Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Χάπι εναντίον επιληψίας & γήρανσης

Ομάδα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Μισούρι ανακάλυψε ότι ένα αντισπασμωδικό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της επιληψίας φαίνεται ότι περιορίζει σημαντικά τα σημάδια του γήρατος και παρατείνει τη διάρκεια της ζωής.
Η ανακάλυψη αναφέρεται στο περιοδικό Science και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποκαλύπτει μια νέα μοριακή στρατηγική κατά του γήρατος. Τα πειράματα των επιστημόνων έγιναν στο νηματώδη σκώληκα C.elegans και το φάρμακο κατάφερε να περιορίσει τα σημάδια του γήρατος αλλά και να παρατείνει κατά 50% τη ζωή του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο πιθανώς ισχύει και στον άνθρωπο, ωστόσο αυτό θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί, καθώς οι μελέτες θα διαρκούσαν δεκαετίες.

Προκειμένου να διαπιστώσει ποια ήδη εγκεκριμένα φάρμακα θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης, η ομάδα του Κέρι Κόρνφιλντ χορήγησε στους σκώληκες 19 χρησιμοποιούμενες ουσίες, από στεροειδή μέχρι παυσίπονα. Τα περισσότερα σκευάσματα είτε δεν είχαν επίδραση στη διάρκεια ζωής, είτε ήταν δηλητηριώδη σε υψηλές δόσεις, ενώ το αντισπασπωδικό επιβράδυνε σημαντικά τη γήρανση, αν και ο μηχανισμός δράσης του παραμένει άγνωστος.

http://www.xrimatistirio.gr/news/preview_news.asp?news_data_id=60188&news_category_id=&category_id=85

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου