Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Πρωτοποριακή μέθοδος «διαβάζει» την επιληψία + εγκεφαλικούς όγκους

Έλληνας ο επικεφαλής

15 Ιουν., ανανέωση: 15 Ιουν.

...του καινοτόμου Εργαστηρίου Μαγνητοεγκεφαλογραφίας του Απεικονιστικού Κέντρου Martinos του ΜΙΤ των ΗΠΑ που εφαρμόζουν επιτυχώς τη ΜΑΝΓΗΤΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ, η οποία:
- διαγιγνώσκει την επιληψία
- εντοπίζει τους όγκους του εγκεφάλου
- εξετάζει τη διάσπαση της προσοχής!
Ονομάζεται Δημήτρης Πανταζής.
Ο σπουδαίος επιστήμονας έδωσε την Τετάρτη διάλεξη με θέμα «Ανάλυση δικτύων του εγκεφάλου με χρήση μαγνητοεγκεφαλογραφίας» στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.
Ποια διαδικασία ακολουθείται στη μαγνητοεγκεφαλογραφία;
Η μαγνητοεγκεφαλογραφία εντοπίζει τις περιοχές που υπερενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια επιληπτικών επεισοδίων.
Οι γιατροί επεμβαίνουν με 2 τρόπους:
σε 1η φάση χορηγούν φάρμακα τα οποία σταματούν την ενεργοποίηση αυτών των περιοχών του εγκεφάλου.
σε 2ο επίπεδο, αν δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά τα φάρμακα, μελετάται η περιοχή του εγκεφάλου με μαγνητοεγκεφαλογράφημα.
Στη συνέχεια:
- Εγχειρίζεται ο εγκέφαλος: με τη βοήθεια ηλεκτροδίων ελέγχονται οι προβληματικές περιοχές και γίνεται λειτουργική χαρτογράφηση των περιοχών του εγκεφάλου.
- Εντοπίζονται οι περιοχές που υπερδραστηριοποιούνται και αφαιρούνται χειρουργικά χωρίς να θιγούν οι περιοχές που είναι υπεύθυνες για λειτουργίες όπως η όραση, η ακοή κλπ.
+ Η μαγνητοεγκεφαλογραφία έχει εφαρμογές και στην ογκολογία, αναφέρει ο κ. Πανταζής:
«Με την μαγνητοεγκεφαλογραφία εντοπίζονται οι όγκοι οι οποίοι στη συνέχεια αφαιρούνται όσο καλύτερα γίνεται προσπαθώντας να μη πειραχθούν οι υγιείς περιοχές».
Παράλληλα, η μαγνητοεγκεφαλογραφία εξετάζει τη λειτουργία των αισθήσεων σε ένα ευρύ ερευνητικό πεδίο. Διερευνάται πώς συνδυάζονται οι αισθήσεις, πχ πώς βλέπει και ακούει κανείς ταυτόχρονα. Η μέθοδος αυτή προσφέρει πολύ μεγάλη ανάλυση σε κλίμακα χιλιοστού του δευτερολέπτου. Ακόμα, είναι εφικτό να μετρηθεί η διάσπαση της προσοχής ανάλογα με το πώς εστιάζει την προσοχή του το άτομο σε συγκεκριμένα ερεθίσματα».
Βιογραφικό


Ο Δημήτρης Πανταζής κατάγεται από τις Σέρρες και είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Στο δυναμικό του Ινστιτούτου McGovern εντάχθηκε το 2010 και επιβλέπει τη λειτουργία του νεοσύστατου Εργαστήριο μαγνητοεγκεφαλογραφίας (MEG) του Απεικονιστικού Κέντρου Martinos του ΜΙΤ.
Πριν μεταφερθεί στο MIT, ήταν Επίκουρος Καθηγητής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την εφαρμογή της θεωρίας επεξεργασίας σήματος για την ανάλυση των δεδομένων της νευροαπεικόνισης. Έχει συνεργαστεί με πολλούς ερευνητές νευροεπιστήμης και έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου