Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - Λειτουργική Νευροχειρουργική

Έχει υπολογισθεί ότι τουλάχιστον το 25% των ασθενών με επιληψία δεν ελέγχονται επαρκώς με τα φάρμακα. Από τους ασθενείς αυτούς το 50% είναι υποψήφιοι για χειρουργική θεραπεία (J.Engel 1993).

Έχουν πλέον αναγνωρισθεί επιληπτικά σύνδρομα τα οποία είναι χειρουργικά θεραπεύσιμα τα οποία θα πρέπει σχετικά πρώιμα και χωρίς καθυστέρηση να παραπέμπονται στο χειρουργείο.

Τέτοια σύνδρομα είναι εκείνα που:

•Συνήθως σχετίζονται με κακή ανταπόκριση στα ΑΕΦ,
Μπορεί εύκολα και μη επεμβατικά να αναγνωρισθεί μία υπεύθυνη εστιακή βλάβη.

Ο τυπικότερος εκπρόσωπος είναι το σύνδρομο επιληψίας του έσω κροταφικού λοβού που σχετίζεται με τη σκλήρυνση του ιπποκάμπου.

Άλλα σύνδρομα είναι

•Νεοφλοιώδεις επιληψίες με καλά περιγεγραμμένες βλάβες
•Βαριές επιληψίες οφειλόμενες σε εκτεταμένες ημισφαιρικές βλάβες και υποκείμενες σε ημισφαιρεκτομή (πχ Rasmussen, Sturge Weber)
•Δευτεροπαθώς γενικευόμενες επιληψίες της βρεφικής και παιδικής ηλικίας λόγω εστιακών φλοιωδών δυσπλασιών.
•Δευτ/θώς γενικευόμενες όψιμες επιληψίες με ατονικές κρίσεις.

Σε αυτούς τους ασθενείς συνεχείς εξαντλητικές δοκιμές συνδυασμών αντιεπιληπτικών φαρμάκων απλώς καθυστερούν την εφαρμογή της χειρουργικής θεραπείας.

Πιθανότατα δε η καθυστέρηση στην παραπομπή για προεγχειρητική εκτίμηση να είναι εις βάρος του ασθενούς αφού:

•τα αποτελέσματα των χειρουργικών θεραπειών για επιληψίες του κροταφικού λοβού αλλά και του νεοφλοιού είναι τόσο καλύτερα όσο βραχύτερο είναι το διάστημα μεταξύ έναρξης της νόσου και χειρουργείου (Engel & Cahan 1986, Morrell 1990)
•Η χειρουργική εκτομή φλοιωδών δυσπλασιών σε βρέφη και παιδιά αναστρέφει την καθυστέρηση στην ανάπτυξη (Schields et al 1993).
•Η πρόσθια κροταφική λοβεκτομή βελτιώνει την μνημονική λειτουργία του ετερόπλευρου κροταφικού λοβού και συνήθως βελτιώνει τον δείκτη εφυίας (Raussch & Crandall 1982, Engel 1995).
•Πιθανότατα οι επιληψίες είναι εξελισσόμενα σύνδρομα και με τις συνεχείς κρίσεις δημιουργούνται χρόνιες βλάβες στον εγκέφαλο επηρεάζοντας την λειτουργία του και μειώνοντας την πιθανότητα της επιτυχίας του χειρουργείου.

Ποιοι Είναι Υποψήφιοι

Υποψήφιοι για χειρουργική θεραπεία είναι οι επιληπτικοί εκείνοι ασθενείς που παρ’ ότι λαμβάνουν φάρμακα και έχουν δοκιμάσει ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ (δηλαδή στη σωστή δόση) τα θεωρούμενα ως πρώτης γραμμής αντιεπιληπτικά φάρμακα Depakine, Tegretol και Epanutin μόνα ή σε συνδυασμούς, συνεχίζουν να κάνουν κρίσεις.

Οι κρίσεις θα πρέπει να επηρεάζουν σημαντικά την ζωή των ασθενών.

Ο καθορισμός των υποψηφίων προς χειρουργική θεραπεία απαιτεί:

i.ένα λεπτομερές ιστορικό από την έναρξη της νόσου που να περιλαμβάνει και περιγραφή των επιληπτικών κρίσεων
ii.νευρολογική εξέταση
iii.νευροψυχολογική εκτίμηση
iv.ψυχιατρική εξέταση

Αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν σε

•στη διάγνωση του τύπου των επιληπτικών κρίσεων και αν είναι δυνατόν του επιληπτικού συνδρόμου
•σε πρώτη εκτίμηση για το πιθανό όφελος της χειρουργικής επέμβασης
•σε πρώτη εκτίμηση για την καταλληλότερη επέμβαση
•σε πρώτη εκτίμηση για πιθανές επιπλοκές της επέμβασης

Απορρίπτονται οι ασθενείς με προϊούσα νευρολογική νόσο και με αντένδειξη χειρουργικής επέμβασης.

Δείκτης εφυίας < 70 αποτελεί σχετική αντένδειξη για επεμβάσεις εντοπιστικές αλλά όχι για διατομή μεσολοβίου.

Χρόνια ψύχωση αποτελεί σχετική αντένδειξη αφού τα ψυχιατρικά συμπτώματα δεν βελτιώνονται με την επέμβαση.

Τι υπόσχεται η χειρουργική επέμβαση: Μείωση ή διακοπή των επιληπτικών κρίσεων, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις, ΠΑΝΤΑ υπό φαρμακευτική αγωγή.

Ενδέχεται ορισμένοι ασθενείς να διακόψουν τα φάρμακα μετά την επέμβαση αλλά αυτό δεν είναι γνωστό πριν την επέμβαση.

Ποιες Εξετάσεις Απαιτούνται

Μη επεμβατικές προεγχειρητικές δοκιμασίες

Απαραίτητες:

•Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

Πρόκειται για το σύνηθες Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα που δίνει σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργικότητα του εγκεφάλου και βοηθά στον προσδιορισμό της λεγόμενης ζώνης διέγερσης του εγκεφάλου καθώς και στο προσδιορισμό της ζώνης λειτουργικού ελείμματος.

•Μακράς διάρκειας βιντεο-ΗΕΓ

Καταγράφεται Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα συνεχώς επί αρκετές ημέρες ταυτόχρονα με το βιντεο του ασθενούς. Ο ασθενής είναι συνδεδεμένος με το μηχάνημα καταγραφής μέσω καλωδίου αρκετών μέτρων και αυτό του επιτρέπει να ζει και να κινείται μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ο σκοπός είναι να καταγραφούν οι επιληπτικές κρίσεις του ασθενούς ώστε να καταδειχθεί ότι προέρχονται από μία περιοχή του εγκεφάλου καθώς και να προσδιορισθεί η περιοχή αυτή (Ζώνη γέννεσης επιληπτικής κρίσης και ζώνη κριτικής συμπτωματολογίας).

•Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου με ειδικές τομές και ακολουθίες.

Η συνήθης Μαγνητική Τομογραφία δεν επαρκεί για την ανάδειξη βλαβών που μπορεί να προκαλούν επιληψία. Απαιτείται η διενέργεια ειδικών ακολουθιών (π.χ. FLAIR), ειδικών τομών ιδίως λεπτές τομές των ιπποκάμπειων σχηματισμών ή ακόμη και ειδικών τεχνικών όπως η ογκομετρία. Ο απεικονιστικός έλεγχος οφείλει να γίνεται υπό την καθοδήγηση των κλινικών ιατρών σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

Υποβοηθητικές:

•Μεσοκριτικό SPECT.

•Νευροψυχολογικές δοκιμασίες.

Νευροψυχολογικές δοκιμασίες. Παρέχουν επιπρόσθετες πληροφορίες για την θέση αλλά και την έκταση της ζώνης λειτουργικού ελλείμματος. Σημαντική είναι η βοήθεια τους στη διάκριση της προσβολής μεταξύ μετωπιαίου και κροταφικού λοβού, καθώς και στη πλαγίωση των διαταραχών μεταξύ επικρατητικού και μη επικρατητικού ημισφαιρίου.

•Φασματοσκοπία Εγκεφάλου

Επεμβατικές δοκιμασίες

•Δοκιμασία WADA

Αν οι δοκιμασίες που περιγράφηκαν δεν είναι σε συμφωνία ή δεν προσφέρουν επαρκείς πληροφορίες για τον προσδιορισμό της επιληπτογενούς ζώνης, αλλά είναι δυνατό να διατυπωθεί μια υπόθεση για την πιθανή θέση της τότε πραγματοποιούνται ενδοεγκεφαλικές καταγραφές με ηλεκτρόδια που τοποθετούνται μέσα στον εγκέφαλο χειρουργικά.

•Φλοιογραφία

•Μακράς διάρκειας βίντεο-ΗΕΓ με ενδοκράνια ηλεκτρόδια.

Lamictal XR λαμβάνει έγκριση FDA ως μονοθεραπεία

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΌ ΠΆΡΚΟ ΤΡΊΓΩΝΟ, την N.C. — Η τροφίμων και φαρμάκων έχει εγκριθεί νέα ένδειξη για την επιληψία ναρκωτικών από GlaxoSmithKline, να πει ο κατασκευαστής ναρκωτικών Δευτέρα.

GSK ανακοίνωσε την έγκριση των χαπιών extended-release Lamictal XR (lamotrigine), ως μια ενιαία-ναρκωτικών θεραπείας, επίσης γνωστή και ως ένα monotherapy, στο επιληπτική ασθενείς ηλικίας 13 χρόνια και παλαιότερα με μερική-εκδήλωση κατασχέσεις ήδη λαμβάνοντας ένα ενιαίο ναρκωτικών και ενδιαφέρονται για εναλλαγή. Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε την ασφάλεια του ξεκινά με Lamictal XR ως ένα monotherapy ή εναλλαγή στα ναρκωτικά ως ένα monotherapy, μετά από δύο ή περισσότερες anti-epileptic ναρκωτικών δεν έχει βεβαιωθεί. Ήδη, το ναρκωτικό που εγκρίνεται ως ένα πρόσθετο μεταχείριση.

"Έχουμε δεσμευθεί στην παροχή νέων και αποτελεσματικών θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς," GSK τον SVP neurosciences φάρμακα ανάπτυξη κέντρο Atul Pande είπε.

Anti Epileptic Drug & Device 27-29/04/11

MIDDLEBURG, Texas., 26 Απριλίου 2011, /PRNewswire-USNewswire /--την επιληψία θεραπειών έργου (ΠΚΣ) σήμερα ανακοίνωσε ότι ένα αριθμό εγγραφής πρωτοεμφανιζόμενες εταιρείες, στελέχη βιομηχανία, τους επενδυτές, επιστημονική και εκπροσώπους των κυβερνήσεων θα συγκεντρωθούν σε Antiepileptic φαρμάκων και της Διάσκεψης XI συσκευή δοκιμών (AEDD) για τη διευκόλυνση της επαγγελματικής συνεργασία, χρηματοδότηση και εταιρικές σχέσεις που θα επιταχύνουν την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες επιληψία. Η Διάσκεψη του AEDD τρεις ημέρες θα εστιάζεται σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη αντιεπιληπτικό ναρκωτικών από προκλινικά ανακαλύψεις μέσω κλινικές αξιολογήσεις με την τελευταία ημέρα που είναι αφιερωμένη στη ηλεκτρονικές τις πιο υποσχόμενες θεραπειών επιληψία στην ανάπτυξη. Η Διάσκεψη θα λάβει χώρα 27-29 Απριλίου, 2011, το Turnberry Isle Resort, Aventura (North Beach Μαϊάμι), Φλόριντα. Της Διάσκεψης είναι υπό την αιγίδα της κοινοπραξίας επιληψία μελέτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια επιληψία κέντρο και το έργο της θεραπείας επιληψία.

"Διάσκεψη της Antiepileptic φαρμάκων και συσκευή δοκιμών έχει αυξηθεί για να προσελκύσει ένα ακροατήριο με το εντυπωσιακό και εταιρείες αναγνωρίζοντας την ανάγκη και την υπόσχεση για την ανάπτυξη πιθανών νέων therapeutics για την επιληψία," είπε Jacqueline French, M.D., καθηγητής στο το τμήμα της νευρολογία NYU, στην περιεκτική επιληψία Center, και διευθυντής της κοινοπραξίας κλινικών δοκιμών, Αντιπρόεδρος της έρευνας για την επιληψία θεραπειών έργου. "Η παραγωγική συνεργασίες που τροφοδοτείται από αυτό το φόρουμ έχουν το δυναμικό να αυξήσουν τον ρυθμό στην ανάπτυξη και να commercializing αυτές τις σημαντικές νέες θεραπευτικές επιλογές."

Στην ενημερωμένη έκδοση του ΠΚΣ αγωγού, AEDD XI θα δυνατότητα ένα αστρικό γραμμή μέχρι των ναρκωτικών και της συσκευής προγραμματιστές που έχουν επιληψία θεραπειών σε ανάπτυξη: UCB Pharma, Inc., Sunovion Pharmaceuticals, Inc., είσαι, Inc., Upsher-Smith εργαστήρια, Inc., Lundbeck φαρμακευτικών προϊόντων, Marinus φαρμακευτικά προϊόντα, Icagen, Inc., Novartis διεθνούς AGNeuroGenomeX, Medkura, Inc., νευρολογία Therapeutics Pharma, Inc., καταλύτης φαρμακευτικά προϊόντα εταίρους, Inc., Neurologix, Inc., SK Επιστημών της ζωής, Inc., συναυλία Pharmaceuticals, Inc. και SynapCell, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, η Διάσκεψη θα δυνατότητα μια δυναμική συζήτηση σχετικά με τις επενδύσεις και επιχειρηματική ανάπτυξη προβολή της αξίας της επιληψία ενδείξεις.

"Με περισσότερα από τρία εκατομμύρια ασθενείς στις ΗΠΑ μόνο, επιληψία επηρεάζει όπως πολλοί ως τον καρκίνο του μαστού και σχεδόν όσο της νόσου του Alzheimer. Η ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι πολύ αισθητή από τα εκατομμύρια που εξακολουθούν να έχουν οι κατασχέσεις και υποφέρουν από προκαλεί εκφυλισμό δυσμενείς επιπτώσεις, παρά τις πολλές διαθέσιμες θεραπείες, "είπε Joyce Cramer, προϊστάμενο της υπηρεσίας Scientific, επιληψία θεραπειών έργου. "Είμαστε ενθουσιασμένοι για να δείτε τέτοια ομάδα υψηλού επιπέδου της επιστημονικής και βιομηχανία επιχειρηματιών συνεργασία σε στρατηγικές ανάπτυξης και των επενδύσεων σε την επιληψία και ευρύτερες περιοχές θεραπευτική CNS".

"Αυτή η διάσκεψη επισημαίνει τις τελευταίες καινοτομίες στην επιληψία, καθώς και σημαντικές επενδύσεις και εμπορικές ευκαιρίες στο πεδίο CNS," προστίθεται Warren Lammert, ΠΚΣ ιδρυτής και Πρόεδρος και ο πατέρας του παιδιού με επιληψία. "Μέσω AEDD XI δημιουργούμε ένα φόρουμ για την καινοτομία της μονάδας δίσκου στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων θεραπειών που ελπίζουμε ότι τελικά θα ωφελήσει τους ανθρώπους με την επιληψία και κατάσχεση διαταραχές."

Επισημάνσεις της Διάσκεψης θα είναι διαθέσιμες στο http://www.epilepsy.com/.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ελπίδες θεραπείας αλτσχάιμερ, πάρκινσον, επιληψίας, αυτισμού

Νέοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας περισσότερων από 130 εγκεφαλικών παθήσεων, μεταξύ άλλων του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον, της επιληψίας και του αυτισμού, μπορεί να ανακαλυφθούν στο άμεσο μέλλον χάρη σε μια νέα επιστημονική ανακάλυψη σχετικά με τη γενετική και χημική σύσταση των συνάψεων, δηλαδή των μικροσκοπικών συνδέσμων ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα. Η σημασία του επιτεύγματος θα μπορούσε, από μια πλευρά, να θεωρηθεί ανάλογη της αποκωδικοποίησης του ανθρωπίνου γονιδιώματος.

Βρετανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιθ Γκραντ του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Nature Neuroscience", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική "Ιντιπέντεντ", ανακάλυψαν περισσότερες από χίλιες πρωτεϊνες -και τα αντίστοιχα γονίδιά τους- που παίζουν ζωτικό ρόλο στη δημιουργία των εγκεφαλικών νόσων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας λαβύρινθος πολλών εκατομμυρίων εξειδικευμένων νευρικών κυττάρων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω δισεκατομμυρίων ηλεκτροχημικών "συνδέσμων", που αποκαλούνται συνάψεις. Μέσα στις συνάψεις υπάρχουν πρωτεϊνες, οι οποίες συνδυάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια "μοριακή μηχανή", με την ονομασία "μετα-συναπτική πυκνότητα". Αυτή ελέγχει την μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων μεταξύ των νευρώνων και πιστεύεται ότι προκαλεί τη δυσλειτουργία των εγκεφαλικών συνάψεων, με συνέπεια την πρόκληση ποικίλων ασθενειών και την επώδυνη αλλαγή της συμπεριφοράς του ασθενούς.

Αυτή η πολύπλοκη ομάδα πρωτεϊνικών μορίων προεξέχει από την μεμβράνη των συνάψεων-υποδοχέων που δέχονται τα ηλεκτρικά μηνύματα από τα άλλα νευρικά κύτταρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι εν λόγω πρωτεϊνες εμπλέκονται σε πολλές, αν όχι σε όλες τις σοβαρές νευρολογικής φύσης εγκεφαλικές παθήσεις.

Οι ερευνητές αφαίρεσαν αυτές τις πρωτεϊνες των συνάψεων από δείγματα εγκεφαλικού ιστού ασθενών, οι οποίοι είχαν κάνει νευροχειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο σε ένα νοσοκομείο του Εδιμβούργου. Συμπέραναν ότι τουλάχιστον 130 εγκεφαλικές παθήσεις σχετίζονται με την ύπαρξη αυτών πρωτεϊνών, πολύ περισσότερες από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες. Η λεγόμενη "μετα-συναπτική πυκνότητα", όπως διαπιστώθηκε, προκύπτει από τον συνδυασμό 1.461 πρωτεϊνών, η κάθε μία από τις οποίες κωδικοποιείται (ελέγχεται) από ένα ξεχωριστό γονίδιο.

Για να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση των νέων επιστημονικών δεδομένων, οι βρετανοί ερευνητές τα δημοσιοποίησαν, ώστε να γίνουν κοινό κτήμα όλων των ενδιαφερομένων επιστημόνων. Ελπίζουν έτσι ότι ο πρώτος "μοριακός χάρτης" των ανθρώπινων συνάψεων -που δείχνει με ποιο τρόπο οι πρωτεϊνες και οι παθήσεις αλληλεξαρτώνται- θα συμβάλει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών και έγκαιρων διαγνωστικών τεστ για πολλές ασθένειες.

Η νέα έρευνα εξάλλου αποκάλυψε ότι οι επίμαχες πρωτεϊνες μέσα στις συνάψεις έχουν βαθιές εξελικτικές ρίζες και παίζουν έμμεσο ρόλο επίσης σε διάφορες νοητικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η μάθηση, το συναίσθημα και η ψυχική διάθεση. Σε σχέση με άλλες πρωτεϊνες, οι συγκεκριμένες εξελίσσονται με πολύ πιο αργό ρυθμό. Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/neuro/journal/vaop/ncurrent/abs/nn.2719.html

ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ: Επιτρέπεται να αθλούνται οι ασθενείς με επιληψία;

Η συζήτηση για την επιληψία τα τελευταία χρόνια, δεν περιορίζεται μόνον στα αντιεπιληπτικά φάρμακα και τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους, αλλά περιστρέφεται και γύρω από ζητήματα κοινωνικοποίησης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών με επιληψία. Οι αρχικές απαγορεύσεις στους ασθενείς αυτούς για οποιαδήποτε σχεδόν δραστηριότητα προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, έχουν αντικατασταθεί με οδηγίες λιγότερο «απαγορευτικές», αφού λαμβάνονται υπόψη στατιστικά δεδομένα που αφορούν τον τύπο της επιληψίας, την μορφή της δραστηριότητας, τον βαθμό επικινδυνότητας κλπ.

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που τίθενται, κυρίως από νεαρής ηλικίας ασθενείς, είναι εάν μπορούν να αθληθούν, σε ποια αθλήματα και μέχρι ποιου βαθμού. Η γενικότερη αντίληψη που δυστυχώς επικρατεί ακόμη και σήμερα ότι ο ασθενής με επιληψία χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση, επηρεάζει γονείς, δασκάλους, γυμναστές και δυστυχώς ακόμη και γιατρούς.

Έτσι συχνά ο γιατρός θέτει υπερβολικές απαγορεύσεις και περιορισμούς, προκειμένου να προφυλαχθεί ο ασθενής.

Ο κίνδυνος που διατρέχει ο ασθενής με επιληψία, όταν του επιβάλλονται συνεχείς απαγορεύσεις και περιορισμοί, να χάσει την αυτοεκτίμισή του, να εξαρτηθεί από άλλους και να δημιουργηθούν έντονες ανασφάλειες, είναι συχνά ίσος ή και μεγαλύτερος από τον κίνδυνο τραυματισμού στη διάρκεια της άθλησης και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη πριν δοθούν οι ανάλογες οδηγίες και τεθούν οι σχετικές απαγορεύσεις.

Συχνά ο νευρολόγος έχοντας να αντιμετωπίσει, εκτός από την νόσο αυτή καθαυτή, σειρά κοινωνικών προβλημάτων του ασθενούς με επιληψία, αφήνει το θέμα του αθλητισμού σε δεύτερη μοίρα και αρκείται σε γενικές συμβουλές, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως σε ερωτήματα που τίθενται από τους ασθενείς ή τους γονείς τους.

Για να δοθεί μία σαφής απάντηση στο εάν επιτρέπεται ή όχι να λαμβάνει μέρος ο ασθενής με επιληψία σε αθλητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να διερευνηθεί α) εάν η σωματική άσκηση ή η μυϊκή κόπωση γενικότερα, είναι εκλυτικός παράγοντας ή αυξάνει τις πιθανότητες να προκληθεί επιληπτική κρίση και β) πόσο κινδυνεύει ο ασθενής από μία επιληπτική κρίση την ώρα της άθλησης.

Α) ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΜΥΪΚΗ ΚΟΠΩΣΗ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ;

Στη διεθνή βιβλιογραφία, υπάρχουν μελέτες που αναφέρονται σε μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών που παρουσίασαν επιληπτικές κρίσεις την ώρα της άσκησης. Αυτό αποδόθηκε χωρίς να τεκμηριωθεί, σε στιγμιαία υποξία του εγκεφάλου. Ακολούθησαν μελέτες με μεγάλες σειρές ασθενών, στις οποίες διαπιστώνεται ότι όχι μόνον δεν προκαλούνται επιληπτικές κρίσεις, αλλά αποτρέπονται από την σωματική φυσική άσκηση.

Η τελευταία αυτή διαπίστωση έγινε τόσο από την μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών, πριν και μετά από πρόγραμμα άσκησης αλλά και με ΗΕΓραφική καταγραφή την ώρα της άσκησης. Ο αριθμός των επιληπτικών εκφορτίσεων στο ΗΕΓράφημα, κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης, μειώνονταν σημαντικά. Σε άλλη μελέτη, διαπιστώνεται ότι σε ποσοστό πάνω από 50% η άθληση δεν είχε καμία επίδραση στην πρόκληση των κρίσεων, ενώ στο 36% των ασθενών η άθληση μείωσε τον αριθμό των κρίσεων.

Στην ίδια μελέτη, σε ποσοστό 10% οι ασθενείς συνέδεαν την άσκηση με πρόκληση κρίσεων, αλλά μόνον στο 2% από αυτούς αποδείχθηκε ότι η άθληση αποτελεί εκλυτικό παράγοντα για επιληπτικές κρίσεις. Στην τελευταία κατηγορία, η πλειοψηφία των ασθενών παρουσίαζε δευτερογενή επιληψία.

Ένας από τους παράγοντες που πιθανολογείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προφύλαξη του ασθενούς από κρίσεις κατά την άσκηση, είναι η απώλεια υγρών που προκαλείται από την εφίδρωση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δίδεται οδηγία, να αποφεύγεται μετά το τέλος της άσκησης η απότομη και υπερβολική ενυδάτωση.

Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά, είναι εάν ένα παιδί με αφαιρετικές επιληπτικές κρίσεις μπορεί να αθλείται, με δεδομένο ότι η υπέρπνοια είναι εκλυτικός παράγοντας κρίσης. Πρέπει να τονιστεί ότι η κρίση ‘αφαίρεσης’ προκαλείται στον ασθενή, όταν τον υποβάλουμε σε παρατεταμένη υπέρπνοια κατά την ηρεμία με σκοπό να προκληθεί μεταβολική αλκάλωση, λόγω της υποκαπνίας, η οποία ευθύνεται για την πρόκληση της κρίσης.

Αντίθετα, στην διάρκεια της μυϊκής άσκησης, η παραγωγή γαλακτικού οξέος και άλλων παραγόντων καύσης, προκαλούν μεταβολική οξέωση. Η ταχύπνοια που παρατηρείται κατά την άθληση προσπαθεί απλά να αντιρροπήσει την οξέωση αυτή και όχι να προκαλέσει αλκάλωση και αύξηση του κινδύνου για κρίση.

Τελικά η μυϊκή κόπωση και η άθληση γενικότερα δεν προκαλεί επιληπτικές κρίσεις, ίσως και να τις αποτρέπει. Η περιγραφή περιορισμένων περιπτώσεων που αυξάνονται οι κρίσεις κατά την άθληση, οδήγησε στην άποψη ότι υπάρχει ένα είδος αντανακλαστικής επιληψίας, η «προκαλούμενη από άθληση επιληψία», στην οποία η άθληση αποτελεί εκλυτικό παράγοντα πρόκλησης επιληπτικής κρίσης. Σε αυτή την περίπτωση και μόνο πρέπει να αποφεύγεται η άθληση. Ιδιαίτερη περίπτωση ‘άθλησης’ αποτελεί η πυγμαχία, η οποία απαγορεύεται γιατί προκαλούνται επιληπτικές κρίσεις ως αποτέλεσμα κακώσεων του εγκεφάλου και όχι άλλων μηχανισμών που σχετίζονται με την σωματική άσκηση.

Β. ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Ο κίνδυνος που υπάρχει για την ζωή του ασθενούς εάν πάθει επιληπτική κρίση την ώρα της άθλησης, εξαρτάται από το είδος του αθλήματος. Υπάρχουν αθλήματα με μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας και με βάση αυτό χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Α. Αθλήματα χαμηλού κινδύνου.

Τροχάδην
Ποδόσφαιρο
Άλματα (ύψος, μήκος)
Αεροβική γυμναστική
Χορός
Πινγκ-πονγκ
Ξιφασκία
Μπόουλινγκ
Γκολφ
Χόκεϊ
Κρίκετ
Μπεις-μπολ

Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται αθλήματα που δεν διατρέχει κίνδυνο ο ασθενής ακόμη και εάν υποστεί επιληπτική κρίση ή ο κίνδυνος δεν είναι στατιστικά μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο τυχαίο συμβάν την ώρα της άθλησης, σε οποιοδήποτε υγιές άτομο. Συνεπώς οι ασθενείς με επιληψία μπορούν χωρίς επίβλεψη, να ασχολούνται με τα αθλήματα αυτά.

Β. Αθλήματα μέτριου κινδύνου.

Βόλεϊ
Μπάσκετ μπολ
Τένις
Ράγκμπι
Ποδηλασία
Τοξοβολία
Κυνήγι
Ψάρεμα
Υποβρύχια κατάδυση (χωρίς συσκευή)
Ιππασία
Πατίνια (σε έδαφος ή πάγο)
Χόκεϊ σε πάγο
Κολύμπι
Θαλάσσιο σκι
Σκι
Ενόργανη γυμναστική
Βουτιές από χαμηλή εξέδρα
Κανό

Στην κατηγορία αυτή τα αθλήματα ενέχουν μικρού βαθμού κίνδυνο, εάν συμβεί επιληπτική κρίση. Οι ασθενείς μπορούν να επιδίδονται σε τέτοια αθλήματα εφόσον βρίσκονται υπό επίβλεψη. Πρέπει να συνοδεύονται από άτομο ενημερωμένο και ικανό να παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση κρίσης. Σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να φορούν προστατευτικό κράνος στην διάρκεια της άθλησης (σκι, πατίνια, ιππασία). Άλλες δραστηριότητες όπως θαλάσσιο σκι, καταδύσεις κλπ θα πρέπει να γίνονται σε οργανωμένες παραλίες με παρουσία ναυαγοσώστων και όχι σε ερημικές τοποθεσίες.

Γ. αθλήματα υψηλού κινδύνου.

Πυγμαχία
Αναρρίχηση
Πτώση με αλεξίπτωτο (αετός κλπ)
Ιστιοσανίδα
Υποβρύχια κατάδυση
Bungee jumping
 
Τα αθλήματα αυτής της κατηγορίας απαγορεύονται σε ασθενείς με επιληψία. Επιτρέπονται μόνον εάν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κρίσεις μετά την διακοπή των φαρμάκων. Το διάστημα αυτό πιστεύονταν παλαιότερα ότι πρέπει να είναι 5 χρόνια, σήμερα τα 2 χρόνια θεωρούνται αρκετά, ακόμη και για τα «ακραία» αυτά αθλήματα.

ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Θεωρείται σκόπιμη η αναφορά στην παιδική και εφηβική ηλικία, τόσο γιατί η έναρξη της νόσου αφορά κυρίως την ηλικία αυτή, αλλά και γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι σήμερα ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τέτοιες δραστηριότητες.

Πριν από 20 περίπου χρόνια για να λάβει μέρος ένα παιδί σε αθλητικές δραστηριότητες, ακόμα και στην απλή γυμναστική του σχολείου, έπρεπε να έχει περάσει χρονικό διάστημα ενός έτους χωρίς κρίση. Φυσικά σήμερα δεν επικρατούν οι ίδιες απόψεις. Στα παιδιά, περισσότερο και από τους ενήλικες πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι για την διατάραξη της ψυχικής τους υγείας από υπερβολικές απαγορεύσεις που οδηγούν σε εξάρτηση το παιδί, του αυξάνουν το αίσθημα της «ιδιαιτερότητας» και το οδηγούν στην απομόνωση.

Παρότι η βιβλιογραφία είναι περιορισμένη, υπάρχουν μελέτες που παρακολουθήθηκαν με video-ΗΕΓ καταγραφή παιδιά με επιληψία στη διάρκεια φυσικής άσκησης. Στα περισσότερα παρατηρήθηκε μείωση των επιληπτόμορφων εκφορτίσεων, ενώ σε μικρό αριθμό παιδιών διαπιστώθηκε αύξηση των εκφορτίσεων αυτών αποκαλύπτοντας «προκαλούμενη από άθληση επιληψία». Συνεπώς εκτός από τις περιπτώσεις αποδεδειγμένα εξαρτώμενων από την άθληση κρίσεων (αντανακλαστική επιληψία) στις υπόλοιπες μορφές το μοναδικό μας μέλημα είναι να προστατεύσουμε το παιδί από τραυματισμούς σε περίπτωση που συμβεί κρίση την ώρα της άθλησης.

Θεωρείται ότι όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας που πρέπει για όλα τα παιδιά, από γονείς, γυμναστές και προπονητές, το παιδί μπορεί να συμμετέχει στις περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται τα παιδιά της ηλικίας του. Έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού, αποφεύγεται η απομόνωση που συχνά οδηγείται, αποφεύγεται η υπερπροστασία και η εξάρτηση από τους γονείς και αποτρέπεται το άγχος και η κατάθλιψη που συχνά αναπτύσσουν παιδιά με επιληψία.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Επειδή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει σύντομη αναφορά για την κολύμβηση στην παιδική ηλικία.

Θεωρητικά ο κίνδυνος να πνιγεί ένα παιδί με επιληψία στη θάλασσα ή την πισίνα είναι μεγάλος, γιατί μπορεί αυτό να συμβεί ακόμη και σε βάθος 10 εκατοστών, εάν συμβεί επιληπτική κρίση. Πρακτικά όμως θάνατος από πνιγμό σε παιδιά με επιληψία είναι εξαιρετικά σπάνιο και ασυνήθιστο.

Α) Κολύμπι στην θάλασσα:

Όλα τα παιδιά πρέπει να κολυμπούν στην θάλασσα κάτω από προϋποθέσεις όπως α) να μην πηγαίνουν στην παραλία χωρίς συνοδό, β) να μην απομακρύνονται στα βαθιά χωρίς συνοδό ικανό να τα βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης, γ) να μην χρησιμοποιούν φουσκωτά σκάφη, στρώματα κλπ χωρίς συνοδό. Θεωρούμε ότι εάν οι παραπάνω καθώς και άλλες ανάλογες οδηγίες που ισχύουν για όλα τα παιδιά, εφαρμοστούν και σε όσα πάσχουν από επιληψία τότε αυτά μπορούν με ασφάλεια να απολαύσουν την θάλασσα.

Β) Κολύμπι σε πισίνα:

Συχνά τίθεται το ερώτημα εάν κάποιο παιδί με επιληψία μπορεί να ασχοληθεί με αθλήματα της πισίνας όπως κολύμπι ή υδατοσφαίριση. Η απόφαση είναι πιο δύσκολη εάν το παιδί ασχολείται ήδη με τα παραπάνω αθλήματα, πριν εμφανιστούν οι επιληπτικές κρίσεις. Στις περιπτώσεις αυτές που όπως συμβαίνει συνήθως, το παιδί έχει ιδιαίτερο ‘μεράκι’ για το συγκεκριμένο άθλημα, δεν είναι εύκολο να τεθεί το παιδί σε απαγόρευση. Οι οδηγίες που θα δοθούν πρέπει να είναι συγκεκριμένες και να αποφευχθούν υπερβολές που μόνον κακό θα κάνουν στο παιδί, αντί να το προφυλάξουν.

Σε όλες τις πισίνες που αθλούνται παιδιά από τη μικρότερη έως την μεγαλύτερη ηλικία, υπάρχει επίβλεψη από έμπειρους προπονητές, που είναι σε θέση να απομακρύνουν με ασφάλεια από το νερό οποιοδήποτε παιδί παρουσιάσει πρόβλημα μέσα στην πισίνα. Να προσθέσουμε επίσης ότι συμβάματα όπως σοβαροί τραυματισμοί ή συγκοπτικά επεισόδια, μέσα στην πισίνα είναι πολύ πιο συνηθισμένα από τις επιληπτικές κρίσεις.

Πιστεύεται τελικά ότι παιδιά με επιληψία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις όπως συμμόρφωση και ανταπόκριση στην θεραπεία, ενημέρωση του προπονητή και σωστή επίβλεψη, μπορούν να παρακολουθούν με ασφάλεια και αυτά τα αθλήματα. Γνωρίζουμε εξάλλου παιδιά με επιληψία που όχι απλώς συμμετέχουν αλλά έχουν διακριθεί σε τέτοια αθλήματα.

Οι ασθενείς με επιληψία δεν πρέπει να οδηγούνται στο περιθώριο με συνεχείς απαγορεύσεις και αποκλεισμούς.

Η συμμετοχή τους στον αθλητισμό δεν πρέπει να αποκλείεται εύκολα και αβασάνιστα. Μόνον στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που ο ασθενής παρουσιάζει επιληπτικές κρίσεις «προκαλούμενες από μυϊκή κόπωση» πρέπει να αποφεύγεται η άθληση.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αφού συνεκτιμηθούν και ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η μορφή της επιληψίας, ο βαθμός ελέγχου των κρίσεων, η συμμόρφωση του ασθενούς με την φαρμακευτική αγωγή, η συνεργασία με τον ασθενή και το περιβάλλον του, πρέπει να δίδονται οι κατάλληλες οδηγίες για την ασφάλειά του και να αφήνεται ελεύθερος, ίσως και να παροτρύνεται να ασχοληθεί με όποιο άθλημα επιθυμεί.


New Shamballa Healing

Η Νέα Σαμπάλα είναι μια θεραπευτική μέθοδος η οποία επιδρά άμεσα και αποτελεσματικά στη διαδικασία ενεργοποίησης των φωτεινών μας σωμάτων και ταυτόχρονα στην εξισορρόπηση του φυσικού μας σώματος. Η πολυδιαστασιακή Θεραπεία της Σαμπάλα βοηθά σε ψυχοσωματικά προβλήματα αλλά και σε ακόμη πιο βαθιά επίπεδα όπως της κυτταρικής μνήμης, στο DNA και φτάνει μέχρι τις υψηλότερες δονήσεις της ενεργειακής υπόστασης ενός ατόμου.



Είναι μια Νέα Θεραπευτική Μέθοδος η όποια επιδρά άμεσα και αποτελεσματικά στη διαδικασία ενεργοποίησης των φωτεινών μας σωμάτων και ταυτόχρονα στην εξισορρόπηση του φυσικού μας σώματος. Μια ακόμη σημαντική θεραπευτική αγωγή της Σαμπάλα είναι εξισορρόπηση του εγκεφάλου. Αυτή η θεραπευτική αγωγή εξισορροπεί την ενέργεια μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει σε περιπτώσεις πονοκεφάλου, επιληψίας και δυσλεξίας. Βοηθά στη μείωση του πόνου και των μπλοκαρισμάτων.


Επιτρέψτε τώρα, σε αυτή τη Νέα Ενέργεια της Σαμπάλα να κυλήσει μέσα από το σώμα σας καθώς όλοι εσείς γίνεστε οι Συν-Δημιουργοί της Νέας Γης!


Είναι ένα σύστημα βαθιάς ολιστικής θεραπείας και προσωπικής μεταμόρφωσης. Μέσα από την πολυδιασιακή θεραπεία της Σαμπάλα καθώς οι ενέργειες καθαρίζουν και θεραπεύουν πολλές πλευρές του εαυτού μας, μας οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη γαληνή και πληρότητα.


Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας γίνεται μια σύνδεση απευθείας με την πηγή της κοσμικής θεραπευτικής δύναμης. Επιπλέον, η Σαμπάλα δεν αποτελεί απλά ένα μέσο θεραπείας, αλλά ένα δρόμο αυτοπραγμάτωσης, μία μέθοδο για να επανασυνδεθεί ο άνθρωπος με την υψηλότερη πνευματική του υπόσταση.

Η θεραπεία της Σαμπάλα πραγματοποιείται σε ένα ενεργειακό πεδίο το όποιο επιτρέπει να συμβεί μια κβαντική μετατόπιση στον θεραπευόμενο. Μέσα από αυτό διοχετεύονται οι κοσμικές ενέργειες στο σώμα και ρέουν σε όλα εκείνα τα σημεία που χρειάζονται θεραπεία. Αυτό το πεδίο φωτός περιλαμβάνει τις ενέργειες των Αναληφθέντων Διδασκάλων της Σαμπάλα και τις ενέργειες των Αρχαγγέλων.

Οι Κωδικοί της Σαμπάλα: Η Νέα θεραπευτική μέθοδος της Σαμπάλα βοηθά στο να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μοιραζόμαστε, να αγαπάμε, να προχωράμε μπροστά ως Ένα, ως ένα Τόξο Φωτός, ένας Χορός Αγάπης.


Οι Κωδικοί της Σαμπάλα είναι σαν σπόροι οι οποίοι είναι κρατημένοι μέσα στο κυτταρικό σώμα. Αφού ραγίσουν, σπάσουν, ανοίξουν ανοίξουν και ενεργοποιηθούν μας ευθυγραμμίζουν με τη μεγαλύτερη όψη του Κόσμου, τη μεγαλύτερη πτυχή του Εαυτού μας.


Οι Κωδικοί της Σαμπάλα μπορεί να είναι αριθμοί, πύλες, γεγονότα κωδικοποιημένα μέσα στο κυτταρικό σας σύστημα, οδοί και πύλες που περιμένουν να ανοιχτούν, καθώς υφαίνουμε το ταξίδι μας δια μέσου του γαλαξία και πέρα, επαν-ευθυγραμμίζοντας και διαμορφώνοντας τα ενεργειακά μας νήματα και πληροφορίες του Matrix ολόκληρου του σώματός μας μέσα στην Παραδείσια Μήτρα της Πηγής.



Πασχάλης Καζακόπουλος
Πιστοποιημένος Θεραπευτής του New Shamballa.


ΠΗΓΗ http://www.angelicreiki.eu/atomikes-synedries/shamballa-healing

Γιατί Yoga;

Υπάρχει μια σύντομη απάντηση και μια λιγότερο σύντομη. Η σύντομη είναι γιατί η yoga σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα! Όταν ασκείσαι στις στάσεις του σώματος, στις αναπνευστικές ασκήσεις και στις διαλογιστικές τεχνικές τότε το σώμα, ο νους και το πνεύμα αποκτούν υγεία και αρμονία σε βάθος. Η yoga σε συντονίζει να είσαι χαλαρός, αλλά και σε καλή φυσική κατάσταση. Αυτό για πολλούς είναι αρκετό για απάντηση.

Αν όμως θέλετε να μάθετε περισσότερα, αρχικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η γιόγκα σας βοηθάει εκεί που εσείς έχετε την ανάγκη. Συγκεκριμένες έρευνες που έγιναν στο National Institute of Health και στην κλινική Mayo στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι η yoga βοηθάει στον έλεγχο ή περιορίζει τα ακόλουθα: ανησυχία, άγχος, αρθρίτιδα, άσθμα, διαβήτης, επιληψία, κατάθλιψη, πόνοι στην πλάτη, πίεση του αίματος, πονοκέφαλους, σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια κόπωση, και αρκετές άλλες ασθένειες. Τι άλλο κάνει η yoga;

Βελτιώνει το μυϊκό τόνο, την ευλυγισία, τη δύναμη και την αντοχή. Μειώνει το άγχος και την ένταση. Ενισχύει τον αυτοσεβασμό. Βελτιώνει την συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα. Μειώνει τη συσσώρευση λίπους. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δημιουργεί αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι για όσους ασχολούνται με το χορό, θέατρο, αθλητισμό, κ.α. είναι η πλέον ενδεδειγμένη συμπληρωματική άσκηση γιατί το σώμα αποκτά δύναμη και αντοχή μέσα από την σταθερότητα, οι μύες και οι κλειδώσεις «ανοίγουν» με τις διατάσεις, γίνεται σωστότερη διαχείριση της ζωτικής ενέργειας μέσω της αναπνοής και ο νους αποκτά περισσότερη ευκολία στη συγκέντρωση. Η yoga έχει πολλά οφέλη -σωματικά, διανοητικά και πνευματικά. Η yoga μπορεί να προσφέρει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Εξαρτάται από το γιατί επιλέγετε να ασχοληθείτε με τη yoga και το πόσο την ενσωματώνετε στη ζωή σας.

Από την yoga μπορείτε να διαλέξετε κάτι από τα παρακάτω ή όλα τα παρακάτω:

•1. Εξαιρετικό πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, περιλαμβάνοντας το τέντωμα, την ενίσχυση, και την επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης για την κατάλληλη ευθυγράμμιση των σπονδύλων, αλλά και ολόκληρου του σώματος γενικότερα.

•2. Τεχνικές ελέγχου της αναπνοής και χαλάρωσης, που χαμηλώνουν την πίεση του αίματος, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, αυξάνουν την ικανότητα των πνευμόνων, απελευθερώνουν την ένταση και την πίεση.

•3. Διαλογισμό, για να ηρεμήσετε το νου, να αποκτήσετε συναισθηματική ισορροπία, διανοητική σαφήνεια, εστίαση και συγκέντρωση.

•4. Την εκμάθηση μίας φιλοσοφίας, βιώνοντας την απελευθέρωση της συναισθηματικής έντασης από το σώμα μας μέσω των πρακτικών της yoga, αποκτούμε μεγαλύτερη επίγνωση για το τι συμβαίνει στο σώμα μας και το νου μας. Πολλοί ενασκούμενοι παρατηρούν και βιώνουν κατά την διάρκεια της πρακτικής τους χτύπους της καρδιάς τους, την κυκλοφορία του αίματος που ρέει στα αγγεία. Μία αυξημένη επίγνωση για το τι συμβαίνει στο σώμα μας είναι και μία διευρυμένη επίγνωση για το τι συμβαίνει στο νου μας.

•5. Πνευματική πληρότητα, καθώς μαθαίνουμε να αφυπνίζουμε τον παρατηρητή μέσα μας, να διαλογιζόμαστε και να αυξάνουμε την επίγνωση μας, έρχεται μια στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνο αυτό το σώμα ή μόνο αυτός ο νους. Είμαστε μέρος του Όλου (Πνεύμα, Ζωτική ενέργεια, Δημιουργός, Συμπαντική δυναμική) αλλά και το Όλον είναι μέσα μας. Όταν συνειδητοποιήσουμε αυτή τη διάσταση, ένας ορίζοντας πραγματικής πληρότητας ανοίγεται μπροστά μας.

Πάρτε ότι χρειάζεστε από την yoga. Για κάποιους είναι απλώς ένα μάθημα όπου μπορούν να κάνουν ωραίες διατάσεις και να γυμνάσουν ισορροπημένα το σώμα τους. Για κάποιους άλλους είναι τρόπος ζωής. Η yoga είναι ένωση όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα σημεία, είναι η ένωση του σώματος, της αναπνοής, του νου, και του πνεύματος, είναι η ένωση του ύπαρξης μας με το σύμπαν που μας περιβάλει.

Κάνναβη για επιληπτικούς

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Reading ανακάλυψαν ότι τρεις ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα της κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων.

Στέφανος Νικήτας
Δημοσιεύτηκε: Απρίλιος 11 2011 08:29 Ενημερώθηκε: Απρίλιος 11 2011 08:30

Οι ερευνητές έτσι μπορούν να αναπτύξουν νέα φάρμακα που να βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων επιληπτικών στη γη. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 500.000 άτομα πάσχουν από ελαφρά ή βαριά μορφής επιληψία.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Μπεν Γουλεί ο οποίος ηγείται της έρευνας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Reading "Οι δόκιμες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένες ενώσεις βοηθούν στην επιληψία."

Ο Δρ Γουλεί, μαζί με τους συναδέλφους του Κλέρ Γουίλιμς και ο δρ Γκάρι σΣτεφενς συνεργάζονται με τη φαρμακευτική εταιρεία GW Pharmaceuticals ώστε να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν νέες θεραπείες για την ασθένεια της επιληψίας Χρησιμοποιώντας την κάνναβη.

Ειδική άδεια παραγωγής ινδικής κάνναβης έχει δοθείς την Η GW Pharmaceuticals . Περίπου 20 τόνους κάνναβης αναμένεται να παράγει σε αγροκτήματα που διαθέτει σε μια αγροτική περιοχή της νότιας Αγγλίας.

Σύμφωνα με μελετητές η κάνναβη περιέχει τουλάχιστον 426 χημικές ενώσεις και περισσότερα από 60 αλκαλοειδή που υπάρχουν μόνο σ' αυτό το φυτό και ονομάζονται κανναβινοειδή. Δύο απ' αυτά (η Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη ή ΤHC και η λιγότερο δραστική Δ8-Τετραϋδροκανναβινόλη), έχουν σωματικές και ψυχικές επιδράσεις στον άνθρωπο, ενώ τα υπόλοιπα είναι αδρανή από βιολογική άποψη.

Σε γενικές γραμμές η κάνναβη ως φάρμακο έχει 4 σημαντικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν μοναδική από θεραπευτική άποψη: Είναι το πιο ατοξικό από τα διαθέσιμα φάρμακα. Έχει ευρύτατο πεδίο θεραπευτικών εφαρμογών. Δρα μέσω μηχανισμών που διαφέρουν απ' αυτούς των άλλων φαρμάκων. Και μπορεί συνδυαστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια με οποιοδήποτε φάρμακο.

Ιασώ General: πρότυπο ιατρείο αντιμετώπισης επιληψίας

Ελπίδα για χιλιάδες επιληπτικούς δημιουργεί η νέα πρωτοποριακή μέθοδος Διεύρυνσης και Χειρουργικής αντιμετώπισης της επιληψίας που εφαρμόζεται στο ΙΑΣΩ General.

Ειδικότερα στο Νευρολογικό Τμήμα λειτουργεί Πρότυπο Ιατρείο Διερεύνησης και Χειρουργικής της Επιληψίας βάσει διεθνών προτύπων με εξειδικευμένο προσωπικό από νευρολόγους – επιληπτολόγους, νευροχειρουργούς και ειδικευμένους τεχνικούς, όπου διερευνούν τα διαφορετικά είδη επιληψίας. Εντοπίζουν τις περιπτώσεις ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας και διενεργούν τον απαραίτητο έλεγχο, προκειμένου να εντοπισθεί το επιληπτογενές κέντρο και ενδεχομένως να χειρουργηθεί.

Πρόκειται για μια μονάδα, από τις λίγες που ειδικεύονται στην Ευρώπη, στον τομέα αυτό. Διενεργούνται εξετάσεις όπως πολυήμερο video Ηλεκτροεγκεφαλόγραφημα (κριτικό-μεσοκριτικό), λειτουργικές εξετάσεις, όπως κριτικό SPECT, φασματοσκοπία ιπποκάμπων και λειτουργική MRΙ, έτσι ώστε να χαρτογραφούνται με ακρίβεια τόσο η επιληπτογενής ζώνη όσο και τα κέντρα λόγου, μνήμης, κλπ. του εγκεφάλου.

Επίσης για την ασφαλή έκβαση της χειρουργικής επέμβασης, διενεργείται η μέθοδος της φλοιογραφίας εγκεφάλου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον νευροχειρουργό και τον επιληπτολόγο να καθορίσει τα όρια της επέμβασης.

Το Πρότυπο Ιατρείο Διερεύνησης και Χειρουργικής της Επιληψίας διαθέτει τελευταίου τύπου ηλεκτροεγκεφαλογράφο μακράς καταγραφής έως 128 καναλιών με λήψη video.











Έρευνα: Η επιληψία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας

Τριπλάσιο κίνδυνο για αυτοκτονία φαίνεται πως αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από επιληψία. Σύμφωνα με Δανούς ερευνητές, οι γυναίκες με επιληψία είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τους άντρες. Επιπλέον, όσοι έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια το τελευταίο εξάμηνο αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet Neurology’ υπογραμμίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για να ελεγχθούν οι επιληπτικοί σπασμοί οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus εξέτασε 21.169 περιστατικά αυτοκτονιών στη Δανία κατά το διάστημα 1981 και 1997.

Όπως φάνηκε, 492 από τα περιστατικά, ποσοστό 2,32%, εμφάνιζαν επιληψία. Ωστόσο το ποσοστό επιληψίας σε δείγμα 400.000 ανθρώπων του γενικού πληθυσμού έφτασε στο 0,74%. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως ψυχική ασθένεια, επάγγελμα, εισόδημα και οικογενειακή κατάσταση, άνθρωποι με επιληψία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν.

Όσοι είχαν διαγνωσθεί με επιληψία πριν από 6 μήνες είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν. Επιπλέον, όσοι εμφάνιζαν επιληψία ταυτόχρονα με άλλη ψυχική νόσο είχαν 14 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτοκτονία. Ενώ η τάση στο γενικό πληθυσμό για αυτοκτονία είναι αυξητική με το πέρασμα των χρόνων, οι ερευνητές πρόσεξαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας σε όσους πάσχουν από επιληψία μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Ο ερευνητής Dr. Jakob Christensen δήλωσε πως η επιληψία περιορίζει τη γενικότερη ποιότητα ζωής των ατόμων, ιδιαίτερα αμέσως μετά τη διάγνωση. Η διάγνωση επηρεάζει σημαντικούς τομείς της ζωής του ατόμου, συνεχίζει ο ερευνητής, καθώς περιορίζονται οι ευκαιρίες για εργασία, για οδήγηση, ενώ επηρεάζεται και η γονιμότητα και η εγκυμοσύνη.

Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγεί το λόγο για τον οποίο τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερα στις γυναίκες. Οι σπασμοί, συνεχίζει ο ερευνητής, μπορεί να αποτελέσουν μια δυσάρεστη εμπειρία. Με τα κατάλληλα αντιεπιληπτικά φάρμακα περίπου το 70% των ανθρώπων με επιληψία μπορεί να αποφύγει τους επιληπτικούς σπασμούς.


Επιληψία: Αυξάνονται οι πιθανότητες όγκου στον εγκέφαλο

Άνθρωποι με κρίσεις επιληψίας έχουν περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με άλλους να διαγνωστούν με όγκο στον εγκέφαλο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί ενδεχομένως να υποδεικνύουν την παρουσία όγκου πολύ αρχικού σταδίου ή όγκου που δεν έχει εντοπιστεί στις απεικονιστικές μεθόδους, σημειώνουν οι ερευνητές.

Εξέτασαν στοιχεία εισαγωγών σε νοσοκομείο μεταξύ του 1963 και 2005 και μετέπειτα διαγνώσεις ή θανάτους από όγκους εγκεφάλου στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι άνθρωποι που είχαν νοσηλευτεί για επιληπτική κρίση είχαν σχεδόν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν εγκεφαλικό όγκο σε σχέση με ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για άλλες αιτίες.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την πιθανότητα όγκοι εγκεφάλου να είχαν διαφύγει ή να μην είχαν καταγραφεί τον πρώτο χρόνο μετά την εισαγωγή για επιληψία, ο κίνδυνος ήταν 7,5 έως 9 φορές υψηλότερος για ασθενείς με επιληπτικές κρίσεις.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι άνθρωποι με επιληψία είχαν περισσότερες από 25 φορές την πιθανότητα να αναπτύξουν καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο και περισσότερες από δεκαπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καλοήθη όγκο σε σχέση με άλλους ασθενείς.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανιζόταν σε ασθενείς με επιληψία, ηλικίας 15 έως 44 ετών, που είχαν 24 έως 38 φορές περισσότερες πιθανότητες για όγκο εγκεφάλου σε σύγκριση με ανθρώπους ίδιας ηλικίας χωρίς επιληψία.

Ο κίνδυνος για όγκο εγκεφάλου παρέμενε για αρκετά χρόνια μετά την αρχική επιληψία –σχετιζόμενη με νοσηλεία-μέχρι περισσότερο από εξαπλάσιο κίνδυνο για διάστημα έως 14 ετών.

Οι όγκοι του εγκεφάλου είναι σπάνιοι, ακόμα και σε όσους πάσχουν από επιληψία, σημειώνουν οι ερευνητές. Ο συνολικός κίνδυνος για όγκο εγκεφάλου σε ανθρώπους 15 έως 44 ετών, για παράδειγμα, είναι περίπου 1 έως 2%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο όγκος ως αιτία επιληψίας μπορεί ενδεχομένως να μη γίνει εμφανής για αρκετά χρόνια μετά την έναρξη και υποδεικνύει ανάγκη για συνεχιζόμενη επιτήρηση, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.’

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

E-shop για την Υποστήριξη της Επιληψίας

Δημιούργησα δύο νέα e-shops για την υποστήριξη της Επιληψίας στην Ελλάδα, το πρώτο είναι εισαγώμενο από την Αμερική http://www.cafepress.co.uk/epilepsyingreeceeurope ενώ το δεύτερο είναι εισαγώμενο από την Αγγλία http://www.cafepress.com/epilepsyingreece Αξίζει να μπείτε μέσα και να τα δείτε
 
Με εκτίμηση,
Αμαλία

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

E-shop για την Υποστήριξη της Επιληψίας

Μόλις έστησα ένα e-shop μαγαζί για την υποστήριξη της Επιληψίας  στην Ελλάδα, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και θα δείτε ... http://www.cafepress.co.uk/epilepsyingreeceeurope και το epilepsy-in-greece Θα ανανεώνετε συνεχώς

Κρίση Επιληψίας από Γάτα

10 Truths About Epilepsy

Diagnosing Epilepsy

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ανενημέρωτοι οι Νευρολόγοι στην Ελλάδα

Μετά από συνομιλίες που είχα με αρκετούς από εσάς, διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι νευρολόγοι στην αρχή της διάγνωσης της Επιληψίας, όλοι λένε ότι θα είναι για 2-3 χρόνια το πολύ. Παρόλα αυτά και από την προσωπική μου εμπειρία και από τις δικές σας εμπειρίες που μοιραστήκαμε, βλέπουμε ότι δεν ισχύει αυτό και ότι θα πρέπει να πέρνουμε φάρμακα για όλη μας την ζωή.
 
Για να σας πω την αλήθεια, ούτε και οι γονείς μου ήταν τότε ενημερωμένοι, είχαν μείνει και αυτοί στα 2-3 χρόνια και δεν έψαξαν τίποτα και με την σειρά μου ούτε και εγώ. Τα τελευταία χρόνια και με την ενθάρρυνση του άντρα μου, είπα να κάνω κάτι για αυτό, γιατί έχω παιδιά και πρέπει να τους εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί δεν πρόκειται να σταματήσω να πίνω φάρμακα και ότι αν το πάθουν τα ίδια κάποια στιγμή (ΠΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΕΙ ΠΟΤΕ) θα ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν.
 
Πρέπει να ξέρετε πως όλοι οι νευρολόγοι που υπάρχουν, δεν σημαίνει ότι γνωρίζουν από Επιληψία. Πρέπει να έχουν κάνει εντριβή πάνω σε αυτό και να είναι ειδικοί "επιλεπτολόγοι".
 
Στις χώρες του εξωτερικού, τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα, υπάρχουν Νοσοκομεία με ειδικά κέντρα για την Επιληψία. Στην Ελλαδίτσα μας, είναι πολύ λίγα έως και καθόλου αυτά τα Κέντρα. Το μόνο που ξέρω εγώ μέχρι στιγμής στην Αθήνα, είναι το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ"

13 Απριλίου 2011

Χτες λοιπόν, μετά από μία άλλη κρίση, έπεσα και έκανα ένα χτύπημα στην αριστερή πλευρά του αριστερού μηρού μου. Καινούργιο απόκτημα..... Σήμερα όμως το πρωί, έγινε αυτή η μελανιά, χτες δεν ήταν τόσο έντονη.
Έχει κανένας από εσάς, να μας πει ή να μας δείξει κάτι αντίστοιχο;;;
Πιστεύω ότι δεν πρέπει να ντρεπόμαστε και να μιλάμε ανοιχτά πλέον για την επιληψία, όταν μας ρωτάνε που χτύπησες, τι απαντάτε;;;

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τι είναι αυτό που σας απασχολεί περισσότερο με την επιληψία;;

Σας παρακαλώ γράψτε τις απόψεις σας και τις γνώμες σας, σχετικά με το παραπάνω ερώτημα. Για να δούμε τι θα είναι αυτό που μας απασχολεί περισσότερο;;;;

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ελληνες Γιατροι Κατά της Επιληψίας

Website: http://www.grlae.gr





Dr. Athanasios Covanis *
President
Web Site: http://www.grlae.gr/
Greek League Against Epilepsy
5 Riga Fereou
Kalamaki
Athens, Attica 17455
Greece
Phone: +321 07 75 16 37
Fax: +321 07 70 57 85
E-mail: acovanis@otenet.gr




--------------------------------------------------------------------------------



Dr. Kyriakos Garganis
Vice President
Web Site: http://www.grlae.gr/
VOULGARI 1
THESSALONIKI, 54655
Greece
Phone: +302310425439 begin_of_the_skype_highlighting +302310425439 end_of_the_skype_highlighting
E-mail: gkkap@the.forthnet.gr



--------------------------------------------------------------------------------



Dr. Vasilis Kimiskidis
Secretary General
Web Site: http://www.grlae.gr/
3rd Neurology clinic Aristoteles University of Thessaloniki
Kallipoleos 33
Thessaloniki, Greece
Phone: +302310992359 begin_of_the_skype_highlighting +302310992359 end_of_the_skype_highlighting


E-mail: mailto:kimiskid@med.auth.gr




--------------------------------------------------------------------------------



Dr. Stylianos Giannakodimos
Treasurer
Web Site: http://www.grlae.gr/
General Hospital
NAIADON 23
ATHENS, P. FALIRO Greece
Phone: +306932400796 begin_of_the_skype_highlighting +306932400796 end_of_the_skype_highlighting
E-mail: mailto:giannakverikiou@ath.forthnet.gr


ΠΗΓΗ http://www.ilae-epilepsy.org/visitors/chapters/index.cfm?pick_list=Greece

Η εξασθενημένη εμβρυϊκή ανάπτυξη σχετίζεται με την επιληψία

Νέα Υόρκη:

Τα νεογνά με εξασθενημένη ενδομήτρια ανάπτυξη, που χαρακτηρίζεται από χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης ή πρόωρο τοκετό, φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιληψίας στα πρώιμα στάδια της παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ααρχους στης Δανίας με επικεφαλής τον Δρ Γουέλιαν Σαν, μελέτησαν 1,4 εκατομμύρια βρέφη που είχαν γεννηθεί στη Δανία την περίοδο 1979- 2002 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μέχρι και το 24ο έτος της ηλικίας τους. Οι περιπτώσεις επιληψίας εντοπίστηκαν μέσω του Εθνικού Αρχείο Νοσοκομείων της Δανίας. Από την ομάδα αυτή, 14.334 νοσηλεύθηκαν με επιληψία σε κάποιο σημείο της έρευνας.

Το ποσοστό διάγνωσης επιληψίας πάντως αυξήθηκε με την μείωση της ηλικίας κυοφορίας και του σωματικού βάρους γέννησης. Ωστόσο, η σχέση έγινε πιο αδύναμη καθώς η ηλικία διάγνωσης της επιληψίας αυξανόταν. Η επιληψία κατά το πρώτο έτος ζωής ήταν πέντε φορές συχνότερη μεταξύ των βρεφών με ηλικία κυοφορίας μεταξύ 22-32 εβδομάδων συγκριτικά με αυτά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 39-41 εβδομάδων.

Ομοίως τα ποσοστά συχνότητας ήταν πέντε φορές υψηλότερα μεταξύ των παιδιών με σωματικό βάρος γέννησης κάτω των 2.000 γραμμαρίων συγκριτικά με αυτά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 3.00 και 3.900 γραμμαρίων.Ο συσχετισμός μεταξύ χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης και μικρή ηλικίας κυοφορίας και του κινδύνου επιληψίας ήταν ιδιαιτέρως ισχυρός εντός των πρώτων πέντε ετών, ίσως διότι ο ανώριμος εγκέφαλος είναι πιο επιρρεπής σε κρίσεις όταν εκτεθεί σε παράγοντες κινδύνου λειτουργίας κατά το προγεννητικό στάδιο, συγκριτικά με τον ώριμο εγκέφαλο.


Πηγή: http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=1&id=516&st=2

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Τωρα μπορείτε να δείτε τι κρίσεις έχω !!!



Είναι σχεδόν 2 φορές την ημέρα και σίγουρα η πρώτη το πρωι με το που ξυπνάω. Έτσι χρειάζομαι λίγο χρόνο παραπάνω να συνέλθω, για να σηκωθώ και να ξεκινήσω την μέρα μου. Τη δεύτερη συνήθως την παθαίνω όταν φτάνω στο σπίτι από τη δουλειά

Μυοκλονική Επιληψία

Επιτλελους βρήκα ένα βίντεο που να αντιπροσωπεύει το είδος επιληψίας που παθάινω. Σας παραθέτω το link από το youtube

Tο 15-40% των παιδιών που προσέρχονται σε Ειδικά Κέντρα Επιληψίας, έχει λάθος διάγνωση

Αθήνα: Με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που ασχολούνται με την επιληψία, τόσο στην επιστημονική όσο και στην κοινωνική της διάσταση, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (9-11 Νοεμβρίου) το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας. Το Συνέδριο οργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας και την Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας με τη συμμετοχή και της Κυπριακής Εταιρείας Επιληψίας.Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν διεξοδικά στο Συνέδριο ήταν τα εξής: «Ψυχοκοινωνικά προβλήματα και Επιληψία», «Η φροντίδα της Επιληψίας από τη Νομική πλευρά», «Χειρουργική της Επιληψίας και Διχογνωμίες», «Παθογενετικοί μηχανισμοί της νόσου», «Μετατραυματική επιληψία», «Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Επιληπτικές κρίσεις και ανοϊκές διαταραχές σε ηλικιωμένους ασθενείς», «Φαρμακευτική αντιμετώπιση», «Πυρετικοί σπασμοί», κ.λπ.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανοικτή στο κοινό συζήτηση με θέμα: «Επιληψία: από το σκότος, στο φως και στη δημοσιότητα». Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας και τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Επιληψία, με την ευγενική υποστήριξη της UCB INNOVATORS και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας (23 Νοεμβρίου). «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην επιστημονική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία καταρτίσαμε το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου με γνώμονα τις σύγχρονες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και πρώτιστο μέλημα την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επιληψίας κ. Αθανάσιος Κοβάνης. «Σκοπός του Συνεδρίου -τονίζει ο κ. Κοβάνης- η διαρκής προσφορά βασικών και εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με την επιληψία. Η ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης είναι επιτακτική γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούνται λάθη και παρανοήσεις. Υπολογίζεται ότι στο 15-40% των παιδιών που προσέρχονται σε Ειδικά Κέντρα Επιληψίας με διάγνωση επιληψίας, έχει γίνει λάθος διάγνωση και τα παιδιά δεν έχουν επιληψία. Μάλιστα το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέρχεται στο 50%, στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας».Το πρόβλημα αυτό, το οποίο έχει πολλές ιατρικές και κοινωνικές επιπτώσεις, απασχολεί τους νευρολόγους και στο Συνέδριο ανακοινώθηκαν αρκετές εργασίες για τη διαφορική διάγνωση της επιληψίας και των άλλων Συνδρόμων που εκδηλώνονται με μια ποικιλομορφία επιληπτικών κρίσεων.Συγκεκριμένα, στο Συνέδριο σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Φαινόμενα Μιμούμενα Επιληψία», τονίστηκε ότι παροξυσμικά επεισόδια ποικίλης παθοφυσιολογίας συγχέονται συχνά στην κλινική πράξη με επιληπτικές κρίσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπη διαγνωστική διερεύνηση και ενίοτε λανθασμένη θεραπευτική αγωγή με τους επακόλουθους κινδύνους για τον ασθενή αλλά και την αναίτια υπερφόρτωση των υπηρεσιών υγείας. Κινδύνους ενέχει επίσης και η καθυστέρηση διάγνωσης της πραγματικής αιτίας των επεισοδίων.Τα πιο συχνά μη ψυχογενή επεισόδια μιμούμενα επιληπτικές κρίσεις, εκδηλώνονται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και είναι κυρίως τα συγκοπτικά, τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, η ημικρανία, παροξυσμικές δυσκινησίες,, ναρκοληψία-καταπληξία και άλλες διαταραχές του ύπνου.Στην ίδια συζήτηση αναλύθηκαν και οι επιληπτόμορφες διαταραχές του ύπνου. Στα παιδιά οι διαταραχές αυτές είναι συχνές, εντάσσονται στις παραυπνίες και είναι: νυχτερινοί τρόμοι, υπνοβασία, παραμιλητό, τρίξιμο των δοντιών. Οι διαταραχές αυτές στα παιδιά είναι καλοήθεις και σπάνια απαιτούν ειδική αντιμετώπιση. Στους ενήλικες το διαγνωστικό τοπίο των παραϋπνιών δεν είναι τόσο ξεκάθαρο και συνήθως εμφανίζονται σε άτομα με συναισθηματικές διαταραχές και σε οριακά ψυχωσικά άτομα. Νυχτερινές περιπλανήσεις που παρουσιάζονται συνήθως προς το τέλος της νύχτας με αιφνίδια αφύπνιση και βίαιη κατά κανόνα συμπεριφορά και χωρίς καθόλου ανάμνηση του γεγονότος είναι δυνατόν να αποτελούν κρίσεις μετωπιαίου ή κροταφικού λοβού. Επίσης, στο Συνέδριο δόθηκε έμφαση σε δύο ιδιαίτερα Σύνδρομα, το Σύνδρομο Παναγιωτόπουλου και το σύνδρομο Gastaut. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου κ. Κοβάνης, το σύνδρομο Παναγιωτόπουλου είναι ένα συχνό είδος επιληψίας κατά την παιδική ηλικία με επιληπτικές κρίσεις που εκδηλώνονται χαρακτηριστικά με εμετό, ωχρότητα, μυδρίαση, απώλεια ούρων, σιελόρροια και καρδιοαναπνευστικές διαταραχές. Η επίπτωση του συνδρόμου Παναγιωτόπουλου μεταξύ των ηλικιών 3-6 ετών, που έχουν παρουσιάσει μία ή περισσότερες εμπύρετες ή απύρετες κρίσεις, είναι 13% ενώ για παιδιά ηλικίας 1-15 ετών είναι 6%. Η ποικιλομορφία των συμπτωμάτων είναι η αιτία λανθασμένης διάγνωσης, με συχνότερες διαγνώσεις εγκεφαλίτιδα, γαστροεντερίτιδα, ημικρανία και λοιπά. Η διάγνωση της εγκεφαλίτιδας πολλές φορές είναι αιτία εισαγωγής των παιδιών αυτών σε μονάδες εντατικής νοσηλείας με όλα τα επακόλουθα. Οι κρίσεις του συνδρόμου Παναγιωτόπουλου συνήθως φεύγουν πριν την ηλικία των δέκα χρόνων.Το Σύνδρομο Gastaut χαρακτηρίζεται από συχνές οπτικές ψευδαισθήσεις, διάρκειας λίγων λεπτών. Οι κρίσεις τύπου Gastaut δεν είναι συχνές κατά την παιδική ηλικία και κατά κανόνα φεύγουν πριν από την ηλικία των 20 ετών.