Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η εξασθενημένη εμβρυϊκή ανάπτυξη σχετίζεται με την επιληψία

Νέα Υόρκη:

Τα νεογνά με εξασθενημένη ενδομήτρια ανάπτυξη, που χαρακτηρίζεται από χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης ή πρόωρο τοκετό, φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιληψίας στα πρώιμα στάδια της παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ααρχους στης Δανίας με επικεφαλής τον Δρ Γουέλιαν Σαν, μελέτησαν 1,4 εκατομμύρια βρέφη που είχαν γεννηθεί στη Δανία την περίοδο 1979- 2002 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μέχρι και το 24ο έτος της ηλικίας τους. Οι περιπτώσεις επιληψίας εντοπίστηκαν μέσω του Εθνικού Αρχείο Νοσοκομείων της Δανίας. Από την ομάδα αυτή, 14.334 νοσηλεύθηκαν με επιληψία σε κάποιο σημείο της έρευνας.

Το ποσοστό διάγνωσης επιληψίας πάντως αυξήθηκε με την μείωση της ηλικίας κυοφορίας και του σωματικού βάρους γέννησης. Ωστόσο, η σχέση έγινε πιο αδύναμη καθώς η ηλικία διάγνωσης της επιληψίας αυξανόταν. Η επιληψία κατά το πρώτο έτος ζωής ήταν πέντε φορές συχνότερη μεταξύ των βρεφών με ηλικία κυοφορίας μεταξύ 22-32 εβδομάδων συγκριτικά με αυτά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 39-41 εβδομάδων.

Ομοίως τα ποσοστά συχνότητας ήταν πέντε φορές υψηλότερα μεταξύ των παιδιών με σωματικό βάρος γέννησης κάτω των 2.000 γραμμαρίων συγκριτικά με αυτά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 3.00 και 3.900 γραμμαρίων.Ο συσχετισμός μεταξύ χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης και μικρή ηλικίας κυοφορίας και του κινδύνου επιληψίας ήταν ιδιαιτέρως ισχυρός εντός των πρώτων πέντε ετών, ίσως διότι ο ανώριμος εγκέφαλος είναι πιο επιρρεπής σε κρίσεις όταν εκτεθεί σε παράγοντες κινδύνου λειτουργίας κατά το προγεννητικό στάδιο, συγκριτικά με τον ώριμο εγκέφαλο.


Πηγή: http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=1&id=516&st=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου