Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Νέα ευρήματα για την επιληψία

senior-scientist
Ερευνητές βρήκαν νέα στοιχεία για το μηχανισμό που υπόκειται της εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων, αποκαλύπτοντας ένα νέο δυνητικό στόχο για φαρμακοθεραπείες.
Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature Neuroscience, αν και μέχρι πρόσφατα οι έρευνες εστίαζαν στους νευρώνες του εγκεφάλου, μια νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι το «κλειδί» για την ανεξέλεγκτη εγκεφαλική δραστηριότητα που συνδέεται με την πάθηση ενδέχεται να είναι η συμπεριφορά ενός εντελώς διαφορετικού τύπου κυττάρων, των αστροκυττάρων.
Τα αστροκύτταρα είναι γνωστό ότι έχουν ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αίματος σε άλλα κύτταρα του εγκεφάλου, καθώς και της παροχής βοήθειας στον εγκέφαλο προκειμένου να αντεπεξέλθει στην καταστροφή νευρικών κυττάρων, εξηγούν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tuft και το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.
Σε ορισμένες εγκεφαλικές παθήσεις τα αστροκύτταρα διογκώνονται και συμπεριφέρονται διαφορετικά, μια κατάσταση που οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης πιστεύουν ότι συνδέεται με την επιληψία.
Η πρόκληση οιδήματος στον εγκέφαλο ποντικιών έδειξε ότι τα μεγεθυσμένα αστροκύτταρα οδήγησαν σε μειωμένα επίπεδα μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου, η οποία είναι γνωστό ότι αναστέλλει την υπερβολική ηλεκτρική σηματοδότηση από τους νευρώνες.
Όπως επισημαίνει ο Dr Douglas Coulter, ένας από τους ερευνητές της μελέτης, «στην επιληψία, η αναστολή της υπερβολικής ηλεκτρικής σηματοδότησης στον εγκέφαλο δεν λειτουργεί φυσιολογικά, με αποτέλεσμα η σηματοδότηση να είναι ανεξέλεγκτη και να προκαλεί τις κρίσεις».
Η καλύτερη κατανόηση της ακολουθίας γεγονότων που συμβαίνουν στην επιληψία θα μπορούσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες όχι μόνο για την ίδια την επιληψία, αλλά πιθανώς και για άλλες νευρολογικές νόσους.
Πηγή: BBC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου