Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Γιατί Yoga;

Υπάρχει μια σύντομη απάντηση και μια λιγότερο σύντομη. Η σύντομη είναι γιατί η yoga σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα! Όταν ασκείσαι στις στάσεις του σώματος, στις αναπνευστικές ασκήσεις και στις διαλογιστικές τεχνικές τότε το σώμα, ο νους και το πνεύμα αποκτούν υγεία και αρμονία σε βάθος. Η yoga σε συντονίζει να είσαι χαλαρός, αλλά και σε καλή φυσική κατάσταση. Αυτό για πολλούς είναι αρκετό για απάντηση.

Αν όμως θέλετε να μάθετε περισσότερα, αρχικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η γιόγκα σας βοηθάει εκεί που εσείς έχετε την ανάγκη. Συγκεκριμένες έρευνες που έγιναν στο National Institute of Health και στην κλινική Mayo στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι η yoga βοηθάει στον έλεγχο ή περιορίζει τα ακόλουθα: ανησυχία, άγχος, αρθρίτιδα, άσθμα, διαβήτης, επιληψία, κατάθλιψη, πόνοι στην πλάτη, πίεση του αίματος, πονοκέφαλους, σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια κόπωση, και αρκετές άλλες ασθένειες. Τι άλλο κάνει η yoga;

Βελτιώνει το μυϊκό τόνο, την ευλυγισία, τη δύναμη και την αντοχή. Μειώνει το άγχος και την ένταση. Ενισχύει τον αυτοσεβασμό. Βελτιώνει την συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα. Μειώνει τη συσσώρευση λίπους. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δημιουργεί αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι για όσους ασχολούνται με το χορό, θέατρο, αθλητισμό, κ.α. είναι η πλέον ενδεδειγμένη συμπληρωματική άσκηση γιατί το σώμα αποκτά δύναμη και αντοχή μέσα από την σταθερότητα, οι μύες και οι κλειδώσεις «ανοίγουν» με τις διατάσεις, γίνεται σωστότερη διαχείριση της ζωτικής ενέργειας μέσω της αναπνοής και ο νους αποκτά περισσότερη ευκολία στη συγκέντρωση. Η yoga έχει πολλά οφέλη -σωματικά, διανοητικά και πνευματικά. Η yoga μπορεί να προσφέρει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Εξαρτάται από το γιατί επιλέγετε να ασχοληθείτε με τη yoga και το πόσο την ενσωματώνετε στη ζωή σας.

Από την yoga μπορείτε να διαλέξετε κάτι από τα παρακάτω ή όλα τα παρακάτω:

•1. Εξαιρετικό πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, περιλαμβάνοντας το τέντωμα, την ενίσχυση, και την επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης για την κατάλληλη ευθυγράμμιση των σπονδύλων, αλλά και ολόκληρου του σώματος γενικότερα.

•2. Τεχνικές ελέγχου της αναπνοής και χαλάρωσης, που χαμηλώνουν την πίεση του αίματος, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, αυξάνουν την ικανότητα των πνευμόνων, απελευθερώνουν την ένταση και την πίεση.

•3. Διαλογισμό, για να ηρεμήσετε το νου, να αποκτήσετε συναισθηματική ισορροπία, διανοητική σαφήνεια, εστίαση και συγκέντρωση.

•4. Την εκμάθηση μίας φιλοσοφίας, βιώνοντας την απελευθέρωση της συναισθηματικής έντασης από το σώμα μας μέσω των πρακτικών της yoga, αποκτούμε μεγαλύτερη επίγνωση για το τι συμβαίνει στο σώμα μας και το νου μας. Πολλοί ενασκούμενοι παρατηρούν και βιώνουν κατά την διάρκεια της πρακτικής τους χτύπους της καρδιάς τους, την κυκλοφορία του αίματος που ρέει στα αγγεία. Μία αυξημένη επίγνωση για το τι συμβαίνει στο σώμα μας είναι και μία διευρυμένη επίγνωση για το τι συμβαίνει στο νου μας.

•5. Πνευματική πληρότητα, καθώς μαθαίνουμε να αφυπνίζουμε τον παρατηρητή μέσα μας, να διαλογιζόμαστε και να αυξάνουμε την επίγνωση μας, έρχεται μια στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνο αυτό το σώμα ή μόνο αυτός ο νους. Είμαστε μέρος του Όλου (Πνεύμα, Ζωτική ενέργεια, Δημιουργός, Συμπαντική δυναμική) αλλά και το Όλον είναι μέσα μας. Όταν συνειδητοποιήσουμε αυτή τη διάσταση, ένας ορίζοντας πραγματικής πληρότητας ανοίγεται μπροστά μας.

Πάρτε ότι χρειάζεστε από την yoga. Για κάποιους είναι απλώς ένα μάθημα όπου μπορούν να κάνουν ωραίες διατάσεις και να γυμνάσουν ισορροπημένα το σώμα τους. Για κάποιους άλλους είναι τρόπος ζωής. Η yoga είναι ένωση όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα σημεία, είναι η ένωση του σώματος, της αναπνοής, του νου, και του πνεύματος, είναι η ένωση του ύπαρξης μας με το σύμπαν που μας περιβάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου