Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΚΑΡΤΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΟΥ

Καλημέρα σας, σας παραθέτω μία κάρτα που μπόρεσα να αγοράσω, αλλά είναι στα αγγλικά. Δείτε την και αν σας ενδιαφέρει, αυτή την στιγμή έχω 10, μπορώ να σας την αποστείλω (με δικά σας έξοδα μεταφοράς) στην τιμή των €1. Μπορείται να δείται το εμπρός και πίσω μέρος της κάρτας, καθώς επίσης πως γίνεται όταν διπλώνεται στο τέλος

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κάνναβη για επιληπτικούς

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Reading ανακάλυψαν ότι τρεις ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα της κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων. Οι ερευνητές έτσι μπορούν να αναπτύξουν νέα φάρμακα που να βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων επιληπτικών στη γη. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 500.000 άτομα πάσχουν από ελαφρά ή βαριά μορφής επιληψία.
Όπως αναφέρει ο Δρ. Μπεν Γουλεί ο οποίος ηγείται της έρευνας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Reading Οι δόκιμες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένες ενώσεις βοηθούν στην επιληψία.
Ο Δρ Γουλεί, μαζί με τους συναδέλφους του Κλέρ Γουίλιμς και ο δρ Γκάρι σΣτεφενς συνεργάζονται με τη φαρμακευτική εταιρεία GW Pharmaceuticals ώστε να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν νέες θεραπείες για την ασθένεια της επιληψίας Χρησιμοποιώντας την κάνναβη.
Ειδική άδεια παραγωγής ινδικής κάνναβης έχει δοθείς την Η GW Pharmaceuticals . Περίπου 20 τόνους κάνναβης αναμένεται να παράγει σε αγροκτήματα που διαθέτει σε μια αγροτική περιοχή της νότιας Αγγλίας.
Σύμφωνα με μελετητές η κάνναβη περιέχει τουλάχιστον 426 χημικές ενώσεις και περισσότερα από 60 αλκαλοειδή που υπάρχουν μόνο σ αυτό το φυτό και ονομάζονται κανναβινοειδή. Δύο απ αυτά (η Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη ή ΤHC και η λιγότερο δραστική Δ8-Τετραϋδροκανναβινόλη), έχουν σωματικές και ψυχικές επιδράσεις στον άνθρωπο, ενώ τα υπόλοιπα είναι αδρανή από βιολογική άποψη.
Σε γενικές γραμμές η κάνναβη ως φάρμακο έχει 4 σημαντικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν μοναδική από θεραπευτική άποψη: Είναι το πιο ατοξικό από τα διαθέσιμα φάρμακα. Έχει ευρύτατο πεδίο θεραπευτικών εφαρμογών. Δρα μέσω μηχανισμών που διαφέρουν απ αυτούς των άλλων φαρμάκων. Και μπορεί συνδυαστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια με οποιοδήποτε φάρμακο.

Χάπι εναντίον επιληψίας & γήρανσης

Ομάδα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Μισούρι ανακάλυψε ότι ένα αντισπασμωδικό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της επιληψίας φαίνεται ότι περιορίζει σημαντικά τα σημάδια του γήρατος και παρατείνει τη διάρκεια της ζωής.
Η ανακάλυψη αναφέρεται στο περιοδικό Science και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποκαλύπτει μια νέα μοριακή στρατηγική κατά του γήρατος. Τα πειράματα των επιστημόνων έγιναν στο νηματώδη σκώληκα C.elegans και το φάρμακο κατάφερε να περιορίσει τα σημάδια του γήρατος αλλά και να παρατείνει κατά 50% τη ζωή του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο πιθανώς ισχύει και στον άνθρωπο, ωστόσο αυτό θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί, καθώς οι μελέτες θα διαρκούσαν δεκαετίες.

Προκειμένου να διαπιστώσει ποια ήδη εγκεκριμένα φάρμακα θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης, η ομάδα του Κέρι Κόρνφιλντ χορήγησε στους σκώληκες 19 χρησιμοποιούμενες ουσίες, από στεροειδή μέχρι παυσίπονα. Τα περισσότερα σκευάσματα είτε δεν είχαν επίδραση στη διάρκεια ζωής, είτε ήταν δηλητηριώδη σε υψηλές δόσεις, ενώ το αντισπασπωδικό επιβράδυνε σημαντικά τη γήρανση, αν και ο μηχανισμός δράσης του παραμένει άγνωστος.

http://www.xrimatistirio.gr/news/preview_news.asp?news_data_id=60188&news_category_id=&category_id=85

Επιληπτικές κρίσεις λόγω... οθόνης

Σοβαρά προβλήματα υγείας, έως και επιληψία σε όσους έχουν προδιάθεση, μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική ενασχόληση των παιδιών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα έντονα χρώματα καθώς και οι γρήγορες εναλλαγές των εικόνων αιχμαλωτίζουν τα παιδικά βλέμματα και μπορούν να προκαλούν φωτοεύαισθητες επιληπτικές κρίσεις.

Κρίσεις επιληψίας μπορεί να εμφανίσουν παιδιά που βλέπουν επί ώρες μια οθόνηΚρίσεις επιληψίας μπορεί να εμφανίσουν παιδιά που βλέπουν επί ώρες μια οθόνη Εως και σοβαρές κρίσεις επιληψίας μπορεί να εμφανίσουν τα νεαρά άτομα ηλικίας 5 έως 19 ετών, που έρχονται σε επαφή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και με την τηλεόραση για πολλές ώρες.

Πάνω από 100 ελληνόπουλα το χρόνο εκδηλώνουν μια μορφή επιληψίας.

Αυτά είναι τα στοιχεία που κατέγραψε το Εργαστήριο Νευρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Τα αίτια που προκαλούν την επιληψία είναι οι γρήγορες και έντονες εναλλαγές χρωμάτων και λέξεων. Ωστόσο, παρουσιάζεται σε παιδιά που έχουν ήδη την προδιάθεση.

Γυναίκα αυτοχαστουκίζεται γιατί δεν ελέγχει το αριστερό της χέρι

Μία εγχείριση για την επιληψία την άφησε με ανεξέλεγκτο αριστερό χέρι και πόδι και εκτός του ότι αυτοτραυματίζεται με χαστούκια, πολλές φορές ''ανεξαρτητοποιείται'' και το πόδι της που αντί να στρίψει δεξιά στρίβει αριστερά και η γυναίκα κάνει κύκλους. Πρόκειται για την 55χρονη Karen Byrne από το New Jersey, που υποφέρει από το σπάνιο σύνδρομο του ''εξωγήινου χεριού'' , που σημαίνει σε απλά λόγια ότι το αριστερό της... χέρι και το αριστερό της πόδι συμπεριφέρονται σαν να ελέγχονται από εξωγήινη νοημοσύνη. Όλα ξεκίνησαν όταν στα 27 της χρόνια υποβλήθηκε σε επέμβαση ελέγχου της επιληψίας που εκδηλώθηκε όταν ήταν 10 χρονών. ''Άρχισα να συνειδητοποιώ τι μου συμβαίνει αφού έχανα συνεχώς πράγματα από την τσάντα μου που τα πετούσε από μόνο του το αριστερό μου χέρι.Πήγα στον γιατρό που διέκοψε αμήχανος την εξέταση ρωτώντας με γιατί ξεκουμπώνω το πουκάμισο μου, κάτι που έκανε από μόμο του το ''αυτονομημένο αριστερό μου χέρι''. Η συνέχεια ήταν χειρότερη γιατί μόλις κουμπώθηκε με το δεξί χέρι, το αριστερό ''θύμωσε'' και αφού την χτύπησε στο πρόσωπο την ξαναξεκούμπωσε και τότε ο γιατρός κάλεσε εξειδικευμένους συναδέλφους του για βοήθεια. Η Karen έκοψε το κάπνισμα διότι το αριστερό της χέρι έσβηνε τα τσιγάρα που μόλις ειχε ανάψει και αφήσει στο τασάκι. Τώρα η κατάσταση της έχει κάπως βελτιωθεί με φαρμακευτική αγωγή αφού προηγουμένως διαγνώστηκε ότι στον εγκέφαλό της, μετά την εγχείριση, τα δύο ημισφαίρια που τον αποτελούν δεν επικοινωνούσαν αλλά ''πάλευαν'' για την επικράτηση. Ο δημοσιογράφος του BBC, που της πήρε συνέντευξη, είπε ότι στο τέλος την αποχαιρέτησε με δύο ξεχωριστές χειραψίες.

Κύπρος: Ανάκληση πλήρους ζωοτροφής για σκύλους που μπορεί να προκαλέσει επιληψία!

Το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
επιθυμεί να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες σκύλων ότι μετά από πληροφορίες που
έλαβε μέσω του συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (RASFF), έχει διαπιστωθεί ότι περιέχεται σε Πλήρη
Ζωοτροφή για Σκύλους προέλευσης Βελγίου, μη πρωτεϊνικής φύσεως άζωτο που
πιθανό να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς με κίνδυνο επιληψίας στους
σκύλους.
Παρασκευάστρια εταιρεία είναι η Versele – Laga/PK Petfood Βελγίου και διανομέας στην Κύπρο η εταιρεία Love Birds Pet Supplies Ltd. Οι επηρεαζόμενες παρτίδες είναι οι ακόλουθες:

• Σάκοι 1 kg: OW 246, OW 320, OW 321
• Σάκοι 3 kg: OW 221, OW 320, OW 321, OX 039, OX 040
• Σάκοι 15 kg: OW 222, OW 249, OW 291, OW 312, OW 336, OW 356, OX 025,
OX 055

Ο διανομέας σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας έχει αποσύρει από την αγορά τα προϊόντα των σχετικών παρτίδων. Όλες οι επηρεαζόμενες ζωοτροφές που ήταν στην αποθήκη του διανομέα δεσμεύτηκαν. Καλούνται όμως οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι σκύλων οι οποίοι ενδεχομένως να κατέχουν προϊόντα των πιο πάνω παρτίδων, να μην τα χορηγούν στα ζώα τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ
ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΕΙΟ ΜΕ ΧΤΥΠΗΜΑ

Στις 11/05/2011 και εκεί που ετοιμαζόμουν το πρωίν πάω στη δουλειά, δεν καταλαβαίνω τίποτα και πέφτω κάτω με την κολώνια στο χέρι ... και να τα αποτελέσματα. Αφού υπήρχε πανελλαδική απεργία και δεν υπήρχε κανένας στις πρώτες βοήθειες στο ΙΚΑ ...... και αφού είχε σταματήσει το αίμα, πήγα στη δουλειά. Αλλά όταν ήμουν στη δουλειά, μετά από λίγο, αισθανόμουνα κάτι να τρέχει. Άλλαξα τη γάζα που είχα βάλει και με πήγαν από τη δουλειά, σε μία ιδιωτική κλινική και έκανα δύο ράμματα τελικά. Το κόστος παιδια για δύο ράμματα και τα φάρμακα που βάλανε έκανε €110 (έλεος). Το καλό είναι ότι τα έξοδα τα κάλυψε η εταιρεία μου, για αυτό τους ευχαριστώ. Στις 16/05/2011, τράβηξα μία φωτογραφία με τα ράμματά μου.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων Με Επιληψία (ΠΣΑΜΕ), στις 15/05/2011 προσκαλεί τα μέλη της στην σύγκληση Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, στην αίθουσα "Φιλικής Εταιρείας" του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 7 - Αθήνα) στις 11:00.

Θα είναι πολύτιμη η παρουσία όλων των μελών.

Ας ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο όλοι μας.

Οι δήμοι υπεύθυνοι για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ

Οι δήμοι υπεύθυνοι για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

14χρονη και 18χρονη χτύπησαν άγρια υπάλληλο των McDonalds

25/04/2011 - 02:33,

Μια 14χρονη και μια 18χρονη επιτέθηκαν σε μια 22χρονη σε ενα McDonalds στο Μέριλαντ. Την χτύπησαν τόσο σκληρά και τόσο πολύ που της ξερίζωσαν τα μαλλιά, η κοπέλα έπαθε επιληπτική κρίση και το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως ρατσιστικό από μαύρους προς λευκό.

Αυτό που συζητείται όμως πιο πολύ είναι οτι κανείς απ' όσους βρέθηκαν στο εστιατόριο δεν έσπευσε να βοηθήσει το θύμα, εκτός από μια μεσήλικη.


Ο άνθρωπος δε, που τραβούσε τις σκηνές με το κινητό του τηλέφωνο ήταν υπάλληλος του καταστήματος και εναντίον του θα απαγγελθούν κατηγορίες τόσο για την πράξη αυτή όσο και για το οτι δεν περενέβη και δεν ειδοποίησε την αστυνομία.









ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ: Πανελλαδικές εξετάσεις μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές
εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η εξέταση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αναφέρονται στο Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199Α΄) γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ. Φ.253/155439/Β6(ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης. Με την παρούσα εγκύκλιο θεωρούμε σκόπιμο να περιγράψουμε με σύντομο τρόπο τις βασικές πτυχές της διαδικασίας της προφορικής εξέτασης των εξεταζόμενων μαθητών-αποφοίτων και να επισημάνουμε ορισμένα σημεία της, προκειμένου να ενισχυθεί η αντικειμενικότητα της εξέτασης.

Οι προαναφερόμενες διατάξεις που προβλέπουν τον τρόπο και τη διαδικασία εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν εφαρμογή για :

α) τους μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ όσον αφορά στα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς και τα ειδικά μαθήματα για τα οποία έχουν δηλώσει εξέταση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,
 
β)τους μαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) για τα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο σε κοινά θέματα με τους υποψηφίους των ΓΕΛ σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου α της παραγράφου 3 του άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης Φ.253/27456/Β6 (ΦΕΚ 493/2009 τ. Α) καθώς και τα ειδικά μαθήματα για τα οποία έχουν δηλώσει εξέταση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,

Παρακαλούμε τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να μεριμνήσουν με δική τους ευθύνη να δοθεί αντίγραφο της παρούσας εγκυκλίου σε όλους τους Προέδρους των επιτροπών εξέτασης των μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες προκειμένου να ενημερώσουν με ευθύνη τους όλα τα μέλη των επιτροπών αυτών για την πιστή εφαρμογή της.

Για την αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης διευκρινίζεται ότι η διαδικασία εξέτασης των μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αφορά μόνο στον τρόπο εξέτασης των μαθητών της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ για την λήψη του απολυτηρίου και της Βεβαίωσης Πρόσβασης, των αποφοίτων των Λυκείων για τη λήψη της Βεβαίωσης Πρόσβασης, των κατόχων απολυτηρίου των ΕΠΑΛ (ομάδα Β) για την λήψη της Βεβαίωσης Πρόσβασης καθώς και την εξέταση των παραπάνω υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα και δε συνδέεται με κανένα τρόπο με τις διατάξεις που αφορούν την εισαγωγή των πασχόντων από σοβαρές ασθένειες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους οποίους ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 35 του ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄/4-9-2009).


Α. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

1. Όπως είναι γνωστό οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξετάζονται προφορικά ή γραπτά, κατά περίπτωση, ανάλογα με τις δυνατότητές τους σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ. Φ.253/155439/Β6(ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης. Ειδικότερα:

α) Όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις της περίπτωσης ι του εδαφίου β και του εδαφίου γ της παραγράφου 1 του άρθρου μόνου της αριθμ. Φ.253/155439/Β6(ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης εξετάζονται ΜΟΝΟ γραπτά στο ίδιο εξεταστικό κέντρο στο οποίο εξετάζονται και οι μαθητές του Λυκείου στο οποίο φοιτούν, βάσει των διατάξεων του εδαφίου γ της παραγράφου 3 του άρθρου μόνου της αριθμ. Φ.253/155439/Β6(ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης και τις οδηγίες που περιέχονται στην αριθμ. Φ. 251/16888/Β6/9-2-2011 εγκύκλιό μας.

Συγκεκριμένα εξετάζονται μόνο γραπτά οι μαθητές:

i) που έχουν σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι) σε ποσοστό 67% και πάνω

ii) που παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμός)

iii) που παρουσιάζουν προβλήματα επιληψίας

iv) παρουσιάζουν το φάσμα αυτισμού

-Η υπαγωγή στις περιπτώσεις i έως iii πιστοποιείται με γνωμάτευση της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής (Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας).

-Η περίπτωση iv πιστοποιείται με γνωμάτευση που χορηγείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή από το αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, στην οποία πρέπει να αναγράφεται ο γραπτός τρόπος εξέτασης.

Για τη διαδικασία πιστοποίησης και την ισχύ των γνωματεύσεων των παραπάνω περιπτώσεων ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί στην αριθμ. Φ. 251/16888/Β6/9-2-2011 εγκύκλιό μας.

β) Όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του εδαφίου α και της περίπτωσης ιι του εδαφίου β της παραγράφου 1 του άρθρου μόνου της αριθμ. Φ.253/155439/Β6(ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης εξετάζονται προφορικά στα Βαθμολογικά Κέντρα (ή τα παραρτήματα των Βαθμολογικών Κέντρων) ή τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα βάσει των διατάξεων των εδαφίων α και β της παραγράφου 3 του άρθρου μόνου της αριθμ. Φ.253/155439/Β6(ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης και των οδηγιών που περιέχονται στην αριθμ. Φ. 251/16888/Β6/9-2-2011 εγκύκλιό μας.

Συγκεκριμένα εξετάζονται προφορικά μόνο οι εξεταζόμενοι που αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή:

i) είναι τυφλοί, σύμφωνα με το ν.958/79 (ΦΕΚ 191 Α) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67%,

ii) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή που συνδέεται με τα άνω άκρα,

iii) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,

iv) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή,

v) παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθρογραφία και

νι) παρουσιάζουν το φάσμα αυτισμού

-Η υπαγωγή στις περιπτώσεις i έως iv πιστοποιείται με γνωμάτευση της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής (Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας).

-Η υπαγωγή στην περίπτωση v πιστοποιείται με γνωμάτευση που χορηγείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή από το αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο.

-Η περίπτωση vi πιστοποιείται με γνωμάτευση που χορηγείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή από το αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, στην οποία πρέπει να αναγράφεται ο προφορικός τρόπος εξέτασης.

Για τη διαδικασία πιστοποίησης και την ισχύ των γνωματεύσεων των παραπάνω περιπτώσεων ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί στην αριθμ. Φ. 251/16888/Β6/9-2-2011 εγκύκλιό μας.

γ) Σύμφωνα με την αριθ. 11586/Γ6/2011 (ΦΕΚ 262 Β΄) Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, οι μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, εξετάζονται προφορικά εφόσον έχουν υποβάλει γνωμάτευση ότι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση. Η γνωμάτευση, στην οποία πρέπει να αναφέρεται η διάρκεια ισχύος της και ο χρόνος επαναξιολόγησης του μαθητή, χορηγείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ ή τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, ύστερα από προσκόμιση είτε ιατρικής βεβαίωσης Δημοσίου Νοσοκομείου, που κοινοποιήθηκε σε δικαστικές αρχές σε περίπτωση κακοποίησης του μαθητή λόγω γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή ενδοοικογενειακής βίας, είτε βεβαίωσης από δικαστική αρχή ή εισαγγελέα ανηλίκων, σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς.

Δεν γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις οι οποίες αναφέρουν αναπηρίες ή μαθησιακές ή συναισθηματικές δυσκολίες διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στις προαναφερόμενες περιπτώσεις.

Κανένας άλλος και για οποιονδήποτε άλλο λόγο (υγείας κ.λ.π) δεν επιτρέπεται να εξετάζεται προφορικά.

2. Όσοι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εμπίπτουν στις διατάξεις των εδαφίων α και β της παραγράφου 3 του άρθρου μόνου της αριθμ. Φ.253/155439/Β6ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009 Υπουργικής Απόφασης για προφορική εξέταση εξετάζονται:

Α) στο οικείο Βαθμολογικό Κέντρο που λειτουργεί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ή στο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο που μπορεί να λειτουργεί ως παράρτημα του Βαθμολογικού Κέντρου) που ανήκει οργανικά το σχολείο φοίτησής τους ενώπιον της επιτροπής εξέτασης που συγκροτεί για το σκοπό αυτό ο Πρόεδρος του Βαθμολογικού Κέντρου, σύμφωνα με το εδάφιο α της παραγράφου 3 του άρθρου μόνου της αριθμ. Φ.253/155439/Β6(ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης.

Β) Στις Διευθύνσεις Δ. Ε. στις οποίες δε θα λειτουργήσει Βαθμολογικό Κέντρο καθώς και στις Διευθύνσεις Δ.Ε. στις οποίες θα λειτουργήσει Βαθμολογικό Κέντρο αλλά οι εξεταζόμενοι είναι περισσότεροι από ογδόντα (80) συγκροτείται Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο για τους υπεράριθμους υποψηφίους (άνω των 80) . Οι ογδόντα ( 80) υποψήφιοι εξετάζονται προφορικά στο Β. Κ., ενώ οι υπεράριθμοι άνω των 80 θα εξετασθούν σε Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο.

Στις Δ/νσεις Δ.Ε. όπου λειτουργούν 2 Βαθμολογικά Κέντρα, εφόσον οι εξεταζόμενοι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ανά Διεύθυνση είναι περισσότεροι από 160, τότε οι πρώτοι 80 εξετάζονται στο ένα Βαθμολογικό Κέντρο της Δ/νσης, οι επόμενοι 80 εξετάζονται στο δεύτερο Βαθμολογικό Κέντρο της Δ/νσης και για τους υπεράριθμους ορίζεται και Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο.


3. ι) Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γνωστοποιούν στους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (για τα μαθήματα γενικής παιδείας και επιλογής της ομάδας Β) της περιοχής ευθύνης τους τον χώρο λειτουργίας του Βαθμολογικού κέντρου ή του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου κατά περίπτωση, στον οποίο θα εξετασθούν οι προφορικά εξεταζόμενοι μαθητές και απόφοιτοι του σχολείου τους .

ιι) Οι Διευθυντές των Λυκείων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδας Β) οφείλουν να ενημερώσουν προσωπικά κάθε προφορικά εξεταζόμενο του Λυκείου τους για τον χώρο εξέτασής του και να αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση στον πίνακα ανακοινώσεων του Λυκείου.

ιιι) Διευκρινίζεται ότι στα Βαθμολογικά Κέντρα των ΓΕΛ ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα των ΓΕΛ κατά περίπτωση θα εξετασθούν προφορικά και οι μαθητές των ΕΠΑΛ (ομάδας Β) μόνο στα μαθήματα γενικής παιδείας και επιλογής (σε κοινά θέματα με τους μαθητές των ΓΕΛ)και όχι στα μαθήματα ειδικότητας.

Οι μαθητές αυτοί των ΕΠΑΛ (ομάδα Β) τα μαθήματα ειδικότητας θα τα εξετασθούν στα Βαθμολογικά Κέντρα ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα που θα ορισθούν για την ομάδα Α των ΕΠΑΛ.

Επίσης για τη σωστή ενημέρωση των μαθητών των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (ομάδα Β) που θα εξετασθούν προφορικά στα Βαθμολογικά ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα πρέπει στο δελτίο εξεταζομένου να αναγράφεται το Βαθμολογικό ή το Ειδικό εξεταστικό Κέντρο εξέτασής τους.

Ειδικά για του μαθητές των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β) που εξετάζονται προφορικά επειδή το Βαθμολογικό ή το Ειδικό Εξεταστικό Κέντρό εξέτασής τους θα είναι διαφορετικό για τα μαθήματα γενικής παιδείας και επιλογής και διαφορετικό για τα μαθήματα ειδικότητας στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται το Βαθμολογικό ή τo Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο μαθημάτων γενικής παιδείας και επιλογής και το Βαθμολογικό ή τo Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο των μαθημάτων ειδικότητας .

4. Για την υλοποίηση των διαδικασιών αυτών οι Διευθυντές των Λυκείων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β) αφού έλεγξαν τις σχετικές γνωματεύσεις για τη νομιμότητα βάσει των ισχυουσών διατάξεων, έχουν ήδη αποστείλει κατάσταση στην οικεία ΕΕΔΔΕ με τους εξεταζομένους που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για προφορική εξέταση.

Στην κατάσταση αναγράφονται τα ατομικά στοιχεία εξεταζόμενου, ο κωδικός αριθμός του, τα εξεταζόμενα μαθήματα γενικής παιδείας και επιλογής (για τους μαθητές των ΕΠΑΛ ομάδα Β), η κατεύθυνση και τα μαθήματα γενικής παιδείας και επιλογής ( για τους μαθητές των ΓΕΛ) καθώς και τα τυχόν ειδικά μαθήματα στα οποία έχει δηλώσει να εξεταστεί. Επίσης στην κατάσταση θα αναγράφεται το Λύκειο προέλευσης του εξεταζόμενου, δηλαδή το Γενικό Λύκειο ή το ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) καθώς και ο λόγος της προφορικής εξέτασής του.

5. Μαζί με την κατάσταση ( Λυκείου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ομάδα Β), στην οποία θα αναγράφονται τα παραπάνω στοιχεία, αποστέλλεται στην ΕΕΔΔΕ και αντίγραφο της σχετικής γνωμάτευσης κατά περίπτωση.Η ΕΕΔΔΕ ελέγχει τις γνωματεύσεις για τη νομιμότητά τους βάσει των ισχυουσών διατάξεων. Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοροποίησης της ΕΕΔΔΕ σχετικά με τη νομιμότητα των γνωματεύσεων, η ΕΕΔΔΕ έρχεται σε συνεννόηση με το οικείο Λυκείο σχετικά με την ισχύ της γνωμάτευσης.

Αφού συγκεντρωθούν από την ΕΕΔΔΕ τα στοιχεία από όλα τα Λύκεια, καταχωρούνται όλοι οι εξεταζόμενοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ομάδα Β) σε καταστάσεις ανά Βαθμολογικό ή Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο.

Στις καταστάσεις αυτές αναγράφονται όλα τα αναφερόμενα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι καταστάσεις των Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ομάδα Β).

6. Αντίγραφο της παραπάνω κατάστασης, στην οποία αναγράφεται και ο λόγος της προφορικής εξέτασης, αποστέλλεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής του Βαθμολογικού Κέντρου ή του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, ο οποίος συγκροτεί τις οικείες επιτροπές από καθηγητές – βαθμολογητές σύμφωνα με τα εδάφια α και β της παραγράφου 3 του άρθρου μόνου της αριθμ. Φ.253/155439/Β6(ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης κατά προτίμηση από αυτούς που έχουν ανάλογη εμπειρία στην εξέταση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Β. ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις για προφορική εξέταση επειδή, λόγω της υφιστάμενης φυσικής αδυναμίας τους (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, φάσμα αυτισμού, κινητική αδυναμία άνω άκρων ή προβλήματα στην όραση), αδυνατούν να εκφράσουν γραπτά τις γνώσεις τους, τους παρέχεται η ευκαιρία να τις διατυπώσουν προφορικά. Κατά τα λοιπά η εξέτασή τους δεν διαφέρει από την εξέταση των υπολοίπων που εξετάζονται γραπτά. Έτσι λοιπόν αυτοί εξετάζονται στα ίδια θέματα με το ίδιο πρόγραμμα και την ίδια διάρκεια εξέτασης με αυτούς που εξετάζονται γραπτά.

Ειδικά ως προς την διάρκεια εξέτασης των εξεταζομένων προφορικά, η επιτροπή έχει την δυνατότητα, εφόσον από την πορεία εξέτασης του εξεταζομένου διαπιστώσει ότι έχει βάση το αίτημά του για παράταση του χρόνου εξέτασης, να του παρέχει αυτή την παράταση χρόνου για εύλογο διάστημα, το οποίο σαφώς δεν μπορεί να είναι απεριόριστο αλλά ούτε και προδιαγεγραμμένο, αφού συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη εξέτασης του κάθε εξεταζόμενου και την εκτίμηση της επιτροπής.

Όσον αφορά τη διαδικασία της εξέτασης, επισημαίνουμε ότι οι εξεταζόμενοι μαθητές εισέρχονται στις αίθουσες εξέτασης την ίδια ώρα που εισέρχονται και οι λοιποί εξεταζόμενοι στα εξεταστικά κέντρα, τους χορηγείται το τετράδιο και αναγράφουν τα ατομικά τους στοιχεία στους οικείους χώρους (αν αδυνατούν από μόνοι τους βοηθούνται από τους επιτηρητές). Μετά τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και της ορθής αναγραφής των ατομικών στοιχείων, αυτά καλύπτονται από τους επιτηρητές με αδιαφανές αυτοκόλλητο ώστε να καθίσταται ανώνυμο το κάθε τετράδιο.

Στο κάθε τετράδιο πριν την έναρξη της εξέτασης επικολλώνται άμεσα δύο (2) αυτοκόλλητα αριθμητήρια στις ειδικές θέσεις της εξωτερικής πλευράς του τετραδίου. Οι τρεις πρώτοι αριθμοί του αυτοκόλλητου αριθμητηρίου αντιστοιχούν στο κωδικό της επιτροπής εξέτασης, ακολουθούν οι επτά αριθμοί που αντιστοιχούν στον κωδικό Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) και ακολουθεί ο αύξων αριθμός τετραδίου κατά ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που θα σας αποσταλεί.

Αμέσως μετά τη λήψη των θεμάτων ο Πρόεδρος της επιτροπής μεριμνά:

α) για τη διανομή αντιγράφου των θεμάτων σε κάθε εξεταζόμενο, οπότε αρχίζει και ο χρόνος έναρξης της εξέτασης. Ο επιτηρητής μπορεί να αναγνώσει τα θέματα αν ζητηθεί από τον εξεταζόμενο. Είναι αυτονόητο ότι οι διατάξεις για τις υποχρεώσεις των εξεταζομένων ισχύουν και για τους μαθητές αυτούς από την στιγμή που θα εισέλθουν στο εξεταστικό κέντρο και μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασής τους. Την ευθύνη για την τήρηση της τάξης και της ομαλότητας διεξαγωγής της εξέτασης για όσο χρόνο οι εξεταζόμενοι μελετούν τα θέματα και προετοιμάζονται για να παρουσιαστούν στην επιτροπή έχουν οι επιτηρητές και η επιτροπή κατά την διάρκεια της εξέτασής τους. Η αρμοδιότητα τυχόν επιβολής στους εξεταζομένους των προβλεπομένων πειθαρχικών ποινών ανήκει στην Επιτροπή Εξέτασης, στην οποία αναφέρουν οι επιτηρητές οποιοδήποτε πρόβλημα ήθελε ανακύψει.

β) για την συγκέντρωση των βαθμολογητών και αναβαθμολογητών – μελών της επιτροπής του κάθε μαθήματος πριν την έναρξη της εξέτασης και αμέσως μετά την λήψη των θεμάτων, προκειμένου να συζητήσουν και να ομογενοποιήσουν την κρίση τους ώστε να επιτύχουν σύγκλιση των απόψεων τους για τις ζητούμενες απαντήσεις. Η επιτροπή δηλαδή λειτουργεί κατά ανάλογο τρόπο που λειτουργεί και η ομάδα βαθμολογητών στο Βαθμολογικό Κέντρο. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι εξεταστές θα είναι προετοιμασμένοι όταν θα προσέλθουν οι εξεταζόμενοι ενώπιόν τους για την προφορική εξέταση και η κρίση τους θα είναι πιο αντικειμενική και άμεση.

Στους εξεταζόμενους παρέχεται ικανός χρόνος ανάλογα και με το εξεταζόμενο μάθημα, προκειμένου να μελετήσουν, να κατανοήσουν τα θέματα και να κρατήσουν, εφόσον το επιθυμούν, σημειώσεις στο τετράδιο τους για να τις χρησιμοποιήσουν όταν θα προσέλθουν στην επιτροπή. Όταν είναι έτοιμοι ή όταν κατά την κρίση της επιτροπής παρέλθει ο απαιτούμενος για την προετοιμασία τους χρόνος, προσέρχεται ο κάθε ένας ξεχωριστά στην αίθουσα όπου παρευρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής Εξέτασης. Στην αίθουσα αυτή παρευρίσκονται υποχρεωτικά τα τρία μέλη (οι δύο βαθμολογητές και ο τρίτος βαθμολογητής) και δυνητικά, εφόσον ο αριθμός των επιτροπών το επιτρέπει, ο Πρόεδρος ή ο γραμματέας της επιτροπής ή και οι δύο.

Επίσης στην Επιτροπή μπορεί να παρίσταται και ένας (1) Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ή ο Προϊστάμενος του οικείου ΚΕΔΔΥ ή εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος υπηρετεί στο ΚΕΔΔΥ, για την παροχή διευκρινίσεων ή επεξηγήσεων σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, όταν ζητηθεί από την επιτροπή.

Ο εξεταζόμενος αναπτύσσει προφορικά στα τρία μέλη – εξεταστές τις απαντήσεις του στα θέματα, με όποια σειρά επιθυμεί. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των απαντήσεων του μπορεί να συμβουλεύεται τις σημειώσεις του στο τετράδιο. Στην περίπτωση που επιθυμεί να απαντήσει και γραπτά σε κάποια ερωτήματα, δηλώνει την επιθυμία του ενώπιον των βαθμολογητών ώστε αυτά να αξιολογηθούν κατά τη βαθμολόγηση και να σημειωθεί στο γραπτό δοκίμιο ο τρόπος εξέτασης. Όταν ολοκληρώσει την εξέτασή του παραδίδει το τετράδιο στον Πρόεδρο ή στον γραμματέα της επιτροπής και αποχωρεί από την αίθουσα και το Εξεταστικό Κέντρο. Ο Πρόεδρος της επιτροπής παραδίδει αμέσως και πριν από την είσοδο άλλου εξεταζόμενου το τετράδιο στον πρώτο βαθμολογητή, ο οποίος αναγράφει το συνολικό βαθμό και την αναλυτική βαθμολογία που έδωσε στον εξετασθέντα και υπογράφει στις οικείες θέσεις. Στη συνέχεια παραδίδει το γραπτό στον Πρόεδρο ή τον Γραμματέα, ο οποίος, αφού επικαλύψει με αδιαφανές αυτοκόλλητο τον βαθμό του πρώτου βαθμολογητή, δίνει το γραπτό στον δεύτερο βαθμολογητή, ο οποίος ακολουθεί την ίδια διαδικασία με τον πρώτο.

Μετά την παράδοση του γραπτού από τον δεύτερο βαθμολογητή, ο πρόεδρος αποκαλύπτει τους βαθμούς του πρώτου και εφόσον στον τελικό βαθμό υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη των δώδεκα μονάδων, επικαλύπτει τους βαθμούς και των δύο βαθμολογητών και παραδίδει το γραπτό στον τρίτο βαθμολογητή (αναβαθμολογητή) για την προβλεπόμενη αναβαθμολόγηση.

Για τη διαδικασία αναγραφής των επιμέρους βαθμολογιών και του συνολικού βαθμού στον ειδικό χώρο του τετραδίου του εξεταζόμενου ακολουθούνται οι ίδιες οδηγίες που αναφέρονται στην εγκύκλιό μας που αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄).

Σημειώνεται ότι οι εξεταστές κατά την διάρκεια της εξέτασης μπορούν να κρατούν σημειώσεις για να βοηθηθούν στη σωστή αξιολόγηση του εξεταζόμενου, όμως πρέπει με ευθύνη των ίδιων και του Προέδρου της επιτροπής να μην λαμβάνει γνώση κανένα από τα άλλα δύο μέλη – εξεταστές των σημειώσεων αυτών και του βαθμού που δίνει τελικά. Ο κάθε εξεταστής καταστρέφει με ευθύνη του τις σημειώσεις που τυχόν κράτησε αμέσως μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγησή του. Απαγορεύεται επίσης κατηγορηματικά να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία με ευθύ ή έμμεσο τρόπο στον εξεταζόμενο ή σε οποιονδήποτε τρίτο σχετικά με την αξιολόγηση και τη βαθμολογία του εξεταζόμενου.

Αυτονόητο είναι επίσης ότι απαγορεύεται η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο οποιουδήποτε άλλου προσώπου εκτός των επιτηρητών, των μελών της επιτροπής εξέτασης, του ιατρού και του Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ή του Προϊσταμένου του οικείου ΚΕΔΔΥ ή του εκπαιδευτικού Δ.Ε. ο οποίος υπηρετεί στο ΚΕΔΔΥ που μπορεί να παρίσταται στην Επιτροπή για την παροχή διευκρινίσεων ή επεξηγήσεων σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

Γ. ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ-ΣΧΕΔΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ)

Οι εξεταζόμενοι που εμπίπτουν στις ανωτέρω αναφερόμενες διατάξεις εξετάζονται στο τυχόν ειδικό μάθημα στο οποίο έχουν δηλώσει εξέταση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 της αριθμ. Φ.253/128314/Β6/ (ΦΕΚ 1538 Β/10-12-2002) Yπουργικής Aπόφασης, οι οποίες αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου μόνο της αριθμ. Φ. 253/27465/Β6 (ΦΕΚ 493Β/18-3-2009) Yπουργικής Aπόφασης. Για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Τόπος εξέτασης: για τον τόπο εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσει άλλη αναλυτική εγκύκλιος.

2. Οργάνωση της εξέτασης

Για την έγκαιρη και σωστή οργάνωση της εξέτασης στα ειδικά μαθήματα, οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γνωστοποιούν το αργότερο μέχρι 2 Ιουνίου στον Πρόεδρο του οικείου Βαθμολογικού Κέντρου Ειδικών Μαθημάτωνή στη Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων, (αν πρόκειται για ειδικό μάθημα που εξετάζεται από την ΚΕΕΜ), συγκεντρωτική κατάσταση κατά Διεύθυνση Δ.Ε. των εξεταζομένων που ανήκουν στη Διεύθυνση Δ.Ε. ή στα Γραφεία Δ.Ε. και Ε.Ε. αρμοδιότητάς τους. Η κατάσταση περιλαμβάνει τα ατομικά στοιχεία και τον κωδικό του εξεταζομένου και συνοδεύεται από επικυρωμένο αντίγραφο της σχετικής γνωμάτευσης κατά περίπτωση.

Η εξέταση, των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στα ειδικά μαθήματα διενεργείται γραπτά ή προφορικά ή γραπτά και προφορικά από την οικεία επιτροπή εξέτασης κατά τον ίδιο χρόνο και με το ίδιο πρόγραμμα, με τον οποίο διενεργούνται οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα και πάνω στα ίδια θέματα, στα οποία εξετάζονται οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διαδικασίες που αναφέρονται στο κεφάλαιο Β της παρούσας.

Δ.ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες πρέπει κατά τη διάρκεια της εξέτασης να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ξεχνούν αν είναι δυνατό τα προσωπικά τους προβλήματα που προέρχονται από την «ιδιαιτερότητά τους » και έτσι να είναι σε σωστή ψυχολογική κατάσταση για να αποδώσουν σύμφωνα με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.

Υπάρχουν εξεταζόμενοι των οποίων οι παθήσεις γίνονται οπτικά αντιληπτές όπως είναι η κινητική αναπηρία, υπάρχουν όμως και εξεταζόμενοι που παρουσιάζουν δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, φάσμα αυτισμού, των οποίων όμως η πάθηση δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή αφού δεν συνδέεται με εξωτερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Μερικές φορές μάλιστα ίσως να παρασύρουν με την εμφάνισή τους και να δημιουργούν αμφιβολία για το κατά πόσο χρειάζονται πραγματικά ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Για το λόγο αυτό θα αναφερθούμε εκτενέστερα σ’ αυτή την κατηγορία των εξεταζομένων για ενημέρωση των μελών των επιτροπών.

Οι εξεταζόμενοι αυτοί είναι άτομα με κανονική νοημοσύνη αλλά παρουσιάζουν ειδικές δυσκολίες στη μάθηση, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην ανάγνωση και τη γραφή. Τα κύρια συμπτώματα της δυσλεξίας είναι η αργή και με πολλά λάθη ανάγνωση - πολλές φορές άλλα βλέπουν και άλλα διαβάζουν – η υπερβολική ανορθογραφία και δυσανάγνωστη γραφή , καθώς και η δυσκολία απόδοσης με συνεχή λόγο του περιεχομένου του αντικειμένου στο οποίο εξετάζονται. Πολύ συχνά οι δυσλεκτικοί παρουσιάζουν και διάσπαση προσοχής .

Τα άτομα αυτά όταν αντιμετωπίζονται σωστά από ψυχοσυναισθηματική και διδακτική άποψη, σταδιακά ξεπερνούν τις δυσκολίες τους και εξελίσσονται ικανοποιητικά επιτυγχάνοντας πολλές φορές υψηλά μαθησιακά και ακαδημαϊκά επιτεύγματα .

Η προφορική εξέταση αντικαθιστά για τα άτομα αυτά την γραπτή, μόνο ως διαδικασία αξιολόγησής τους, δεδομένου ότι οι δυσλεκτικοί είναι δύσκολο να διατυπώσουν γραπτά τις σκέψεις τους και τα διανοήματά τους. ΄Εχουν βέβαια το δικαίωμα κατά το στάδιο της προετοιμασίας του θέματος να χρησιμοποιούν πρόχειρο, όπου θα καταγράφουν τις σκέψεις τους και στη συνέχεια να αναπτύσσουν προφορικά τις απαντήσεις τους. Επίσης δικαιούνται στην περίπτωση που επιθυμούν να απαντήσουν και γραπτά σε κάποια ερωτήματα, αυτά να αξιολογούνται κατά τη βαθμολόγηση.

Κατά την εξέταση οι εξεταστές επιβάλλεται να επιδιώκουν τη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας και να υποδεικνύουν στον εξεταζόμενο τυχόν λάθη που δεν οφείλονται σε έλλειψη της απαιτούμενης γνώσης αλλά είναι δυσλεκτικά συμπτώματα π.χ. όταν ο εξεταζόμενος λύνει άσκηση μαθηματικών ή χημείας, ο εξεταστής μπορεί να υποδεικνύει τυχόν αναριθμητισμό, τον οποίο ο ίδιος ο εξεταζόμενος διορθώνει , ώστε να προλαμβάνεται η δημιουργία σύγχυσης, η οποία θα οδηγήσει σε λάθος αποτέλεσμα. Αν στην απάντηση κάποιου θέματος απαιτείται γραφική παράσταση και ο υποψήφιος αδυνατεί να γράψει, ο εξεταστής μπορεί να σχεδιάσει τη γραφική παράσταση καθ΄ υπόδειξη του εξεταζόμενου. Όταν ο εξεταζόμενος καλείται να απαντήσει σε θέματα όπως είναι η Ιστορία, η Βιολογία κ.λ.π., εφόσον ο εξεταστής διαπιστώνει ότι ο εξεταζόμενος αδυνατεί να αποδώσει το εξεταζόμενο αντικείμενο με συνεχή λόγο, μπορεί να τον εξετάσει με την υποβολή ερωτήσεων, οι οποίες θα τον διευκολύνουν στην διατύπωση των γνώσεων αλλά δεν θα πρέπει να είναι τέτοιας μορφής που θα υποδεικνύουν την απάντηση. Αν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των θεμάτων ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο εξεταζόμενος ζητήσει την ανάγνωση κάποιου θέματος, τότε ο επιτηρητής ή ο εξεταστής αντίστοιχα θα μπορούσε να επαναλάβει άλλη μία φορά την ανάγνωση κάποιου θέματος.

Επισημαίνεται ότι η ιδιαίτερη μεταχείριση των εξεταζόμενων δεν συνιστά σε καμία περίπτωση επιεική αξιολόγηση ή άλλης μορφής ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά σκοπεύει μόνο στην παροχή της δυνατότητας να εξωτερικεύσουν τις γνώσεις, τις οποίες λόγω της πάθησης αυτής αδυνατούν να εξωτερικεύσουν με το γραπτό λόγο. Γενικά, όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρονται περιφρονητικά ή απαξιωτικά έναντι των εξεταζόμενων.

Σε κάθε περίπτωση η κατανομή των υποψηφίων ανά Βαθμολογικό ή Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο γίνεται κατά Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τα συγκεκριμένα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα ορίζεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή της Δ/νσης Δ.Ε. ο χώρος λειτουργίας τους και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξέτασης, ο οποίος πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του προέδρου Βαθμολογικού Κέντρου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξέτασης ορίζει τα λοιπά μέλη της επιτροπής σύμφωνα με τα εδάφια α και β της παραγράφου 3 του άρθρου μόνου της αριθμ. Φ.253/155439/Β6(ΦΕΚ 2544 Β΄/30-12-2009) Υπουργικής Απόφασης.

Το «Grey's Anatomy» και άλλες σειρές δεν εκπαιδεύουν σωστά το κοινό

16/02/2010

Οι ιατρικές ομάδες στην τηλεοπτική σειρά «House» μπορεί να σπεύδουν να ανταποκριθούν σε μια επιληπτική κρίση, αλλά σχεδόν τις μισές φορές οι τηλεοπτικοί γιατροί και νοσηλευτές κάνουν λάθος πράγματα, σύμφωνα με καναδική μελέτη.

Ερευνητές από το Dalhousie University στο Halifax μελέτησαν το «Grey's Anatomy» («Μαθήματα Ανατομίας»), το «House», το «Private Practice» και τα «Επείγοντα Περιστατικά», δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές που διαδραματίζονται σε νοσοκομεία, για να εξετάσουν κατά πόσο βοηθούν να εκπαιδευθεί το κοινό στην παροχή πρώτων βοηθειών ή στο σωστό τρόπο αντίδρασης σε μια επιληπτική κρίση.

Στα 327 επεισόδια που παρακολούθησανοι ερευνητές, υπήρξαν 59 περιστατικά επιληπτικών σπασμών. Από αυτά, τα 51 έλαβαν χώρα σε νοσοκομείο. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν από νοσηλευτές ή γιατρούς.

Ωστόσο, η μελέτη βρήκε ότι στα 25 περιστατικά, δηλαδή στο 46%, εφάρμοσαν ακατάλληλες πρακτικές - όπως το να κρατάνε τον ασθενή κάτω, να προσπαθούν να εμποδίσουν τις ακούσιες κινήσεις ή να βάζουν κάτι στο στόμα του ασθενούς.

Η παροχή των πρώτων βοηθειών ήταν σωστή σε 17 περιστατικά (δηλαδή στο 29%), ενώ η ορθότητα των πρώτων βοηθειών δεν μπορούσε να καθοριστεί σε 15 περιστατικά (25%), σύμφωνα με τη μελέτη.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Andrew Moeller, οι τηλεοπτικές σειρές αποτελούν ενδεχομένως μια πολύ ισχυρή μέθοδο εκπαίδευσης του κοινού στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων. Έτσι, το εύρημα ότι τις μισές φορές παρουσιάζουν λανθασμένες πρακτικές δημιουργεί ανησυχία.

«Οι σύλλογοι ασθενών με επιληψία θα πρέπει να πιέσουν τα τηλεοπτικά κανάλια να φροντίζουν να τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων» δήλωσε ο κ. Moeller.

Η μελέτη πρόκειται να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο, τον Απρίλιο.

Κρούσματα επιληψίας προκαλούσε το WipEout HD

Και αυτός είναι και ο λόγος που ο τίτλος δεν παρουσιάστηκε στην Ε3
 
Μπορεί η απουσία του WipEout HDόλοι οι όροι » HD Το HD ready είναι μια προστατευμένη προδιαγραφή που προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας σε σχέση με την SD (Standard Definition) προδιαγραφή. Συμμο... περισσότερα » να ήταν ιδιαίτερα έντονη από την Ε3 και η Sony να αναφέρθηκε πως αυτό οφείλεται σε διάφορα τεχνικά προβλήματα, αλλά τελικά η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. Ο λόγος που το νέο αυτό sci-fi racer δεν παρουσιάστηκε είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας του τίτλου να περάσει με επιτυχία τα διάφορα τεστ επιληψίας. Σε δοκιμές που έγιναν φαίνεται πως η υπερβολική ταχύτητα -σε συνδυασμό με το πλήθος των εφέ αλλά και της εναλλαγής των χρωμάτων- δημιούργησαν αρκετά τέτοια συμπτώματα που ανάγκασαν την εταιρία να επιστρέψει και πάλι στο στάδιο του σχεδιασμού. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν δόθηκαν ενώ και η Sony δεν απάντησε ακόμα πόσο θα διαρκέσει αυτή η νέα περίοδος ανάπτυξης μέχρι το WipEout HD να είναι διαθέσιμο μέσω του PlayStation Network.

Πότε πρέπει να γίνει η καισαρική τομή;

Patris News Πότε πρέπει να γίνει η καισαρική τομή;

Μαριχουάνα και επιληψία

Η επιληψία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ορισμένα κύτταρα του εγκεφάλου γίνονται υπερβολικά νευρική και αυθόρμητα την απαλλαγή κατά τρόπο ανεξέλεγκτο, προκαλώντας μια κρίση. Στο grand mal ή γενικευμένης επιληψίας, τα ανώμαλα κύτταρα είναι και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου και την απαλλαγή παράγει σπασμοί (βίαιη μυϊκούς σπασμούς). Σε κατασχέσεις απουσίας, η γενικευμένη απόρριψη του εγκεφάλου προκαλεί μια πάροδο της συνείδησης, αλλά δεν σπασμούς. Μερική αποτέλεσμα κατασχέσεις από ανωμαλίες της απαλλαγής σε μια απομονωμένη περιοχή του εγκεφάλου και μπορεί να συμβεί με ή χωρίς αλλαγή στη συνείδηση.

Οι εστιακές επιληπτικές κρίσεις με μια αλλαγή στη συνειδητότητα, γνωστό και ως σύνθετες εστιακές επιληπτικές κρίσεις, που προκαλείται από βλάβη στο διαχρονικό ή μετωπιαίων λοβών του εγκεφαλικού φλοιού. Ήταν που ήταν παλαιότερα γνωστή ως κατασχέσεις ψυχοκινητικές, διότι τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης με κινητήρα δραστηριότητα (μορφασμούς και επαναλαμβανόμενο το στόμα ή το χέρι κινήσεις είναι ιδιαίτερα συχνό). Όταν η υπερδιέγερση περιορίζεται σε μια πολύ μικρή περιοχή, ο ασθενής με επιληψία μπορεί να έχουν μια περίεργη αίσθηση του deja vu, ίλιγγος, φόβο, ή μια περίεργη μυρωδιά χωρίς πηγή. Αυτή η εμπειρία, γνωστό ως αύρα, μπορεί ή δεν μπορεί να συνοδεύεται από την πλήρη συγκρότημα μερική κρίση. Επιληψία αντιμετωπίζεται κυρίως με αντιεπιληπτικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων καρβαμαζεπίνη (tegretol), φαινυτοΐνη (Dilantin), βαλπροϊκό οξύ (Depakote), φαινοβαρβιτάλη, πριμιδόνη (Mysoline), αιθοσουξιμίδη (Zarontin), και κλοναζεπάμη (Klonopin). Περίπου το 70% των ασθενών να πάρει την ανακούφιση από ένα από αυτά τα φάρμακα, και ένα άλλο 10% είναι βοήθησε με κάποιο συνδυασμό αυτών. Εστιακές κρίσεις και επιληψία του κροταφικού λοβού, ωστόσο, συχνά μικρή ανταπόκριση σε αυτά τα φάρμακα. Επιπλέον, τα αντιεπιληπτικά έχουν πολλά δυνητικά σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των οστών μαλακώματος, αναιμία, διόγκωση των ούλων, διπλή όραση, απώλεια μαλλιών, πονοκεφάλους, ναυτία, μειωμένη λίμπιντο, ανικανότητα, κατάθλιψη και ψύχωση. Υπερβολικές δόσεις ή ιδιοσυγκρασιακές αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια του συντονισμού των κινήσεων, κώμα, ακόμα και θάνατο.

Αν και η αντιεπιληπτική ιδιότητες της κάνναβης είναι γνωστές από την αρχαιότητα και είχαν διερευνηθεί στο δέκατο ένατο αιώνα, αυτή η θεραπευτική χρήση του φαρμάκου έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τα τελευταία εκατό χρόνια. Αν και το ιατρικό κατεστημένο δείχνει ακόμα λίγο ενδιαφέρον, όλο και περισσότεροι πάσχοντες από επιληψία ανακαλύπτουν τη χρησιμότητα της κάνναβης. Tim Shellman πάσχει από επιληψία grand mal από τότε που ήταν 15 ετών. Αυτός και η σύζυγός του Pattie περιγράφει τη χρήση του, της κάνναβης στη θεραπεία της διαταραχής σπασμωδική του.

Το όνομά μου είναι Tim Shellman και είμαι 29 ετών. Η σύζυγός μου και έχω δύο παιδιά. Είμαι σήμερα με αναπηρία οφείλονται σε επιληψία. Έχω εγκαταλείψει το σχολείο μετά την όγδοη τάξη έτσι θα μπορούσα να πάω στη δουλειά. Ξεκίνησα τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς αμέσως μετά.

Η πρώτη κατάσχεση μου άρχισε όταν ήμουν 15 ετών. Πήγα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Medical Center στο Galveston για την πιθανή διάγνωση και θεραπεία. Μου είπαν ότι είχα ψευδο επιληπτικές κρίσεις και με παρέπεμψε σε ψυχίατρο. Συνέχισα να έχουν κατασχέσεις μιας αδιάγνωστες προέλευσης μέχρι που πήγα στο Parkland Επιληψία Κέντρο Θεραπείας στο Ντάλας. Μου έχουν απομακρυνθεί από τη φαρμακευτική αγωγή μου και να παρακολουθείται μου με 24-ωρη συνεχή EEG και κλειστού κυκλώματος βιντεοκάμερα. Κατέγραψαν και μάρτυρες επεισοδίων κατάσχεση μου. τελική διάγνωση μου ήταν δευτερευόντως γενικευμένες τονωτικό / κλονικές κρίσεις με το αριστερό ημισφαίριο εκδήλωση.

Έχω δοκιμάσει ανεπιτυχώς τις περισσότερες όλα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Κατά το χρονικό διάστημα που χρησιμοποίησα μαριχουάνα recreationally παρατήρησα μια δραματική μείωση της δραστηριότητας κατάσχεση μου. Όταν ήμουν 17 χρονών σαγόνι μου έσπασαν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Το στόμα μου ήταν ενσύρματο κλείνουν για έξι εβδομάδες. Εξαιτίας αυτού δεν θα μπορούσα να πάρετε το φάρμακο κατάσχεση μου. Ωστόσο, ήμουν σε θέση να καπνίζουν μαριχουάνα. επιληπτικές κρίσεις μου ήταν πλήρως ελεγχόμενη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όταν τα καλώδια μου είχαν αφαιρεθεί εγώ δεν επανέλαβε την φαρμακευτική αγωγή μου, επειδή η χρήση της μαριχουάνας ήταν τόσο επιτυχημένη. Έμεινα χωρίς κρίση που για 8 μήνες. Σε αυτό το σημείο της προσφοράς μου μαριχουάνα κόπηκε. Μετά από 2 εβδομάδες δεν μαριχουάνα και κανένα φάρμακο δεν ξύπνησα ένα πρωί σε μια λακκούβα του αίματος στο πάτωμα του μπάνιου. κατασχέσεις μου είχε επιστρέψει και είχα χτυπήσει το κεφάλι μου κατά την μπανιέρα. Άρχισα να παίρνετε το φάρμακό μου και πάλι σε αυτό το σημείο επειδή η μαριχουάνα δεν ήταν διαθέσιμα.

Σήμερα μπορώ να χρησιμοποιήσω μαριχουάνα εκτός από την φαρμακευτική αγωγή μου, η οποία είναι φαινοβαρβιτάλη, 180 mg 3 φορές την ημέρα. Αυτή η υψηλή δόση βαρβιτουρικών, μαζί με την πληθώρα των φαρμάκων που κατά το παρελθόν με έχουν καταστραφεί σωματικά και ψυχικά. Έχω δοκιμάσει σε Dilantin, Tegretol, Depakote, Felbatol, Lamictal και Neurontin, τα οποία ήταν ανεπιτυχείς σε οποιονδήποτε συνδυασμό. Η μόνη ανακούφιση παίρνω για επιληπτικές κρίσεις μου είναι από το κάπνισμα μαριχουάνας. Δεν έχω στηρίχθηκε αποκλειστικά στις μαριχουάνα διότι έχει καταστεί δύσκολο να επιτευχθεί.

Σε σύγκριση με φαινοβαρβιτάλη, το κόστος της μαριχουάνας είναι κάπως υψηλότερα. Αλλά το τίμημα το σώμα μου πρέπει να πληρώσει από τα βαρβιτουρικά είναι πολύ μεγαλύτερη. Όταν η μαριχουάνα είναι στη διάθεσή μου, καπνίζω περίπου 6 τσιγάρα την ημέρα. Μερικές φορές ο καπνός από ένα σωλήνα, που μου επιτρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερο με ισοδύναμα αποτελέσματα. Η αντισπασμωδική ιδιότητες της μαριχουάνας δεν είναι όλα αυτά να με ωφελήσει. Υποφέρω από πονοκεφάλους και ναυτία και εμετός μετά από μια κακή κρίση. Αν μπορώ να καπνίζουν ένα κοινό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχω πάρει την ανακούφιση από αυτά μετά από τα αποτελέσματα. Η μαριχουάνα δεν είναι πλέον ένα ψυχαγωγικό ναρκωτικό για μένα. Έχει γίνει σανίδα σωτηρίας μου στο φυσιολογικό χωρίς κρίση που ζουν.

-------------------------------------------------- ------------------------------

Το όνομά μου είναι Pattie Shellman και γράφω για λογαριασμό του συζύγου Tim μου. Είναι 29 ετών και πάσχει από επιληψία από τότε που ήταν 15 ετών. Έχει λάβει σχεδόν κάθε αντιεπιληπτική στην αγορά, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν ανεπιτυχείς στον έλεγχο των σπασμών του. Αυτός παίρνει σήμερα 180 mg Φαινοβαρβιτάλη 3 φορές την ημέρα. Ακόμη και με αυτό το τεράστιο ποσό των βαρβιτουρικών κατασχέσεων του παραμένουν ανεξέλεγκτες. Λόγω των μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων που Tim έχει ληφθεί επί σειρά ετών, το σώμα και το μυαλό του δεν είναι ό, τι ήταν στο παρελθόν. Η μνήμη του, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα, έχει μειωθεί με ταχείς ρυθμούς. Μερικές φορές διαδικασία της σκέψης του, φαίνεται ότι καθυστέρησε, κάνοντας απλές καταστάσεις δύσκολες γι 'αυτόν κατά καιρούς. Η Φαινοβαρβιτάλη έχει τοποθετήσει ένα στέλεχος για το γάμο μας επειδή έχει καταργηθεί σεξουαλική όρεξη και την ικανότητα του. Ο Tim είναι της βαρβιτουρικά, όπως τους έχουν επιβληθεί και δεν κάνει κατάχρηση τους? Ωστόσο, έχει γίνει φυσικά εθιστεί σε αυτές.

Υπάρχει ένα πράγμα που βοηθά τον Tim περισσότερο από οποιοδήποτε φάρμακο ή συνδυασμό φαρμάκων. Αυτό είναι το κάπνισμα μαριχουάνας. Όταν καπνίζει εκτός από τη χρήση βαρβιτουρικών του, οι κρίσεις του, πλήρως ελεγχόμενη. Η μαριχουάνα του επιτρέπει επίσης να λάβει μια μικρότερη δόση του Φαινοβαρβιτάλη. ιατρική χρήση του Tim μαριχουάνα είναι ένα πρόβλημα επειδή ζούμε στο Τέξας, όπου αυτό είναι παράνομο για όλες τις χρήσεις. Γιατί πρέπει να λάβει τη μαριχουάνα παράνομα, δεν είναι πάντα στη διάθεσή του. Υπάρχουν πολύ αυστηρές ποινές και πρόστιμα για την κατοχή της μαριχουάνα εδώ.

Δεν βοηθά μόνο η μαριχουάνα τον έλεγχο των σπασμών του, αλλά βοηθά επίσης να ενισχύσει την όρεξή του, η οποία έχει υποστεί στο παρελθόν. Επίσης, όταν ο Tim έχει σπασμούς, ένα φοβερό πονοκέφαλο που διαρκεί για ώρες ή μερικές φορές ημέρες ακολουθεί συνήθως. Σε αυτή την περίπτωση, εάν μπορώ να πάρω ένα κοινό της μαριχουάνας για τον ίδιο, ο πόνος στο κεφάλι του είναι συνήθως επιλυθεί.

Με μαριχουάνα είναι παράνομη, Tim ανησυχεί βαθύτατα για τις συνέπειες που θα μπορούσε να υποφέρουν για τη χρήση του. Ως εκ τούτου, οι κατασχέσεις του και παρενέργειες παραμένουν ανεξέλεγκτες.

Ελπίζω ότι η δημοσίευσή σας για την ιστορία του Tim και ιατρική χρήση της μαριχουάνας θα βοηθήσει στην αναστροφή των σημερινών νόμων μαριχουάνα. Το ιατρικό κατεστημένο πρέπει να είναι φωτισμένη για τις θετικές επιδράσεις της μαριχουάνας και πολλές ιατρικές ιδιότητες.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες. Tim και εγώ είμαστε ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει στην υπεράσπιση σας την ιατρική χρήση της μαριχουάνας.

Υ.Γ. Αυτή είναι η διευκρίνιση που ζητήσατε σχετικά με τα φάρμακα του Tim. Έχει χρησιμοποιήσει όλα τα ακόλουθα ανεπιτυχώς:

Dilantin 400 mg / ημέρα
Dilantin 200 mg / ημέρα με Tegretol 200 mg / ημέρα
Tegretol 1600 mg / ημέρα
Depakote 1250 mg / ημέρα
Φαινοβαρβιτάλη 200 mg / ημέρα με Tegretol 200 mg / ημέρα
Φαινοβαρβιτάλη 200 mg / ημέρα με Felbatol 600 mg / ημέρα
Felbatol 1200 mg / ημέρα
Νeurontin 400 mg / ημέρα
Neurontin 200 mg / ημέρα με Φαινοβαρβιτάλη 200 mg / ημέρα
Φαινοβαρβιτάλη 540 mg / ημέρα

Τα παραπάνω είναι η ιστορία φαρμακευτική αγωγή του Tim. Όπως είπα, όλα αυτά τα φάρμακα και οι συνδυασμοί φαρμάκων ηττήθηκαν στον έλεγχο των σπασμών του. Tim έχει χρησιμοποιήσει μαριχουάνα σε συνδυασμό με τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα, αλλά δεν έχουν πάντα μαριχουάνα στη διάθεσή του. Έχει χρησιμοποιήσει τη μαριχουάνα ως επί το πλείστον με την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή του Φαινοβαρβιτάλη 540 mg ημερησίως. Από την τελευταία επιστολή μας προς εσάς Tim λάβει 4 ουγκιές μαριχουάνα. Τρεις ημέρες πριν τη λήψη της μαριχουάνας σταμάτησε τη λήψη Φαινοβαρβιτάλη του. Tim καπνίσει μαριχουάνα της αποκλειστικά και μόνο για ένα μήνα και δεν έχει ενιαία επιληπτική επεισόδιο. Μία εβδομάδα μετά τη μαριχουάνα έτρεξε έξω, Τιμ ξεκίνησε με κατασχέσεις και πάλι, ακόμα κι αν είχε επαναληφθεί Φαινοβαρβιτάλη δύο ημέρες του πριν εξαντληθεί μαριχουάνα.

Αυτό είναι αρκετά απόδειξη για μας ότι η μαριχουάνα χρησιμοποιείται medicinally δουλεύει! Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και που μας επιτρέπει να μοιραστούμε τη δική μας κατάσταση με σας και τους αναγνώστες σας.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ http://rxmarijuana.com/epilepsy.htm

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Μπλόκο στις κρίσεις επιληψίας!

Ελπίδες ακόμη και για οριστική νίκη κατά της επιληψίας δίνει επέμβαση που πραγματοποίησαν Ιταλοί γιατροί σε πεντάχρονο επιληπτικό κορίτσι. Αυτό που έκαναν, πρακτικά, είναι να αφαιρέσουν το τμήμα του εγκεφάλου το οποίο ευθυνόταν για τις κρίσεις επιληψίας που γίνονταν απειλητικές για τη ζωή της μικρής Φραντσέσκα, δεδομένου μάλιστα πως ο οργανισμός της δεν ανεχόταν τη δράση φαρμάκων κατά της ασθένειας.

Προϋπόθεση για την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος ήταν βεβαίως να εντοπιστεί αυτό. Η μαγνητική τομογραφία δεν εξυπηρετούσε προς αυτή την κατεύθυνση καθώς οι απεικονίσεις δεν έδιναν την επιθυμητή γι’ αυτό τον σκοπό ακρίβεια. Ετσι, οι νευροχειρουργοί στο τμήμα Νευροεπιστημών του νοσοκομείου «Meyer» της Φλωρεντίας αποφάσισαν να εμφυτεύσουν στον εγκεφαλικό φλοιό της μικρής δεκατρία ηλεκτρόδια, προκειμένου να ελέγξουν την περιοχή του εγκεφάλου από την οποία ξεκινούσαν ουσιαστικά οι επιληπτικές κρίσεις.

Οι γιατροί και οι ερευνητές που συνεργάστηκαν στην περίπτωση της μικρής πειραματίστηκαν για πρώτη φορά στην Παιδιατρική με την τεχνική της εμφύτευσης στερεοτακτικών ηλεκτροδίων βάθους (Stereo-EEG). «Χρησιμοποιήσαμε ένα στερεοτακτικό κράνος που μας επέτρεψε να καθορίσουμε επακριβώς την περιοχή απ' όπου ξεκινούσαν οι κρίσεις και την πορεία διάδοσής τους» εξήγησε ο δόκτωρ Φλάβιο Τζορντάνο και πρόσθεσε ότι το κράνος αυτό τοποθετείται στο κρανίο του ασθενούς και επιτρέπει την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων στις ρηχές και βαθιές υποφλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου, μέσα από μικρές οπές, με ακρίβεια μικρότερη του χιλιοστού.

Λίγες μέρες μετά την πρώτη επέμβαση και αφού είχαν καταγραφεί από τα ηλεκτρόδια οι περιοχές του εγκεφάλου που ενδιέφεραν τους γιατρούς, το πεντάχρονο κορίτσι μπήκε ξανά στο χειρουργείο. Στη διάρκεια της δεύτερης επέμβασης αφαιρέθηκαν τα ηλεκτρόδια από το κεφάλι της μικρής, αλλά και το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου από το οποίο προέρχονταν οι επιληπτικές κρίσεις.