Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Να λειτουργήσει επιτέλους το νέο Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.03.11

Την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας και την έκδοση νέου ΚΕΒΑ (Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας), καθώς και τις σοβαρές συνέπειές των ανωτέρω στα άτομα με αναπηρία, κάνει γνωστά η Ε.Σ.Α.μεΑ., με επείγουσα επιστολή που απευθύνει στον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνη, από τον οποίο ζητά την προσωπική του παρέμβαση προς την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Σύμφωνα με την επιστολή, δεν έχει καταρτιστεί ο πίνακας του Ειδικού Σώματος Ιατρών που θα συμμετέχουν στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί από την Διεύθυνση Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. τα Προγράμματα Ειδικής Εκπαίδευσης, δεν έχει συγκροτηθεί η επταμελής Επιτροπή αξιολόγησης της εκπαίδευσης των ιατρών Ειδικού Σώματος Ιατρών του ΚΕΠΑ στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ε.Σ.ΑμεΑ., ενώ στον αέρα βρίσκεται και η κατάρτιση του Μητρώου Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο θα τηρείται στη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ, όπως και η Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας θα καθορίζονταν ο τρόπος και τα κριτήρια κατάρτισης του μητρώου.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 ο νέος Κανονισμός θα είχε καταρτιστεί εντός εξαμήνου από την ημερομηνία ψήφισής του, δηλαδή από τις 15-7-2010. Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που γνωμοδοτεί επί του νέου ΚΕΒΑ, στην οποία συμμετέχει και η Ε.Σ.ΑμεΑ., δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά έως και σήμερα, παρόλο που έχει ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία ο ορισμός εκπροσώπου της σε αυτήν.

Σύμφωνα δε με τον νόμο από την 1η Απριλίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία (βάσει του νόμου) θα ήταν έτοιμο το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, καταργούνται όλες οι εν ενεργεία Επιτροπές Πιστοποίησης της Αναπηρίας.

Αυτό το διάστημα τα άτομα με αναπηρία περνούν για επανέλεγχο των ποσοστών αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές που λειτουργούν βάσει των αρχών απαρχαιωμένου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας.

Η Συνομοσπονδία ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, για να λάβει επιτέλους τέλος η κατάσταση αυτή των συνεχών επαναξιολογήσεων, με κριτήρια και προϋποθέσεις που αγνοούν τα σύγχρονα επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα για την αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου