Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Έρευνα: Η επιληψία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας

Τριπλάσιο κίνδυνο για αυτοκτονία φαίνεται πως αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από επιληψία. Σύμφωνα με Δανούς ερευνητές, οι γυναίκες με επιληψία είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τους άντρες. Επιπλέον, όσοι έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια το τελευταίο εξάμηνο αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet Neurology’ υπογραμμίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για να ελεγχθούν οι επιληπτικοί σπασμοί οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus εξέτασε 21.169 περιστατικά αυτοκτονιών στη Δανία κατά το διάστημα 1981 και 1997.

Όπως φάνηκε, 492 από τα περιστατικά, ποσοστό 2,32%, εμφάνιζαν επιληψία. Ωστόσο το ποσοστό επιληψίας σε δείγμα 400.000 ανθρώπων του γενικού πληθυσμού έφτασε στο 0,74%. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως ψυχική ασθένεια, επάγγελμα, εισόδημα και οικογενειακή κατάσταση, άνθρωποι με επιληψία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν.

Όσοι είχαν διαγνωσθεί με επιληψία πριν από 6 μήνες είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν. Επιπλέον, όσοι εμφάνιζαν επιληψία ταυτόχρονα με άλλη ψυχική νόσο είχαν 14 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτοκτονία. Ενώ η τάση στο γενικό πληθυσμό για αυτοκτονία είναι αυξητική με το πέρασμα των χρόνων, οι ερευνητές πρόσεξαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας σε όσους πάσχουν από επιληψία μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Ο ερευνητής Dr. Jakob Christensen δήλωσε πως η επιληψία περιορίζει τη γενικότερη ποιότητα ζωής των ατόμων, ιδιαίτερα αμέσως μετά τη διάγνωση. Η διάγνωση επηρεάζει σημαντικούς τομείς της ζωής του ατόμου, συνεχίζει ο ερευνητής, καθώς περιορίζονται οι ευκαιρίες για εργασία, για οδήγηση, ενώ επηρεάζεται και η γονιμότητα και η εγκυμοσύνη.

Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγεί το λόγο για τον οποίο τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερα στις γυναίκες. Οι σπασμοί, συνεχίζει ο ερευνητής, μπορεί να αποτελέσουν μια δυσάρεστη εμπειρία. Με τα κατάλληλα αντιεπιληπτικά φάρμακα περίπου το 70% των ανθρώπων με επιληψία μπορεί να αποφύγει τους επιληπτικούς σπασμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου