Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις στις γυναίκες

Οι γυναίκες που καπνίζουν ή έχουν καπνίσει έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιληπτικών κρίσεων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων, η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα Epilepsia.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερες από 100.000 γυναίκες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι καπνίστριες έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επιληψίας σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Ενώ εκείνες που σταμάτησαν το κάπνισμα είχαν 46% μεγαλύτερο κίνδυνο της ασθένειας.

Δεν είναι σαφείς ακόμη οι ακριβείς μηχανισμοί της επιληψίας, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές ένας τρόπος για να αποτραπεί η προϋπόθεση είναι η αποφυγή του καπνίσματος. Η ιδέα ότι μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου έχει τις φυσιολογικές ενδείξεις του. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της νικοτίνης στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και σπασμούς σε ζώα και ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι το κάπνισμα μειώνει τη ροή του οξυγόνου στους ιστούς, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε προβλήματα ύπνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου