Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Θαυματουργό» πολυσκεύασμα από κετόνες!

Μπορεί ένα σκεύασμα να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, να δίνει ενέργεια και παράλληλα να θεραπεύει τον διαβήτη, την επιληψία, ίσως και το Αλτσχάιμερ; Μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα όχι μόνο υπάρχει, αλλά επιπλέον το δοκίμασαν αθλητές της κωπηλασίας, ο ένας εκ των οποίων κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέπτυξαν ένα σκεύασμα σε υγρή μορφή, το οποίο στηρίζεται στην κετογονική διατροφή, η οποία έχει σχεδιαστεί για την αύξηση της παραγωγής κετονών στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι το σκεύασμα δεν περιέχει κάποιο νέο φάρμακο, αλλά ουσίες που παράγει ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός.
Οι ουσίες αυτές είναι οι κετόνες, οι οποίες είναι οργανικές ενώσεις που περιορίζουν το αίσθημα της όρεξης και δίνουν ενέργεια με φυσικό τρόπο, όταν ο οργανισμός αρχίζει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους που διαθέτει λόγω έλλειψης υδατανθράκων. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο οργανισμός παράγει περισσότερες κετόνες όταν ακολουθείται μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, το σκεύασμα που ανέπτυξαν καταργεί την «ανάγκη» μιας τέτοιας διατροφής, η οποία συχνά έχει παρενέργειες, όπως δυσκοιλιότητα, προβλήματα στους νεφρούς και δυσάρεστη αναπνοή, καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κετόνες στο εργαστήριο.
Επίσης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για τον ίδιο λόγο το σκεύασμα μπορεί να προστατέψει και από τον διαβήτη, επειδή μειώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, ενώ δηλώνουν βέβαιοι ότι βελτιώνει την κατάσταση των επιληπτικών, καθώς οι κετόνες αποτελούν βασική θεραπεία της παιδικής επιληψίας.
Το σκεύασμα ανέπτυξε ο Κίραν Κλαρκ, καθηγητής Βιοχημείας και Φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έπειτα από αίτημα της DARPA, ειδικής υπηρεσίας του αμερικανικού στρατού, η οποία έχει δημιουργήσει πολλές καινοτομίες στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η «Daily Mail», οι υπεύθυνοι της DARPA δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι με την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, επισήμαναν ωστόσο ότι η παραγωγή του σε μεγάλη κλίμακα για να χορηγείται στους στρατιώτες θα αργήσει αρκετά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου