν διαβάζουν για εξετάσεις, καθώς επίσης και εάν πάθουν jet lag, εάν αλλάξουν δουλειά ή ακόμη και όταν διαβάζουν όλη την νύχτα! Οι κρίσεις είναι πιο πιθανό να συμβούν εάν κάποιος είναι πολύ κουρασμένος και δεν έχει κοιμηθεί. Εάν πάσχετε από επιληψία, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάστε νωρίς κάθε βράδυ και ότι δεν μπορείτε να έχετε κοινωνική ζωή – αν και το να μένετε έξω μέχρι τις 3 π.μ. κάθε βράδυ το Σαββατοκύριακο δεν είναι και τόσο καλή ιδέα!

Προσπαθήστε να προσδιορίσετε το επίπεδο κούρασης στο οποίο είναι πιο πιθανό να πάθετε κρίση και μην αφήνετε τον εαυτό σας να κουράζεται τόσο πολύ. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι μπορούν να καταφέρουν να μην πάθουν κρίση όταν δεν μένουν έξω αργά για περισσότερες από δύο συνεχόμενες νύχτες ή όταν κοιμούνται κανονικά.

Συναισθηματικοί προκλητικοί παράγοντες

Όλοι οι άνθρωποι νιώθουν στρες και αυτό δεν είναι πάντοτε κακό. Πολλές φορές όμως, οι άνθρωποι έχουν πολύ στρες και αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Οι άνθρωποι έχουν στρες για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να ανησυχούν για τις εξετάσεις ή γιατί διαλύθηκε μία σχέση. Το στρες μπορεί να προκαλείται από το θάνατο ενός κοντινού ανθρώπου ή επειδή το άτομο έχει πολλή δουλειά ή επειδή έχασε τη δουλειά του. Το στρες, ακόμη και όταν δεν είναι έντονο μπορεί να προκαλέσει κρίση και έτσι, για τα άτομα με επιληψία είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να χαλαρώνουν.

Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν κρίση όταν θυμώσουν ή όταν εκνευριστούν. Όπως και με το στρες, η πιο χρήσιμη απάντηση είναι να βρουν έναν τρόπο αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων και να μην τα αφήνουν να φθάνουν σε εκρηκτικό επίπεδο.

Πλήξη

Το αίσθημα πλήξης είναι μία μορφή στρες, που μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίσεις. Όταν οι ασθενείς είναι πνευματικά δραστήριοι και απολαμβάνουν αυτά που κάνουν, μειώνουν πολύ την πιθανότητα εμφάνισης κρίσεων. Εάν έχετε επιληψία και η πλήξη είναι μία αιτία πρόκλησης κρίσεων, προσπαθήστε να βρείτε νέα ενδιαφέροντα. Εάν βαριέστε πραγματικά στη διάρκεια των σχολικών διακοπών, γραφτείτε σε μία ομάδα με αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες. Μπορείτε επίσης να γραφτείτε σε μία ομάδα επιληψίας και έτσι να γνωρίσετε ανθρώπους και να κάνετε φίλους άτομα που πάσχουν από παρόμοια κατάσταση.

Δίαιτα

Μερικά άτομα με επιληψία αναφέρουν ότι παρουσιάζουν κρίση όταν είναι νηστικοί. Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό, αν και η παράλειψη γευμάτων ή τα ακανόνιστα γεύματα μπορεί να ελαττώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό μπορεί να προκαλέσει κρίση. Η διατροφή με κανονισμένα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας φαίνεται ότι βοηθά τους επιληπτικούς ασθενείς να παθαίνουν λιγότερες κρίσεις. Όπως και για τον καθένα, μία ισορροπημένη δίαιτα, με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι σημαντική για τη γενική καλή υγεία.

Η επίδραση των ορμονών

Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν επιληψία ή η επιληψία τους εξαφανίζεται σε εκείνη την περίοδο της ζωής τους κατά την οποία ο οργανισμός τους υφίσταται ορμονικές μεταβολές. Αυτό μπορεί να συμβεί στην εφηβεία, στην εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση (όταν μία γυναίκα πάψει να έχει περίοδο, συνήθως γύρω στα πενήντα της). Μερικές κοπέλες ή γυναίκες αναφέρουν μεγαλύτερη πιθανότητα ή συχνότητα κρίσεων γύρω από την περίοδό τους. Εάν συμβαίνει αυτό, πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους. Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν το φάρμακό τους την εβδομάδα πριν από την περίοδο, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται μόνο με την επίβλεψη του γιατρού τους.

Πως το αλκοόλ προκαλεί κρίσεις

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ αυξάνει τη συχνότητα των κρίσεων και έτσι, οι επιληπτικοί ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση αλκοόλ. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση περισσοτέρων από δύο μονάδων αλκοόλ (π.χ. μία μπύρα ή δύο ποτήρια κρασί) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρίσεων και έτσι ένας επιληπτικός πρέπει να πίνει αυστηρά μέχρι αυτό το ανώτερο όριο των δύο μονάδων. Μπορεί επίσης ακόμη και αυτή η ποσότητα να είναι μεγάλη. Εάν κάποιος πάθει κρίση αφού καταναλώσει δύο μονάδες αλκοόλ, τότε στο μέλλον πρέπει να παραμένει στη μία μονάδα (μέχρι που αυτή δεν του προκαλεί κρίση). Μην πιέζεστε ποτέ να πιείτε περισσότερο από αυτό που θέλετε. Εάν γνωρίζετε κάποιον με επιληψία, μην τον ενθαρρύνετε ποτέ να πιει αλκοόλ ή να πιει περισσότερο από αυτό που θέλει.

Η στέρηση του αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίση και έτσι, όταν κάποιος σταματήσει να πίνει ή την επόμενη ημέρα, όταν το σώμα αναρρώνει από την επίδραση του αλκοόλ, μπορεί να εμφανιστεί κρίση. Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με τα αντιεπιληπτικά φάρμακα και μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητά τους, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα των κρίσεων. Επίσης, τα φάρμακα μπορεί να κάνουν τους ασθενείς πιο ευαίσθητους στην επίδραση του αλκοόλ και έτσι μπορεί αυτοί να μεθύσουν ή να χάσουν τον έλεγχο πολύ πιο σύντομα από τους φίλους τους.

Παράνομες ουσίες και κρίσεις

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι παράνομες ουσίες, όπως η μαριχουάνα ή η κάνναβη, η exctacy, οι αμφεταμίνες, οι διαλύτες, η κοκαΐνη και η ηρωίνη μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις. Είναι γνωστό ότι η κοκαΐνη προκαλεί κρίσεις ακόμη και σε άτομα χωρίς ιστορικό επιληψίας, ενώ στα άτομα με επιληψία μπορεί να επιδεινώσει τις κρίσεις τους.

Η λήψη αυτών των ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε παράλειψη γευμάτων, σε έλλειψη ύπνου ή στην μη λήψη των αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα των κρίσεων.

Φωτοευαίσθητη επιληψία - προκαλείται από τα φώτα

Σε μερικά άτομα με επιληψία, οι κρίσεις μπορεί να προκληθούν από φώτα που αναβοσβήνουν, όπως αυτά που υπάρχουν στα νυχτερινά κλαμπ και ονομάζονται φωτορρυθμικά. Συγκεκριμένα σχήματα και μοτίβα έχουν παρόμοια επίδραση, όπως και τα πολλά διαφορετικά χρώματα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται φωτοευαίσθητη επιληψία (PSE). Αναπτύσσεται συνήθως στην ηλικία μεταξύ επτά και 19 ετών, αλλά είναι σπάνια και προσβάλλει 1 περίπου στους 10 επιληπτικούς ασθενείς.

Εκτός από τα φωτορρυθμικά, οι πιο συχνοί παράγοντες που προκαλούν την φωτοευαίσθητη επιληψία (PSE) είναι: η τηλεόραση, τα video games ή η χρήση γραφικών κομπιούτερ, παρακολούθηση του φωτός του ήλιου όπως περνάει μέσα από τα δέντρα ή τρεμοπαίζει πάνω σε νερό, όταν κοιτάει κανείς έξω από το τρένο που κινείται γρήγορα.

Εάν πάσχετε από φωτοευαίσθητη επιληψία, να βλέπετε τηλεόραση τουλάχιστον από δύο μέτρα απόσταση και σε καλά φωτισμένο δωμάτιο. Να χρησιμοποιείτε το τηλεχειριστήριο για να αλλάζετε τα κανάλια και να μην πηγαίνετε πολύ κοντά στην οθόνη. Μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης ή χρησιμοποιήστε προστατευτική οθόνη. Εάν παίζετε video games, μην παίζετε όταν είστε κουρασμένοι, κάνετε συχνά διαλείμματα και παίζετε σε καλά φωτισμένο δωμάτιο, ώστε να μειωθεί το τρεμούλιασμα της οθόνης. Επίσης, μπορείτε να παίζετε καλύπτοντας το ένα μάτι, επειδή η φωτοευαίσθητη επιληψία (PSE) εξαρτάται από τη διπλή (‘και με τα δύο μάτια’) όραση.

Ελάττωση του κινδύνου επιληψίας

Στις περισσότερες περιπτώσεις επιληψίας η αιτία είναι άγνωστη και έτσι δεν μπορεί να γίνει τίποτε για να προληφθεί πλήρως. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η κρανιοεγκεφαλική κάκωση και η βλάβη του εγκεφάλου αποτελούν αιτίες επιληψίας. Ο κίνδυνος ανάπτυξης επιληψίας μπορεί να μειωθεί φροντίζοντας να αποφεύγονται τέτοιοι τραυματισμοί και βλάβες.

Όλοι οι άνθρωποι που κάνουν δραστηριότητες όπως η ιππασία, το ποδήλατο, η πυγμαχία, η οδήγηση δίκυκλου ή εργάζονται σε κατασκευαστικές εργασίες πρέπει να προστατεύουν το κεφάλι τους φορώντας κράνος. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να συμβούν και σε τροχαία ατυχήματα και για το λόγο αυτό, προστατέψτε τον εαυτό σας, ακολουθώντας τους κανόνες οδήγησης και φορώντας πάντοτε ζώνη ασφαλείας.

Κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό μπορεί να συμβεί βλάβη του εγκεφάλου του εμβρύου για πολλούς λόγους. Μερικές φορές, αυτό οφείλεται στην πρόωρη γέννηση του παιδιού, οπότε οι πνεύμονές του δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και έτσι ο εγκέφαλος δεν έχει αρκετό οξυγόνο. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και δεν συνδέεται άμεσα με την επιληψία μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και αυτά τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε εγκεφαλική βλάβη. Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο και για αυτό το λόγο οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ μόνο περιστασιακά.

Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων

Ολα τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και η ασπιρίνη ή η παρακεταμόλη, που παίρνετε για ένα απλό κρυολόγημα. Τα πρώτα αντιεπιληπτικά φάρμακα είχαν πολύ δυσάρεστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Φάρμακα, όπως η φαινοβαρβιτάλη και η φαινυτοΐνη χρησιμοποιούνταν ευρέως πριν από τοΟλα τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και η ασπιρίνη ή η παρακεταμόλη, που παίρνετε για ένα απλό κρυολόγημα. Τα πρώτα αντιεπιληπτικά φάρμακα είχαν πολύ δυσάρεστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Φάρμακα, όπως η φαινοβαρβιτάλη και η φαινυτοΐνη χρησιμοποιούνταν ευρέως πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αυτά τα ‘παλαιότερα’ φάρμακα έχουν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 10 με 20 χρόνια. Οι γιατροί συνήθως χορηγούν πρώτα τα νεότερα φάρμακα και εάν αυτά δεν δράσουν τότε επιλέγουν τα παλαιότερα. Επίσης, μπορεί να δοκιμάσουν φάρμακα που κυκλοφορούν από τη δεκαετία του 1960 ή του 1970, όπως το βαλπροϊκό ή η καρβαμαζεπίνη, τα οποία έχουν συνήθως λιγότερες παρενέργειες από τα παλαιότερα, αλλά κάπως περισσότερες από τα νεότερα φάρμακα.
Μερικοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν καμία ανεπιθύμητη ενέργεια από τα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Άλλοι εμφανίζουν ήπια προβλήματα, τα οποία υποχωρούν ή εξαφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες. Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς με επιληψία αναφέρουν ότι στην αρχή τα φάρμακα τους προκαλούν υπνηλία, αλλά αυτή υποχωρεί όταν ο οργανισμός τους συνηθίσει το φάρμακο. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση στα φάρμακα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κνησμώδες, πιθανόν σοβαρό δερματικό εξάνθημα. Σπάνια, μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα.
Η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πιο πιθανή, όταν το φάρμακο ξεκινά σε υψηλές δόσεις, εάν η δόση αυξάνεται πολύ γρήγορα ή εάν το άτομο πρέπει να παίρνει ταυτόχρονα δύο ή περισσότερα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ζάλη, η υπνηλία, η δυσκολία συγκέντρωσης, η κεφαλαλγία και τα προβλήματα από το στομάχι. Λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η υπερτροφία των ούλων, η ακμή, η αύξηση του βάρους, η υπερτρίχωση, η πτώση των μαλλιών, η υπερκινητικότητα (σε παιδιά), η κατάθλιψη ή ακόμη και η ψύχωση, ένα σοβαρό ψυχιατρικό πρόβλημα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πιο συχνές σε άτομα που παίρνουν τα φάρμακα, ιδίως τα παλαιότερα, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν είναι ανεκτές, ο γιατρός μπορεί να ελαττώσει τη δόση ή να αλλάξει το φάρμακο. Μερικοί ασθενείς προτιμούν να ανέχονται τις ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, επειδή θεωρούν ότι αυτό είναι καλύτερο από το να κάνουν κρίσεις. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ασθενείς, ιδίως εκείνοι που δεν κάνουν πολλές κρίσεις θεωρούν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες τους κάνουν να αισθάνονται χειρότερα από τις κρίσεις και έτσι, δεν επιθυμούν να παίρνουν φάρμακο. Σε μερικές περιπτώσεις, μετά τη δοκιμή διαφόρων φαρμάκων χωρίς αποτέλεσμα, μερικοί ασθενείς παραιτούνται από την προσπάθεια να βρουν το ‘κατάλληλο’ φάρμακο.
ν Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αυτά τα ‘παλαιότερα’ φάρμακα έχουν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 10 με 20 χρόνια. Οι γιατροί συνήθως χορηγούν πρώτα τα νεότερα φάρμακα και εάν αυτά δεν δράσουν τότε επιλέγουν τα παλαιότερα. Επίσης, μπορεί να δοκιμάσουν φάρμακα που κυκλοφορούν από τη δεκαετία του 1960 ή του 1970, όπως το βαλπροϊκό ή η καρβαμαζεπίνη, τα οποία έχουν συνήθως λιγότερες παρενέργειες από τα παλαιότερα, αλλά κάπως περισσότερες από τα νεότερα φάρμακα.

Μερικοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν καμία ανεπιθύμητη ενέργεια από τα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Άλλοι εμφανίζουν ήπια προβλήματα, τα οποία υποχωρούν ή εξαφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες. Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς με επιληψία αναφέρουν ότι στην αρχή τα φάρμακα τους προκαλούν υπνηλία, αλλά αυτή υποχωρεί όταν ο οργανισμός τους συνηθίσει το φάρμακο. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση στα φάρμακα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κνησμώδες, πιθανόν σοβαρό δερματικό εξάνθημα. Σπάνια, μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα.

Η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πιο πιθανή, όταν το φάρμακο ξεκινά σε υψηλές δόσεις, εάν η δόση αυξάνεται πολύ γρήγορα ή εάν το άτομο πρέπει να παίρνει ταυτόχρονα δύο ή περισσότερα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ζάλη, η υπνηλία, η δυσκολία συγκέντρωσης, η κεφαλαλγία και τα προβλήματα από το στομάχι. Λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η υπερτροφία των ούλων, η ακμή, η αύξηση του βάρους, η υπερτρίχωση, η πτώση των μαλλιών, η υπερκινητικότητα (σε παιδιά), η κατάθλιψη ή ακόμη και η ψύχωση, ένα σοβαρό ψυχιατρικό πρόβλημα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πιο συχνές σε άτομα που παίρνουν τα φάρμακα, ιδίως τα παλαιότερα, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν είναι ανεκτές, ο γιατρός μπορεί να ελαττώσει τη δόση ή να αλλάξει το φάρμακο. Μερικοί ασθενείς προτιμούν να ανέχονται τις ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, επειδή θεωρούν ότι αυτό είναι καλύτερο από το να κάνουν κρίσεις. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ασθενείς, ιδίως εκείνοι που δεν κάνουν πολλές κρίσεις θεωρούν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες τους κάνουν να αισθάνονται χειρότερα από τις κρίσεις και έτσι, δεν επιθυμούν να παίρνουν φάρμακο. Σε μερικές περιπτώσεις, μετά τη δοκιμή διαφόρων φαρμάκων χωρίς αποτέλεσμα, μερικοί ασθενείς παραιτούνται από την προσπάθεια να βρουν το ‘κατάλληλο’ φάρμακο.

http://www.onetruemedia.com/shared?p=d99f4eef3e103434465967&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=text_url

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μπλόκο στις κρίσεις επιληψίας!

11.3.2011

Ελπίδες ακόμη και για οριστική νίκη κατά της επιληψίας δίνει επέμβαση που πραγματοποίησαν Ιταλοί γιατροί σε πεντάχρονο επιληπτικό κορίτσι. Αυτό που έκαναν, πρακτικά, είναι να αφαιρέσουν το τμήμα του εγκεφάλου το οποίο ευθυνόταν για τις κρίσεις επιληψίας που γίνονταν απειλητικές για τη ζωή της μικρής Φραντσέσκα, δεδομένου μάλιστα πως ο οργανισμός της δεν ανεχόταν τη δράση φαρμάκων κατά της ασθένειας.

Προϋπόθεση για την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος ήταν βεβαίως να εντοπιστεί αυτό. Η μαγνητική τομογραφία δεν εξυπηρετούσε προς αυτή την κατεύθυνση καθώς οι απεικονίσεις δεν έδιναν την επιθυμητή γι’ αυτό τον σκοπό ακρίβεια. Ετσι, οι νευροχειρουργοί στο τμήμα Νευροεπιστημών του νοσοκομείου «Meyer» της Φλωρεντίας αποφάσισαν να εμφυτεύσουν στον εγκεφαλικό φλοιό της μικρής δεκατρία ηλεκτρόδια, προκειμένου να ελέγξουν την περιοχή του εγκεφάλου από την οποία ξεκινούσαν ουσιαστικά οι επιληπτικές κρίσεις.

Οι γιατροί και οι ερευνητές που συνεργάστηκαν στην περίπτωση της μικρής πειραματίστηκαν για πρώτη φορά στην Παιδιατρική με την τεχνική της εμφύτευσης στερεοτακτικών ηλεκτροδίων βάθους (Stereo-EEG). «Χρησιμοποιήσαμε ένα στερεοτακτικό κράνος που μας επέτρεψε να καθορίσουμε επακριβώς την περιοχή απ' όπου ξεκινούσαν οι κρίσεις και την πορεία διάδοσής τους» εξήγησε ο δόκτωρ Φλάβιο Τζορντάνο και πρόσθεσε ότι το κράνος αυτό τοποθετείται στο κρανίο του ασθενούς και επιτρέπει την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων στις ρηχές και βαθιές υποφλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου, μέσα από μικρές οπές, με ακρίβεια μικρότερη του χιλιοστού.

Λίγες μέρες μετά την πρώτη επέμβαση και αφού είχαν καταγραφεί από τα ηλεκτρόδια οι περιοχές του εγκεφάλου που ενδιέφεραν τους γιατρούς, το πεντάχρονο κορίτσι μπήκε ξανά στο χειρουργείο. Στη διάρκεια της δεύτερης επέμβασης αφαιρέθηκαν τα ηλεκτρόδια από το κεφάλι της μικρής, αλλά και το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου από το οποίο προέρχονταν οι επιληπτικές κρίσεις.

Γάτα διαισθάνεται τις επιληπτικές κρίσεις του 19χρονου ιδιοκτήτη της

15 Μαρτίου 2011 15:00

Μία γάτα στην Αγγλία έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή του νεαρού ιδιοκτήτη της αφού κατάλαβε ότι πάθαινε κρίση επιληψίας.

Ο 19χρονος παραλίγο να πεθάνει από σοβαρή επιληπτική κρίση όμως η γάτα του, η Lilly, στάθηκε δίπλα του, πιέζοντας τον και γλείφοντας τον μέχρι να ξανα αρχίσει να αναπνέει.

Η μητέρα του λέει ότι η γάτα τους καταλαβαίνει κάθε φορά κάτι που δεν πάει καλά και τρέχει στο πλευρό του, νιαουρίζοντας για να τους ειδοποιήσει όλους.

Την 14 μηνών γάτα την έχουν σχεδόν 1 χρόνο και από την πρώτη στιγμή φάνηκε να καταλαβαίνει πότε θα ξεσπούσε επιληπτική κρίση στο γιο τους.

ΠΗΓΗ  adespoto.gr



Ε.Σ.Α.μεΑ.: Να λειτουργήσει επιτέλους το νέο Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.03.11

Την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας και την έκδοση νέου ΚΕΒΑ (Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας), καθώς και τις σοβαρές συνέπειές των ανωτέρω στα άτομα με αναπηρία, κάνει γνωστά η Ε.Σ.Α.μεΑ., με επείγουσα επιστολή που απευθύνει στον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνη, από τον οποίο ζητά την προσωπική του παρέμβαση προς την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Σύμφωνα με την επιστολή, δεν έχει καταρτιστεί ο πίνακας του Ειδικού Σώματος Ιατρών που θα συμμετέχουν στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί από την Διεύθυνση Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. τα Προγράμματα Ειδικής Εκπαίδευσης, δεν έχει συγκροτηθεί η επταμελής Επιτροπή αξιολόγησης της εκπαίδευσης των ιατρών Ειδικού Σώματος Ιατρών του ΚΕΠΑ στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ε.Σ.ΑμεΑ., ενώ στον αέρα βρίσκεται και η κατάρτιση του Μητρώου Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο θα τηρείται στη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ, όπως και η Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας θα καθορίζονταν ο τρόπος και τα κριτήρια κατάρτισης του μητρώου.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 ο νέος Κανονισμός θα είχε καταρτιστεί εντός εξαμήνου από την ημερομηνία ψήφισής του, δηλαδή από τις 15-7-2010. Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που γνωμοδοτεί επί του νέου ΚΕΒΑ, στην οποία συμμετέχει και η Ε.Σ.ΑμεΑ., δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά έως και σήμερα, παρόλο που έχει ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία ο ορισμός εκπροσώπου της σε αυτήν.

Σύμφωνα δε με τον νόμο από την 1η Απριλίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία (βάσει του νόμου) θα ήταν έτοιμο το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, καταργούνται όλες οι εν ενεργεία Επιτροπές Πιστοποίησης της Αναπηρίας.

Αυτό το διάστημα τα άτομα με αναπηρία περνούν για επανέλεγχο των ποσοστών αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές που λειτουργούν βάσει των αρχών απαρχαιωμένου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας.

Η Συνομοσπονδία ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, για να λάβει επιτέλους τέλος η κατάσταση αυτή των συνεχών επαναξιολογήσεων, με κριτήρια και προϋποθέσεις που αγνοούν τα σύγχρονα επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα για την αναπηρία.