Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η χειρουργική του εγκεφάλου στη θεραπεία της επιληψίας

Η επέμβαση στον εγκέφαλο μπορεί να εξετασθεί στο 5% περίπου των περιπτώσεων επιληψίας. Εάν η επιληψία προκαλείται από ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στον εγκέφαλο, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τη βλάβη ή το παθολογικό σημείο.
Οι γιατροί εξετάζουν την περίπτωση της επέμβασης, όταν όλες οι προσπάθειες για τον έλεγχο των κρίσεων με φάρμακα έχουν αποτύχει. Αυτό διότι η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο είναι μία μεγάλη και πολύ λεπτή επέμβαση και υπάρχει ο κίνδυνος βλάβης υγιών τμημάτων του εγκεφάλου.
Η επέμβαση στον εγκέφαλο γίνεται εάν:• η φαρμακευτική θεραπεία δεν δρα,
• οι κρίσεις προέρχονται από μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου,
• η περιοχή που έχει την βλάβη μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να προκληθεί βλάβη σε άλλες περιοχές,
• δεν υπάρχουν άλλα παθολογικά προβλήματα, που μπορούν να επηρεάσουν την επέμβαση.
Ο επιληπτικός ασθενής που χρειάζεται επέμβαση πρέπει να υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλος για επέμβαση. Αυτές οι εξετάσεις γίνονται σε νοσοκομεία που διαθέτουν ειδικό τμήμα επιληψίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι απεικονίσεις του εγκεφάλου και η βιντεοτηλεμετρία (βλ. σελίδα 26), ώστε να βρεθεί η εστία της επιληψίας και οι ψυχολογικές εξετάσεις για να τεκμηριωθεί η θέση των τμημάτων του εγκεφάλου που ελέγχουν το λόγο, τη μνήμη και την κίνηση. Αυτό πρέπει να γίνει, ώστε ο χειρουργός να βεβαιωθεί ότι αυτές οι περιοχές δεν θα επηρεαστούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Η επέμβαση έχει πλήρη επιτυχία σε περισσότερους από το 70% των ασθενών που υποβάλλονται σε αυτή, αλλά σε ένα μικρό αριθμό ασθενών δεν υπάρχει καμία μεταβολή ή μπορεί ακόμη και να παρατηρηθεί επιδείνωση της επιληψίας. Η εξέλιξη της απεικόνισης με MRI (βλ. σελίδα 26) κάνει πιο εύκολο τον ακριβή εντοπισμό της περιοχής του εγκεφάλου όπου υπάρχει το πρόβλημα και έτσι, η χειρουργική επέμβαση πιθανόν θα γίνει πιο δημοφιλής θεραπευτική επιλογή στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου