Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μπλόκο στις κρίσεις επιληψίας!

11.3.2011

Ελπίδες ακόμη και για οριστική νίκη κατά της επιληψίας δίνει επέμβαση που πραγματοποίησαν Ιταλοί γιατροί σε πεντάχρονο επιληπτικό κορίτσι. Αυτό που έκαναν, πρακτικά, είναι να αφαιρέσουν το τμήμα του εγκεφάλου το οποίο ευθυνόταν για τις κρίσεις επιληψίας που γίνονταν απειλητικές για τη ζωή της μικρής Φραντσέσκα, δεδομένου μάλιστα πως ο οργανισμός της δεν ανεχόταν τη δράση φαρμάκων κατά της ασθένειας.

Προϋπόθεση για την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος ήταν βεβαίως να εντοπιστεί αυτό. Η μαγνητική τομογραφία δεν εξυπηρετούσε προς αυτή την κατεύθυνση καθώς οι απεικονίσεις δεν έδιναν την επιθυμητή γι’ αυτό τον σκοπό ακρίβεια. Ετσι, οι νευροχειρουργοί στο τμήμα Νευροεπιστημών του νοσοκομείου «Meyer» της Φλωρεντίας αποφάσισαν να εμφυτεύσουν στον εγκεφαλικό φλοιό της μικρής δεκατρία ηλεκτρόδια, προκειμένου να ελέγξουν την περιοχή του εγκεφάλου από την οποία ξεκινούσαν ουσιαστικά οι επιληπτικές κρίσεις.

Οι γιατροί και οι ερευνητές που συνεργάστηκαν στην περίπτωση της μικρής πειραματίστηκαν για πρώτη φορά στην Παιδιατρική με την τεχνική της εμφύτευσης στερεοτακτικών ηλεκτροδίων βάθους (Stereo-EEG). «Χρησιμοποιήσαμε ένα στερεοτακτικό κράνος που μας επέτρεψε να καθορίσουμε επακριβώς την περιοχή απ' όπου ξεκινούσαν οι κρίσεις και την πορεία διάδοσής τους» εξήγησε ο δόκτωρ Φλάβιο Τζορντάνο και πρόσθεσε ότι το κράνος αυτό τοποθετείται στο κρανίο του ασθενούς και επιτρέπει την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων στις ρηχές και βαθιές υποφλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου, μέσα από μικρές οπές, με ακρίβεια μικρότερη του χιλιοστού.

Λίγες μέρες μετά την πρώτη επέμβαση και αφού είχαν καταγραφεί από τα ηλεκτρόδια οι περιοχές του εγκεφάλου που ενδιέφεραν τους γιατρούς, το πεντάχρονο κορίτσι μπήκε ξανά στο χειρουργείο. Στη διάρκεια της δεύτερης επέμβασης αφαιρέθηκαν τα ηλεκτρόδια από το κεφάλι της μικρής, αλλά και το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου από το οποίο προέρχονταν οι επιληπτικές κρίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου