Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Γιατροί αφαίρεσαν τον μισό εγκέφαλο βρέφους ως θεραπεία για την επιληψία

baby-bandw
Πρόσφατα γιατροί αφαίρεσαν σχεδόν ολόκληρη τη μία πλευρά του εγκεφάλου ενός βρέφους 10 μηνών στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις καθημερινές επιληπτικές κρίσεις από τις οποίες έπασχε.
Τα φάρμακα δεν είχαν καταφέρει να βοηθήσουν τον μικρό Jaxon, ο οποίος μπορεί να είχε έως και 15 επιληπτικές κρίσεις την ημέρα.
Οι χειρουργοί πραγματοποίησαν ημισφαιρεκτομή, ελπίζοντας ότι αυτό θα βοηθούσε στην ίαση του παιδιού, δήλωσε ο Dr. William Bingaman, αντιπρόεδρος του Νευρολογικού Ινστιτούτου της Cleveland Clinic, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση.
Οι γονείς του Jaxon είχαν παρατηρήσει ότι η δεξιά πλευρά του σώματος του παιδιού ήταν σημαντικά πιο αδύναμη από την αριστερή. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του Jaxon δεν αναπτυσσόταν φυσιολογικά.
Όπως δήλωσε ο Dr. Bingaman, οι γιατροί δεν ήξεραν γιατί συνέβη αυτό, αλλά το παιδί είχε έναν υπερδραστήριο εγκέφαλο ο οποίος πυροδοτούσε υπερβολικά και η επιληψία σχετιζόταν με αυτό.
Η μητέρα του Jaxon δήλωσε ότι αρχικά τρομοκρατήθηκε όταν της είπαν ότι θα αφαιρούσαν την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του γιου της. Ωστόσο, ο Dr. Bingaman τη διαβεβαίωσε ότι η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου θα αντιστάθμιζε την απώλεια.
«Στα μικρά παιδιά, ευτυχώς, ο εγκέφαλος έχει πλαστικότητα» δήλωσε ο Dr. Bingaman . «Η δεξιά πλευρά θα αναλάβει πολλά πράγματα, αλλά δεν θα αναλάβει τον λεπτό κινητικό έλεγχο του δεξιού χεριού. Θα περπατάει με μια ελαφριά χωλότητα και θα έχει απώλεια της περιφερικής όρασης στη δεξιά πλευρά.»
Στη διάρκεια της πεντάωρης επέμβασης, ο Dr. Bingaman αφαίρεσε το 40% του αριστερού ημισφαιρίου του Jaxon. Ο μικρός θα πρέπει να υποβληθεί σε εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία, αλλά έως τώρα δεν έχει ξαναεμφανίσει επιληπτική κρίση.
Πηγή:
Fox News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου