Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Το «Grey's Anatomy» και άλλες σειρές δεν εκπαιδεύουν σωστά το κοινό

16/02/2010

Οι ιατρικές ομάδες στην τηλεοπτική σειρά «House» μπορεί να σπεύδουν να ανταποκριθούν σε μια επιληπτική κρίση, αλλά σχεδόν τις μισές φορές οι τηλεοπτικοί γιατροί και νοσηλευτές κάνουν λάθος πράγματα, σύμφωνα με καναδική μελέτη.

Ερευνητές από το Dalhousie University στο Halifax μελέτησαν το «Grey's Anatomy» («Μαθήματα Ανατομίας»), το «House», το «Private Practice» και τα «Επείγοντα Περιστατικά», δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές που διαδραματίζονται σε νοσοκομεία, για να εξετάσουν κατά πόσο βοηθούν να εκπαιδευθεί το κοινό στην παροχή πρώτων βοηθειών ή στο σωστό τρόπο αντίδρασης σε μια επιληπτική κρίση.

Στα 327 επεισόδια που παρακολούθησανοι ερευνητές, υπήρξαν 59 περιστατικά επιληπτικών σπασμών. Από αυτά, τα 51 έλαβαν χώρα σε νοσοκομείο. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν από νοσηλευτές ή γιατρούς.

Ωστόσο, η μελέτη βρήκε ότι στα 25 περιστατικά, δηλαδή στο 46%, εφάρμοσαν ακατάλληλες πρακτικές - όπως το να κρατάνε τον ασθενή κάτω, να προσπαθούν να εμποδίσουν τις ακούσιες κινήσεις ή να βάζουν κάτι στο στόμα του ασθενούς.

Η παροχή των πρώτων βοηθειών ήταν σωστή σε 17 περιστατικά (δηλαδή στο 29%), ενώ η ορθότητα των πρώτων βοηθειών δεν μπορούσε να καθοριστεί σε 15 περιστατικά (25%), σύμφωνα με τη μελέτη.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Andrew Moeller, οι τηλεοπτικές σειρές αποτελούν ενδεχομένως μια πολύ ισχυρή μέθοδο εκπαίδευσης του κοινού στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων. Έτσι, το εύρημα ότι τις μισές φορές παρουσιάζουν λανθασμένες πρακτικές δημιουργεί ανησυχία.

«Οι σύλλογοι ασθενών με επιληψία θα πρέπει να πιέσουν τα τηλεοπτικά κανάλια να φροντίζουν να τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων» δήλωσε ο κ. Moeller.

Η μελέτη πρόκειται να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο, τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου