Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Στο περιθώριο οι επιληπτικοί στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη

Στο περιθώριο ζουν οι Έλληνες που πάσχουν από επιληψία αφού, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, αισθάνονται απομονωμένοι και στιγματισμένοι.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας περισσότεροι απο 100.000 πολίτες πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο και, παρ΄ ότι ειδικοί τονίζουν πως πρόκειται για μία από τις πιο κοινές νευρολογικές παθήσεις, η επιληψία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως... σεληνιασμός.

Όπως μάλιστα προκύπτει από μελέτη που διεξήχθη στο Ειδικό Ιατρείο Επιληψιών και Μονάδα Καταγραφής Κρίσεων του Νευρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», που κρατά αρχείο περισσοτέρων από 3.000 περιστατικών, οι ασθενείς βιώνουν καθημερινά το αίσθημα της αβεβαιότητας για το εάν θα μπορέσουν να κάνουν οικογένεια, να βρουν εργασία και να κάνουν μια υγιή σχέση που θα έχει διάρκεια στον χρόνο.

«Σήμερα, έως 70% των ασθενών ελέγχονται πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, ενώ σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στη χειρουργική αντιμετώπιση εκείνων των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή. Παρά ταύτα όμως σημαντικές ψυχο-κοινωνικές επιπτώσεις στους πάσχοντες από την “ιερά νόσο”, με σημαντικότερη την περιθωριοποίησή τους αποτελούν ένα πεδίο όπου πολλά χρειάζεται ακόμα να γίνουν», επισημαίνει ο υπεύθυνος του Ιατρείου Επιληψιών του νοσοκομείου κ. Στέλιος Γιαννακόδημος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου