Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Διευκρίνιση της σχέσης του όρου «παραπληγία» με τον όρο «κινητική αναπηρία»

Επειδή είμαστε στο 2011 και δεν ξέρουμε τί μας επιφυλάσσουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, κυρίως στο επίπεδο των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, σας θυμίζουμε μια Απόφαση που ενδεχομένως να σας φανεί χρήσιμη αν αντιμετωπίσετε προβλήματα σχετικά με την πιστοποίηση της αναπηρίας σας κατά τις συναλλαγές σας με την εφορία.

Πρόκειται για την ΠΟΛ.1081/22-05-07, με τίτλο: Διευκρίνιση του όρου «παραπληγία» και της σχέσης του όρου αυτού με τον όρο «κινητική αναπηρία».

Πιο κάτω παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία της Απόφασης αριθ. 12 της 208ης/15.2.2007 Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), που έγινε δεκτή από την πολιτική ηγεσία, σύμφωνα με την οποία η Ολομέλεια αποφάσισε ότι η «παραπληγία» αποτελεί «κινητική αναπηρία»:

…Η Δ/νση Φορ. Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με το υπ αριθμ. πρωτ. 1083585/1964/Α0012/12.10.2006 έγγραφο υποβάλλει ερώτημα στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείαας & Κοιν. Αλληλεγγύης εάν η «παραπληγία» επιφέρει «βαριές κινητικές αναπηρίες» σε ποσοστό άνω του 80% προκειμένου οι γνωματεύσεις των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών που βεβαιώνουν μόνο «παραπληγία» να γίνονται δεκτές για την χορήγηση της σχετικής φορολογικής απαλλαγής των αναπήρων φορολογουμένων διάταξη της περίπτωσης θ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238/1994).

Ο Πρόεδρος της Β/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, στον οποίο απευθύνθηκε η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών γνωστοποιεί ότι παραπληγία είναι βαριά κινητική αναπηρία (παράλυση των δύο κάτω άκρων) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στον οποίο απευθύνθηκε η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων, ενημερώνει ότι η «παραπληγία» είναι «κινητική αναπηρία».

Κατόπιν των ανωτέρω η Εκτελεστική Επιτροπή του Κ.Ε.Σ.Υ έθεσε το θέμα προς συζήτηση με εισήγηση της στην 208η Συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ στις 15.2.2007 η οποία αποφάσισε ότι η «παραπληγία» αποτελεί «κινητική αναπηρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου