Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η θέση της ΕΣΑμεΑ όσον αφορά στην κάρτα αναπηρίας

Η ΕΣΑμεΑ έχει πρωτοστατήσει για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της Κάρτας Αναπηρίας, θεωρώντας ότι η εφαρμογή της θα περιορίσει τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρούσε και ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία. Η Συνομοσπονδία κατέθεσε για πρώτη φορά το 1991 την πρόταση της για την Κάρτα Αναπηρίας και από τη θέσπισή της (Ν.2430/96 άρθρο 4) έως σήμερα εκπρόσωποί της συμμετείχαν στις επιτροπές για την εφαρμογή της.

Σήμερα η ΕΣΑμεΑ υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Ι.Κ.Π.Α.) για την εισαγωγή του διεθνούς συστήματος Tαξινόμησης της Λειτουργικότητας της Αναπηρίας και της Υγείας (ICF) στη χώρα μας με το θεσμό της Κάρτας Λειτουργικότητας. Άλλωστε η Ε.Σ.Α. με Α. μέσω του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) και άλλων διεθνών οργανισμών συμμετείχε στην επεξεργασία και διαμόρφωση του ICF. Διατηρεί όμως τις επιφυλάξεις της για τον όρο "Κάρτα Λειτουργικότητας" και αντί αυτού προτείνει τον όρο "Κάρτα Αναπηρίας".

Βασική θέση της ΕΣΑμεΑ είναι ότι η Κάρτα πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ταυτότητας. Με τα χαρακτηριστικά αυτά η Κάρτα θα ρυθμίζει τις σχέσεις και την επικοινωνία των ατόμων με αναπηρία με όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Αρχές. Μόνο εάν η Κάρτα αυτή αποκτήσει χαρακτηριστικά ταυτότητας θα εκπληρώσει τις προσδοκίες της Πολιτείας και των Ατόμων με Αναπηρία. Η καθολική χρήση και αποδοχή της Κάρτας θα δώσει αξία σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα. Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για την καθολική χρήση και αποδοχή της Κάρτας αποτελεί η θεσμική θωράκισή της.

Υποστηρίζουμε την πλήρη και καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος χωρίς εκπτώσεις και περιορισμούς. Για την Συνομοσπονδία η συμμετοχή της στην εφαρμογή του νέου συστήματος θεωρείται άκρως σημαντική όπως άλλωστε για όλα τα προγράμματα που εκπονούνται για τα άτομα με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου