Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η επιληψία δεν αποκλείει την εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Νευρολογικής Ακαδημίας, και της Αμερικανικής Εταιρείας Επιληψίας, η κύηση γυναικών που πάσχουν από επιληψία είναι σχετικά ασφαλής, αλλά θα πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή και να αποφεύγεται η λήψη βαλπροϊκού κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς μπορεί να προκαλέσει γεννητικές ανωμαλίες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, αναφέρουν επίσης ότι, εφόσον είναι δυνατόν, οι γυναίκες με επιληψία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν πάνω από ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της επιληψίας κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς η λήψη περισσότερων του ενός φαρμάκων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γεννητικών ανωμαλιών. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από επιληψία θα πρέπει να κάνουν τακτικά σε εξετάσεις αίματος προκειμένου να προσαρμόζεται η δόση της αγωγής τους και να μην παρουσιάσουν κρίσεις. Στις κατευθυντήριες γραμμές συνιστάται επίσης στους θεράποντες ιατρούς να μελετούν το ενδεχόμενο αποφυγής χορήγησης των αντιεπιληπτικών φαινυτοΐνη και φαινοβαρβιτάλη και να προειδοποιούν τις ασθενείς τους ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς των νέων κατευθυντήριων γραμμών, γενικά οι γυναίκες με επιληψία δεν διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καισαρικής τομής, πρόωρων συσπάσεων ή πρόωρου τοκετού, ενώ επιπλέον εφόσον μία γυναίκα δεν έχει παρουσιάσει επιληπτική κρίση εννέα μήνες πριν την έναρξη της κύησης είναι μάλλον απίθανο να παρουσιάσει κρίση κατά τη διάρκεια της κύησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου