Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΠΙΛΗΨΙΩΝ

Την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013, στο 1ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας (οδός Αιγέως 41-43 και Αγησιλάου, στάση Ιζόλα) και ώρα 17:30 με αφορμή την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ατόμων Με Επιληψία (Π.Σ.Α.Μ.Ε.) σε συνεργασία με το δήμο Καλλιθέας, οργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για την επιληψία.
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:


Θα υπάρξει ενημερωτική ομιλία για την «Απομυθοποίηση της Επιληψίας και την Ευαισθητοποίηση του Κοινωνικού Συνόλου καθώς και πρώτες βοήθειες στις επιληπτικές κρίσεις»  (Σ. Γιαννακόδημος), τοποθετήσεις ασθενών με προσωπικά βιώματα σχετικά με τις επιπτώσεις της νόσου ή της θεραπείας στην καθημερινότητά τους, ενώ οι παρεμβάσεις από το ακροατήριο είναι πολύ σημαντικές για την ανάδειξη των προβλημάτων που βιώνουν οι πάσχοντες και οι οικογένειές τους. Προβλέπεται αρκετός χρόνος για να θέσετε ερωτήσεις στον ειδικό, αλλά και για να συνομιλήσετε και να ανταλλάξετε απόψεις και βιώματα με άλλους «συμπάσχοντες».
·         Χαιρετισμούς θα απευθύνουν δημοτικοί και κοινωνικοί φορείς, η πρόεδρος του Π.Σ.Α.Μ.Ε. και άλλοι.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΟΣΟΝ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ.
ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ !!!

Οι προτάσεις σας και γενικά η συμμετοχή σας στην εκδήλωση αυτή είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για την Αλλαγή των παγιωμένων (και λανθασμένων) πεποιθήσεων σχετικά με την επιληψία και τον «Επιληπτικό» καθώς και για την Αλλαγή των κοινωνικών αποκλεισμών των πασχόντων.
→→→     Η επιτυχία της εκδήλωσης μπορεί να είναι η αρχή εκείνων των κατακτήσεων που τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο θα αλλάξουν την ζωή σας.
Θα χαρούμε να σας συναντήσουμε. Σας περιμένουμε……..

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑ 2013

4th London-Innsbruck Coloquium on Status Epilepticus and Acute Seizures
4-6 April, 2013
Salzburg, AustriaInformation, Registration and Program

6th International Epilepsy Colloquium Epilepsy Across the Lifespan
18-24 May, 2013
Epileptology Course - May 18-20
Source Imaging in Epileptology - May 21
Cleveland, Ohio
For more information visit
www.casemed.case.edu/cme or email medcme@case.edu

XII Workshop on Neurobiology of Epilepsy (WONOEP 2013)
19 - 22 June, 2013
New technologies to study the epileptic brain
A satellite event of the 30th IBE/ILAE International Epilepsy Congress
Lake Dupuis, Laurentian Mountains, Quebec, Canada
Abstract submission: September 1 through November 1, 2012
Information

30th International Epilepsy Congress
23rd – 27th June 2013
Montreal, CanadaInformation

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ (2012-2013)

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ
Σάββατο 19/1/2013
Ξενοδοχείο Stratos Vassilikos
Συντονιστής: Χ. Πιπερίδου


10.00-11.30
Ενδείξεις χορήγησης ΑΕΦ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ILAE
Α. Αγαθονίκου
Αποτυχία του ΑΕΦ εκλογής: εναλλακτική μονοθεραπεία ή χορήγηση 2ου ΑΕΦ
A. Μπονάκης
Αλληλεπιδράσεις / Ανεπιθύμητες ενέργειες των ΑΕΦ
Χ. Πιπερίδου
11.30-12.00 Καφές
Συντονιστής: Π. Παπαθανόπουλος
12.00-13.30
Γενετική της Επιληψίας: νεότερες απόψεις
Γ. Χατζηγεωργίου
Χειρουργική της Επιληψίας: επιλογή υποψηφίων για χειρουργική επέμβαση
Σ. Γκατζώνης
Status Epilepticus: θεραπεία / οδηγίες
Κ. Πολυχρονόπουλος
13.30-16.00 Ελαφρύ γεύμα
Συντονιστής: Α. Παπαβασιλείου
16.00-17.30
Επιληψία και γυναίκα
Ν. Τριανταφύλλου
Επιληψία και συννοσηρότητα: θεραπευτικές υποδείξεις
Β. Κιμισκίδης
Επιληψία και ψυχιατρική συννοσηρότητα
Η. Αγγελόπουλος

Πάτρα: 16χρονος με επιληψία και η οικογένειά του σε απόγνωση

Ο 16χρονος Αλέξανδρος από την περιοχή της Αγυιάς και η οικογένειά του ζητάει τη βοήθεια μας
 
Ημ.δημοσίευσης: 22/1/2013 2:30:19 μμΤελευταία ανανέωση: 22/1/2013 2:42:13 μμ

Ο 16χρονος Αλέξανδρος από την περιοχή της Αγυιάς και η οικογένειά του ζητάει τη βοήθεια μας. Το παιδί έπαθε επιληψία και από σήμερα έχει αρχίσει και χάνει το φως του. Χρειάζεται επέμβαση στο Αννόβερο της Γερμανίας και 11.000 ευρώ χρήματα, τα οποία δεν διαθέτει η οικογένεια. Ο πατέρας του παιδιού, ο Κ. Δημητρουλόπουλος έχει μαζέψει πολύ λίγα χρήματα από απλό κόσμο, αλλά δεν είναι αρκετά, όπως μας εξομολογήθηκε. Απευθύνθηκε σε όλους τους πολιτικούς και τα κόμματα και ο μόνος που έδωσε ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος 1.000 ευρώ, όπως μας είπε. Απίστευτο; Και όμως αληθινό. Ζητάει κάποιον γιατρό να αναλάβει το παιδί και εμείς όσα μπορούμε από μεριά μας να βοηθήσουμε με τον ένα ή άλλο τρόπο.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6989407857
Πηγή:contraseolous.blogspot.gr

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η επιληψία δεν αποκλείει την εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Νευρολογικής Ακαδημίας, και της Αμερικανικής Εταιρείας Επιληψίας, η κύηση γυναικών που πάσχουν από επιληψία είναι σχετικά ασφαλής, αλλά θα πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή και να αποφεύγεται η λήψη βαλπροϊκού κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς μπορεί να προκαλέσει γεννητικές ανωμαλίες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, αναφέρουν επίσης ότι, εφόσον είναι δυνατόν, οι γυναίκες με επιληψία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν πάνω από ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της επιληψίας κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς η λήψη περισσότερων του ενός φαρμάκων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γεννητικών ανωμαλιών. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από επιληψία θα πρέπει να κάνουν τακτικά σε εξετάσεις αίματος προκειμένου να προσαρμόζεται η δόση της αγωγής τους και να μην παρουσιάσουν κρίσεις. Στις κατευθυντήριες γραμμές συνιστάται επίσης στους θεράποντες ιατρούς να μελετούν το ενδεχόμενο αποφυγής χορήγησης των αντιεπιληπτικών φαινυτοΐνη και φαινοβαρβιτάλη και να προειδοποιούν τις ασθενείς τους ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς των νέων κατευθυντήριων γραμμών, γενικά οι γυναίκες με επιληψία δεν διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καισαρικής τομής, πρόωρων συσπάσεων ή πρόωρου τοκετού, ενώ επιπλέον εφόσον μία γυναίκα δεν έχει παρουσιάσει επιληπτική κρίση εννέα μήνες πριν την έναρξη της κύησης είναι μάλλον απίθανο να παρουσιάσει κρίση κατά τη διάρκεια της κύησης.


Η απασχόληση των ατόμων με επιληψία

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από επιληψία δεν έχουν ανάγκη από κάποια ειδική βοήθεια ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία.Μερικές φορές όμως η επιληψία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές δυσκολίες στην εύρεση και διατήρηση μίας θέσης εργασίας.Ο σκοπός των ακόλουθων κατευθυντήριων γραμμών συνίσταται στην εισαγωγή και την εφαρμογή ορισμένων θεμελιωδών και τεκμηριωμένων αρχών στην εργασιακή πραγματικότητα, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι εργασιακές ευκαιρίες των ανθρώπων με επιληψία.

Αρχές

Στο πλαίσιο της διατύπωσης των κατευθυντήριων γραμμών για την εργασία, η Επιτροπή βασίστηκε σε κάποιες γενικότερα αποδεκτές αρχές ως προς την επιληψία, την σφαιρική αντιμετώπισή της και τα δικαιώματα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Η επιληψία είναι μία λειτουργική διαταραχή του εγκεφάλου, που εκδηλώνεται στους πάσχοντες με επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Υπάρχουν ποικίλες μορφές επιληπτικών κρίσεων που διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους ως προς την συχνότητα και την βαρύτητά τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κρίσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αλλά και μακροπρόθεσμα με ειδική θεραπεία, δηλαδή με φαρμακευτική αγωγή και μέτρα για την ακολουθητέα συμπεριφορά. Τόσο η διάγνωση όσο και η εμφάνιση κρίσεων δεν θα έπρεπε να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα ενός ανθρώπου, να ασκήσει ένα αμειβόμενο επάγγελμα.

Στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου οι περιορισμοί για συγκεκριμένες εργασιακές θέσεις καθίστανται απαραίτητοι, θα πρέπει η ανάλογη απόφαση να βασίζεται σε μία δίκαια αξιολόγηση τόσο των ειδικών εργασιακών απαιτήσεων, διανοητικών και φυσικών, όσο και του συγκεκριμένου πάσχοντα. Διαφορετικά τέτοιοι περιορισμοί αποτελούν δυσμενή διάκριση εις βάρος του.

Όλοι οι άνθρωποι με επιληψία θα πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης όπως κάθε άλλος άνθρωπος στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, τις υπηρεσίες αποκατάστασης, τα προγράμματα εργασίας και την κοινωνική υποστήριξη, ούτως ώστε να επιτύχουν τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της πάθησής τους και να εξασφαλίσουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.

Οι πάσχοντες από επιληψία θα πρέπει κατά τις διαδικασίες εύρεσης εργασίας, επιλογής υποψηφίων και πρόσληψης να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Κατευθυντήριες γραμμές για την δίκαια μεταχείριση των ανθρώπων με επιληψία στον εργασιακό τομέα

- Ιατρική περίθαλψη
- Αξιολόγηση καταλληλότητας για ειδικές εργασιακές θέσεις
- Επιλογή υποψηφίων
- Παροχή βοήθειας στον εργασιακό χώρο

Ιατρική περίθαλψη

Είναι γνωστό ότι τόσο ο καλός έλεγχος των κρίσεων και γενικότερα η καλή προσαρμογή στην πάθηση αυτή όσο και η ψυχική υγεία και οι εργασιακές ικανότητες ενός ατόμου με επιληψία, μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις εργασιακές ευκαιρίες του.

Κατά την αξιολόγηση ενός εργαζομένου ή υποψηφίου ο εργοδότης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα σημεία αναφορικά με την επιληψία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στην απόδοση του εργαζομένου :

Υπάρχουν ποικίλες μορφές επιληπτικών κρίσεων.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μία μοναδική κρίση σε όλη τους τη ζωή (Σε τέτοιες περιπτώσεις σπάνια γίνεται λόγος για επιληψία)

Η πρώτη επιληπτική κρίση μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση ενός ατόμου και είναι πολύ πιθανό, το συγκεκριμένο άτομο να χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη και ενημέρωση σχετικά με την πάθηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κρίσεις είναι δυνατό να κατασταλούν εντελώς μέσω ανάλογης θεραπείας. Συνήθως η θεραπεία αυτή γίνεται με τη βοήθεια φαρμάκων με αντιεπιληπτική δράση, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται τακτικά και συνήθως για μία σειρά ετών. Εφόσον τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σωστά, δεν θα έπρεπε να επιφέρουν παρενέργειες, οι οποίες να επιβαρύνουν φανερά την παραγωγική ικανότητα του ατόμου.

Οι περιπτώσεις όπου τα άτομα με επιληψία υφίστανται κρίσεις στον εργασιακό χώρο ή η αποδοτικότητά τους επιβαρύνεται από τα χορηγούμενα φάρμακα, είναι περιορισμένες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η γνωμοδότηση από έναν ειδικευμένο στην θεραπεία της επιληψίας γιατρό οδηγεί συχνά στον περιορισμό των κρίσεων και την μείωση των παρενεργειών.

Αναρρωτικές άδειες και εργατικά ατυχήματα δεν είναι συχνότερα σε ανθρώπους με επιληψία απ' ότι στους άλλους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι που πάσχουν από επιληψία θα πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας ασφαλιστικής κάλυψης όπως όλοι οι εργαζόμενοι.

Αξιολόγηση καταλληλότητας για ειδικές εργασιακές θέσεις

Η συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων εργασιακών θέσεων είναι κατάλληλη για ανθρώπους με επιληψία.

Η ιατρική άποψη που ενδεχομένως θα ζητηθεί κατά την αξιολόγηση της καταλληλότητας ανθρώπων με επιληψία για ειδικές εργασιακές θέσεις, θα πρέπει να αναφέρεται στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εργασιακής θέσης και να βασίζεται στις σύγχρονες γνώσεις για την επιληψία και τις από αυτήν προερχόμενες κρίσεις. Γενικευμένες απαγορεύσεις, που δεν αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Σε εργασιακές θέσεις, όπου ο κίνδυνος να βλάψει κανείς τον εαυτό του ή τους άλλους είναι αυξημένος, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες μείωσης του κινδύνου αυτού μέσω οργανωτικών ανακατατάξεων. Μόνο σε περιπτώσεις όπου κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μπορούν να θεωρηθούν δικαιολογημένοι κάποιοι περιορισμοί στην εργασιακή δραστηριότητα των ατόμων που πάσχουν από επιληψία.

Εάν ένας επιληπτικός κατέχει τα απαραίτητα προσόντα και/ή προϋπηρεσία, θα πρέπει κατά κανόνα να θεωρείται ότι είναι και ο κατάλληλος.

Επιλογή υποψηφίων

Στις περιπτώσεις όπου ζητείται ιατρική γνωμάτευση, θα πρέπει αυτή να υποβάλλεται σε ξεχωριστή επεξεργασία από τα υπόλοιπα δικαιολογητικά υποψηφιότητας και να αξιολογείται από ένα αρμόδιο πρόσωπο.

Το ενδιαφέρον στις συνεντεύξεις θα πρέπει να εστιάζεται περισσότερο στις ικανότητες του ατόμου με επιληψία και όχι στους πραγματικούς ή υποτιθέμενους περιορισμούς που αυτή του επιβάλλει.

Οι επιπτώσεις της επιληψίας ενός υποψηφίου στην εργασιακή του απόδοση θα πρέπει να θίγονται μόνο αφού η καταλληλότητά του για μία συγκεκριμένη εργασία έχει διαπιστωθεί από τον εργοδότη.

Εάν κατά την αξιολόγηση της εργασιακής ικανότητας επιζητείται ιατρική γνωμοδότηση θα πρέπει οι παρεχόμενες συμβουλές να βασίζονται στη λεπτομερή γνώση της εν λόγω εργασιακής θέσης καθώς και του είδους της επιληψίας του υποψηφίου.

Παροχή βοήθειας στον εργασιακό χώρο

Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος παρουσιάζει για πρώτη φορά επιληπτικές κρίσεις, ο εργοδότης οφείλει να τον αντιμετωπίσει με κατανόηση και να του δώσει την ευκαιρία να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία, προτού πάρει κάποια απόφαση σχετική με την εφεξής εργασιακή του ικανότητα.

Εάν υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιαστούν επιληπτικές κρίσεις στον εργασιακό χώρο, θα πρέπει ο εργοδότης να βοηθήσει τον εργαζόμενο να ενημερώσει τους συναδέλφους του σχετικά με την πάθησή του.

Στους εργαζόμενους/συνάδελφους που ενδέχεται να είναι παρόντες σε μία επιληπτική κρίση, θα πρέπει να δοθούν ανάλογες πληροφορίες καθώς και βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών. Εάν είναι απαραίτητοι κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένες εργασιακές δραστηριότητες, τότε θα πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια τα χρονικά περιθώρια και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι περιορισμοί αυτοί τίθενται σε ισχύ, ελέγχονται και αίρονται.

Εάν ακόμα και μετά από ανάλογη ιατρική θεραπεία είναι απαραίτητη η μετάθεση σε μία άλλη εργασιακή θέση, τότε θα πρέπει όσο το δυνατό νωρίτερα να καταστεί δυνατή μία ανάλογη επαγγελματική καθοδήγηση και υπηρεσίες αποκατάστασης.


Υστερία - Επιληψία

Ο όρος υστεροεπιληψία, συχνά χρησιμοποιείται, γιατί δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει ένας γιατρός την επιληψία από την υστερία.

Ο υστερικός κάνει κρίση συνήθως υπό την επήρεια ενός ειδικού ψυχοπιεστικού ή αγχογόνου ερεθίσματος και έχει σαν στόχο το δευτερογενές όφελος, δηλαδή τι θα ωφεληθεί από την κρίση του, όπως π.χ. να τον προσέξουν, να μην δουλέψει ή να ξεφύγει από μια δύσκολη κατάσταση.

Αν και συνήθως οι άρρωστοι με υστερία διατηρούν την επαφή με το περιβάλλον αυτό, συχνά δεν είναι εμφανές στους παρευρισκόμενους.

Το δάγκωμα της γλώσσας, οι τραυματισμοί κατά την πτώση ή η μετακριτική θόλωση που παρατηρούνται στους επιληπτικούς, στην υστερική κρίση απουσιάζουν.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι φυσιολογικό.

Συνήθως υστερία κάνουν οι γυναίκες...

Γυναίκες με υστερία μπορεί και να πεθάνουν λόγω έντονου υπερεαρισμού.

Μυστικό...

Πάρτε καλό ιστορικό, από το περιβάλλον και αν το υποψιαστείτε, δώστε της να εισπνεύσει μέσα από μια σακούλα.

Αυτό θα μειώσει το οξυγόνο και θα αυξήσει το διοξείδιο του άνθρακα και θα λυθεί ο οποιοσδήποτε σπασμός...

Λειτουργεί και σώζει ζωές...

Παρουσίαση του "Επιληψία, Αγάπη Μου" από τον καθηγητή κ. Γιώργο Γιωργή, στη Λάρνακα (Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - στις 19.30)

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ


Κοινό υπόβαθρο έχουν οι επιληψίες και οι ημικρανίες


Latest Lifestyle News

Get A Healthy Mind, Body And Spirit Conversations Start Here.

huffingtonpost.co.uk/lifestyle



Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν γονίδια που προκαλούν τόσο επιληπτικές κρίσεις όσο και αλλεπάλληλες ημικρανίες. Μια νέα αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι ένα οικογενειακό ιστορικό επιληψιών αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρών πονοκεφάλων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι επιληπτικοί έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό να παθαίνουν ημικρανίες, αλλά δεν ήταν σαφές κατά πόσο αυτό οφειλόταν σε κοινό γενετικό υπόβαθρο - μια αιτιολογία που φαίνεται να ενισχύει τελικά η νέα έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μέλοντι Γουινάουερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επιληψίας «Epilepsia», σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις περιπτώσεις 500 οικογενειών από διάφορες χώρες που περιελάμβαναν στους κόλπους τους δύο ή περισσότερα μέλη με επιληψία.

Μπόρεσαν έτσι να διαπιστώσουν ότι οι άνθρωποι με τρεις ή περισσότερους στενούς συγγενείς με επιληψία έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να παθαίνουν ημικρανίες (με αύρα). Η ημικρανία με αύρα είναι μια σοβαρή μορφή πονοκεφάλου, που συνοδεύεται από λάμψεις, προσωρινή απώλεια όρασης, διαταραχή του λόγου και άλλα συμπτώματα.

"Η μελέτη μας αποκαλύπτει μια ισχυρή (κοινή) γενετική βάση για την ημικρανία και την επιληψία, επειδή η συχνότητα ημικρανιών αυξάνεται μόνο στους ανθρώπους που έχουν στενούς (και όχι μακρινούς) συγγενείς με επιληψία" δήλωσε η Γουινάουερ.

Η καλύτερη κατανόηση των γενετικών δεσμών ανάμεσα στην επιληψία και άλλες παθήσεις, όπως η ημικρανία, εκτιμάται ότι μελλοντικά θα βοηθήσει στη βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία αυτών των διαταραχών που συνυπάρχουν σε έναν άνθρωπο, ιδίως αν εντοπιστούν συγκεκριμένα γονίδια, οπότε η φαρμακευτική αγωγή θα γίνει πιο στοχευμένη.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

2013 ΕΥΧΕΣ

Χρόνια πολλά σε όλους σας με υγεία πρώτα από όλα και ευτυχία.


Σας φιλώ γλυκά,

Μαντούβαλου Αμαλία