Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Επιληψία: Αυξάνονται οι πιθανότητες όγκου στον εγκέφαλο

Άνθρωποι με κρίσεις επιληψίας έχουν περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με άλλους να διαγνωστούν με όγκο στον εγκέφαλο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί ενδεχομένως να υποδεικνύουν την παρουσία όγκου πολύ αρχικού σταδίου ή όγκου που δεν έχει εντοπιστεί στις απεικονιστικές μεθόδους, σημειώνουν οι ερευνητές.

Εξέτασαν στοιχεία εισαγωγών σε νοσοκομείο μεταξύ του 1963 και 2005 και μετέπειτα διαγνώσεις ή θανάτους από όγκους εγκεφάλου στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι άνθρωποι που είχαν νοσηλευτεί για επιληπτική κρίση είχαν σχεδόν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν εγκεφαλικό όγκο σε σχέση με ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για άλλες αιτίες.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την πιθανότητα όγκοι εγκεφάλου να είχαν διαφύγει ή να μην είχαν καταγραφεί τον πρώτο χρόνο μετά την εισαγωγή για επιληψία, ο κίνδυνος ήταν 7,5 έως 9 φορές υψηλότερος για ασθενείς με επιληπτικές κρίσεις.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι άνθρωποι με επιληψία είχαν περισσότερες από 25 φορές την πιθανότητα να αναπτύξουν καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο και περισσότερες από δεκαπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καλοήθη όγκο σε σχέση με άλλους ασθενείς.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανιζόταν σε ασθενείς με επιληψία, ηλικίας 15 έως 44 ετών, που είχαν 24 έως 38 φορές περισσότερες πιθανότητες για όγκο εγκεφάλου σε σύγκριση με ανθρώπους ίδιας ηλικίας χωρίς επιληψία.

Ο κίνδυνος για όγκο εγκεφάλου παρέμενε για αρκετά χρόνια μετά την αρχική επιληψία –σχετιζόμενη με νοσηλεία-μέχρι περισσότερο από εξαπλάσιο κίνδυνο για διάστημα έως 14 ετών.

Οι όγκοι του εγκεφάλου είναι σπάνιοι, ακόμα και σε όσους πάσχουν από επιληψία, σημειώνουν οι ερευνητές. Ο συνολικός κίνδυνος για όγκο εγκεφάλου σε ανθρώπους 15 έως 44 ετών, για παράδειγμα, είναι περίπου 1 έως 2%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο όγκος ως αιτία επιληψίας μπορεί ενδεχομένως να μη γίνει εμφανής για αρκετά χρόνια μετά την έναρξη και υποδεικνύει ανάγκη για συνεχιζόμενη επιτήρηση, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου