Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η απασχόληση των ατόμων με επιληψία


Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από επιληψία δεν έχουν ανάγκη από κάποια ειδική βοήθεια ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία.Μερικές φορές όμως η επιληψία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές δυσκολίες στην εύρεση και διατήρηση μίας θέσης εργασίας.Ο σκοπός των ακόλουθων κατευθυντήριων γραμμών συνίσταται στην εισαγωγή και την εφαρμογή ορισμένων θεμελιωδών και τεκμηριωμένων αρχών στην εργασιακή πραγματικότητα, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι εργασιακές ευκαιρίες των ανθρώπων με επιληψία.

Αρχές

Στο πλαίσιο της διατύπωσης των κατευθυντήριων γραμμών για την εργασία, η Επιτροπή βασίστηκε σε κάποιες γενικότερα αποδεκτές αρχές ως προς την επιληψία, την σφαιρική αντιμετώπισή της και τα δικαιώματα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Η επιληψία είναι μία λειτουργική διαταραχή του εγκεφάλου, που εκδηλώνεται στους πάσχοντες με επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Υπάρχουν ποικίλες μορφές επιληπτικών κρίσεων που διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους ως προς την συχνότητα και την βαρύτητά τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κρίσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αλλά και μακροπρόθεσμα με ειδική θεραπεία, δηλαδή με φαρμακευτική αγωγή και μέτρα για την ακολουθητέα συμπεριφορά. Τόσο η διάγνωση όσο και η εμφάνιση κρίσεων δεν θα έπρεπε να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα ενός ανθρώπου, να ασκήσει ένα αμειβόμενο επάγγελμα.

Στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου οι περιορισμοί για συγκεκριμένες εργασιακές θέσεις καθίστανται απαραίτητοι, θα πρέπει η ανάλογη απόφαση να βασίζεται σε μία δίκαια αξιολόγηση τόσο των ειδικών εργασιακών απαιτήσεων, διανοητικών και φυσικών, όσο και του συγκεκριμένου πάσχοντα. Διαφορετικά τέτοιοι περιορισμοί αποτελούν δυσμενή διάκριση εις βάρος του.

Όλοι οι άνθρωποι με επιληψία θα πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης όπως κάθε άλλος άνθρωπος στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, τις υπηρεσίες αποκατάστασης, τα προγράμματα εργασίας και την κοινωνική υποστήριξη, ούτως ώστε να επιτύχουν τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της πάθησής τους και να εξασφαλίσουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.

Οι πάσχοντες από επιληψία θα πρέπει κατά τις διαδικασίες εύρεσης εργασίας, επιλογής υποψηφίων και πρόσληψης να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Κατευθυντήριες γραμμές για την δίκαια μεταχείριση των ανθρώπων με επιληψία στον εργασιακό τομέα

- Ιατρική περίθαλψη
- Αξιολόγηση καταλληλότητας για ειδικές εργασιακές θέσεις
- Επιλογή υποψηφίων
- Παροχή βοήθειας στον εργασιακό χώρο
 
Ιατρική περίθαλψη

Είναι γνωστό ότι τόσο ο καλός έλεγχος των κρίσεων και γενικότερα η καλή προσαρμογή στην πάθηση αυτή όσο και η ψυχική υγεία και οι εργασιακές ικανότητες ενός ατόμου με επιληψία, μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις εργασιακές ευκαιρίες του.

Κατά την αξιολόγηση ενός εργαζομένου ή υποψηφίου ο εργοδότης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα σημεία αναφορικά με την επιληψία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στην απόδοση του εργαζομένου :

Υπάρχουν ποικίλες μορφές επιληπτικών κρίσεων.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μία μοναδική κρίση σε όλη τους τη ζωή (Σε τέτοιες περιπτώσεις σπάνια γίνεται λόγος για επιληψία)

Η πρώτη επιληπτική κρίση μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση ενός ατόμου και είναι πολύ πιθανό, το συγκεκριμένο άτομο να χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη και ενημέρωση σχετικά με την πάθηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κρίσεις είναι δυνατό να κατασταλούν εντελώς μέσω ανάλογης θεραπείας. Συνήθως η θεραπεία αυτή γίνεται με τη βοήθεια φαρμάκων με αντιεπιληπτική δράση, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται τακτικά και συνήθως για μία σειρά ετών. Εφόσον τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σωστά, δεν θα έπρεπε να επιφέρουν παρενέργειες, οι οποίες να επιβαρύνουν φανερά την παραγωγική ικανότητα του ατόμου.

Οι περιπτώσεις όπου τα άτομα με επιληψία υφίστανται κρίσεις στον εργασιακό χώρο ή η αποδοτικότητά τους επιβαρύνεται από τα χορηγούμενα φάρμακα, είναι περιορισμένες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η γνωμοδότηση από έναν ειδικευμένο στην θεραπεία της επιληψίας γιατρό οδηγεί συχνά στον περιορισμό των κρίσεων και την μείωση των παρενεργειών.

Αναρρωτικές άδειες και εργατικά ατυχήματα δεν είναι συχνότερα σε ανθρώπους με επιληψία απ' ότι στους άλλους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι που πάσχουν από επιληψία θα πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας ασφαλιστικής κάλυψης όπως όλοι οι εργαζόμενοι.

Αξιολόγηση καταλληλότητας για ειδικές εργασιακές θέσεις

Η συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων εργασιακών θέσεων είναι κατάλληλη για ανθρώπους με επιληψία.

Η ιατρική άποψη που ενδεχομένως θα ζητηθεί κατά την αξιολόγηση της καταλληλότητας ανθρώπων με επιληψία για ειδικές εργασιακές θέσεις, θα πρέπει να αναφέρεται στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εργασιακής θέσης και να βασίζεται στις σύγχρονες γνώσεις για την επιληψία και τις από αυτήν προερχόμενες κρίσεις. Γενικευμένες απαγορεύσεις, που δεν αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Σε εργασιακές θέσεις, όπου ο κίνδυνος να βλάψει κανείς τον εαυτό του ή τους άλλους είναι αυξημένος, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες μείωσης του κινδύνου αυτού μέσω οργανωτικών ανακατατάξεων. Μόνο σε περιπτώσεις όπου κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μπορούν να θεωρηθούν δικαιολογημένοι κάποιοι περιορισμοί στην εργασιακή δραστηριότητα των ατόμων που πάσχουν από επιληψία.

Εάν ένας επιληπτικός κατέχει τα απαραίτητα προσόντα και/ή προϋπηρεσία, θα πρέπει κατά κανόνα να θεωρείται ότι είναι και ο κατάλληλος.

Επιλογή υποψηφίων

Στις περιπτώσεις όπου ζητείται ιατρική γνωμάτευση, θα πρέπει αυτή να υποβάλλεται σε ξεχωριστή επεξεργασία από τα υπόλοιπα δικαιολογητικά υποψηφιότητας και να αξιολογείται από ένα αρμόδιο πρόσωπο.

Το ενδιαφέρον στις συνεντεύξεις θα πρέπει να εστιάζεται περισσότερο στις ικανότητες του ατόμου με επιληψία και όχι στους πραγματικούς ή υποτιθέμενους περιορισμούς που αυτή του επιβάλλει.

Οι επιπτώσεις της επιληψίας ενός υποψηφίου στην εργασιακή του απόδοση θα πρέπει να θίγονται μόνο αφού η καταλληλότητά του για μία συγκεκριμένη εργασία έχει διαπιστωθεί από τον εργοδότη.

Εάν κατά την αξιολόγηση της εργασιακής ικανότητας επιζητείται ιατρική γνωμοδότηση θα πρέπει οι παρεχόμενες συμβουλές να βασίζονται στη λεπτομερή γνώση της εν λόγω εργασιακής θέσης καθώς και του είδους της επιληψίας του υποψηφίου.

Παροχή βοήθειας στον εργασιακό χώρο

Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος παρουσιάζει για πρώτη φορά επιληπτικές κρίσεις, ο εργοδότης οφείλει να τον αντιμετωπίσει με κατανόηση και να του δώσει την ευκαιρία να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία, προτού πάρει κάποια απόφαση σχετική με την εφεξής εργασιακή του ικανότητα.

Εάν υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιαστούν επιληπτικές κρίσεις στον εργασιακό χώρο, θα πρέπει ο εργοδότης να βοηθήσει τον εργαζόμενο να ενημερώσει τους συναδέλφους του σχετικά με την πάθησή του.

Στους εργαζόμενους/συνάδελφους που ενδέχεται να είναι παρόντες σε μία επιληπτική κρίση, θα πρέπει να δοθούν ανάλογες πληροφορίες καθώς και βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών. Εάν είναι απαραίτητοι κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένες εργασιακές δραστηριότητες, τότε θα πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια τα χρονικά περιθώρια και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι περιορισμοί αυτοί τίθενται σε ισχύ, ελέγχονται και αίρονται.

Εάν ακόμα και μετά από ανάλογη ιατρική θεραπεία είναι απαραίτητη η μετάθεση σε μία άλλη εργασιακή θέση, τότε θα πρέπει όσο το δυνατό νωρίτερα να καταστεί δυνατή μία ανάλογη επαγγελματική καθοδήγηση και υπηρεσίες αποκατάστασης.

Δημοσίευση: International Bureau for Epilepsy

Βρετανία: 30χρονος κατηγορείται για δολιοφθορά κατά του φαρμάκου Nurofen

Για δολιοφθορά σε κουτιά του φαρμάκου Nurofen Plus κατηγορείται 30χρονος στη Βρετανία. Είχε τοποθετήσει μέσα στα κουτιά του παυσίπονου Nurofen Plus ψυχοτρόπα φάρμακα και σκευάσματα κατά της επιληψίας.

Ο Κρίστοφερ ΜακΓκουάιρ, ο οποίος είναι άνεργος και δεν έχει μόνιμη στέγη, συνελήφθη το Σάββατο στο Μπρόμλεϊ, στο νότιο Λονδίνο, σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο ΜακΓκουάιρ θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για "μόλυνση εμπορευμάτων" και χορήγηση επιβλαβών ουσιών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία Rechitt Benckiser, η οποία παρασκευάζει το παυσίπονο Nurofen Plus, αναγκάστηκε, μετά τις υποψίες που είχε για πιθανή δολιοφθορά, να αποσύρει στα τέλη Αυγούστου το παυσίπονο αυτό από τη βρετανική αγορά, αφού ανακάλυψε ότι ψυχοτρόπα φάρμακα και σκευάσματα κατά της επιληψίας είχαν συσκευαστεί σε κουτιά του Nurofen Plus.

Η Rechitt Benckiser υπολογίζει ότι εκείνη την εποχή 250.000 κουτιά Nurofen Plus υπήρχαν εκείνη την περίοδο στα βρετανικά νοικοκυριά.

Η απόφαση για την απόσυρση του Nurofen Plus από την αγορά ελήφθη στις 26 Αυγούστου μετά τον εντοπισμό τεσσάρων κουτιών του φαρμάκου αυτού που περιείχαν Seroquel XL, ένα ψυχοτρόπο φάρμακο που χορηγείται σε περιπτώσεις σχιζοφρένειας και διπολικής ταραχής και ένα κουτί περιείχε το φάρμακο κατά της επιληψίας Neurontin.

Έρευνα ανακάλυψε ισχυρή σχέση μεταξύ σχιζοφρένειας και επιληψίας

Άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν περίπου 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία, σύμφωνα με έρευνα που ανακάλυψε ισχυρή σχέση μεταξύ των 2 νόσων.
Όπως σημειώνουν στο περιοδικό ‘Epilepsia’, ερευνητές από την Ταιβάν, αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε γενετικούς, νευροβιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η έρευνα παρακολούθησε 16.000 ασθενείς με επιληψία και σχιζοφρένεια μεταξύ του 1999 και 2008. Χρησιμοποίησε στοιχεία από βάση δεδομένων και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του China Medical University Hospital στην Taichung.
Οι ερευνητές εντόπισαν 5.195 ασθενείς με σχιζοφρένεια και 11.527 με επιληψία, που διαγνώστηκαν σε διάστημα 9 ετών.
Οι συγκεκριμένες ομάδες ασθενών συγκρίθηκαν με ομάδες ίδιου φύλου και ηλικίας που δεν είχαν ούτε επιληψία ούτε σχιζοφρένεια.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η εμφάνιση επιληψίας ήταν 6,99 ανά 1.000 ανθρώπους στην ομάδα με σχιζοφρένεια σε σύγκριση με 1,19 στην ομάδα όσων δεν έπασχαν από τη νόσο.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που πείθει και που υποδεικνύει ότι άνθρωποι με σχιζοφρένεια μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας.
Η εμφάνιση σχιζοφρένειας ήταν 3,53 ανά 1.000 ανθρώπους για ασθενείς με επιληψία σε σύγκριση με 0,46 στην ομάδα που δεν έπασχε από επιληψία.
Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν εμφάνιση ψύχωσης μεταξύ ασθενών με επιληψία.
Ερευνητές στην παρούσα έρευνα ανακάλυψαν επίσης ότι τα επίπεδα σχιζοφρένειας ήταν ελαφρώς υψηλότερα στους άντρες με επιληψία σε σχέση με γυναίκες που έπασχαν από τη νόσο.
Ο Dr I-Ching Chou, του China Medical University στην Taichung της Taiwan, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ισχυρή αμφίδρομη σχέση μεταξύ της σχιζοφρένειας και της επιληψίας.
Δήλωσε ότι η σχέση μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε κοινή παθογένεια στις συγκεκριμένες νόσους, όπως γενετική ευαισθησία και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.



Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις στις γυναίκες

Οι γυναίκες που καπνίζουν ή έχουν καπνίσει έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιληπτικών κρίσεων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων, η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα Epilepsia.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερες από 100.000 γυναίκες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι καπνίστριες έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επιληψίας σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Ενώ εκείνες που σταμάτησαν το κάπνισμα είχαν 46% μεγαλύτερο κίνδυνο της ασθένειας.

Δεν είναι σαφείς ακόμη οι ακριβείς μηχανισμοί της επιληψίας, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές ένας τρόπος για να αποτραπεί η προϋπόθεση είναι η αποφυγή του καπνίσματος. Η ιδέα ότι μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου έχει τις φυσιολογικές ενδείξεις του. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της νικοτίνης στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και σπασμούς σε ζώα και ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι το κάπνισμα μειώνει τη ροή του οξυγόνου στους ιστούς, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε προβλήματα ύπνου.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΧΟΡΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ SITE ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩ