Η πλειοψηφία των πασχόντων, πλέον, με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής θεωρητικά μπορούν να απολαύσουν μια φυσιολογική ζωή. Είναι όμως έτσι;
Για τον κ. Γιαννακόδημο "το εμπόδιο ενός ασθενούς με επιληπτικές κρίσεις είναι συνήθως ο ίδιος του ο εαυτός και η αντιμετώπιση που έχει υποστεί από το περιβάλλον του. Αν δε φοβάται την αρρώστια ορμώμενος από τους μύθους που υπάρχουν και τις παλιές αντιλήψεις, και εμείς φροντίσουμε να του δώσουμε δύναμη, νομίζω ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα" σημειώνει, συμπληρώνοντας πως "οι ασθενείς εξακολουθούν να βιώνουν την προκατάληψη, στιγματισμό και περιθωριοποίηση, παρά τις ολοένα και περισσότερες εξελίξεις στη θεραπεία, τόσο σε επίπεδο φαρμάκων όσο και στο επίπεδο χειρουργικής αντιμετώπισης".
Υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια για την απομυθοποίηση της επιληψίας, για τη στήριξη και τον αποστιγματισμό των ασθενών υπό το σύνθημα "Out of the shadows" που προωθείται από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Επιληψίας, που διαθέτει και ελληνικό τμήμα.
"Για να γίνουν όλα αυτά είναι απαραίτητο να υπάρχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ασθενούς, καθώς και Ειδικά Κέντρα που θα μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες", αναφέρει.
Ένα τέτοιο Κέντρο, που θεωρείται το πιο πλήρες στη χώρα μας, είναι αυτό στο νοσοκομείο Γεννηματά, που λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια. Συνολικά στο ΕΣΥ υπάρχουν περίπου 5-6 ιατρεία επιληψίας, ένα από αυτά στη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι στην επαρχία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου